0 °C Budapest

Te mire költenéd a rezsid? Új program indult Magyarországon

Pénzcentrum
2013. augusztus 5. 09:05

Szeptembertől online módon követhetjük nyomon annak a két Hajdú-Bihar megyei családnak az otthonában mért, fűtésre szánt gázfogyasztás különbségét − mindezt forintban is kifejezve −, akiket a Knauf-Insulation Kft. szakértői teamje választott ki a "Te mire költenéd a rezsid?" elnevezésű, energiamegtakarító kísérleten alapuló programjára jelentkező 179 családból - írja a Napi Gazdaság.

Az előzetes energetikai vizsgálatok szerint a kísérletre kiválasztott hajdúnánási épület F, míg a hajdúdorogi G besorolású. Mindkét épületben zajlik a mérőműszerek beszerelése, valamint indul a hőszigetelés a hajdúnánási család házán. A számítások szerint miután az épület 20 cm kőzetgyapot homlokzati és 25 cm vastag, födémre kerülő üveggyapot hőszigetelést kap, A besorolású lesz, így vesz majd részt az energia- és rezsimegtakarító kísérletben. A két épület nagyjából azonos korú és műszaki színvonalú, és két azonos összetételű család él benne.

A Magyarországon található, energetikai korszerűsítésre szoruló épületek többségénél komplett korszerű hőszigeteléssel az éves fűtési költségnek akár a 30−50 százaléka is megtakarítható lenne. Hogy ez az arány a két a kísérleti épület esetében mekkora lesz, még nem lehet tudni. A 25-30 éve épült és kevés energetikai korszerűsítést megélt családi házak energetikai besorolása mindenesetre a kísérletre kiválasztott két épülethez hasonlóan jellemzően D, F vagy G kategória.

Az energiatakarékossági szempontú felújítást tervező háztulajdonosok leggyakrabban a 8-10 cm vastag hőszigetelés mellett döntenek, azonban a költségek jelentős részét nem a hőszigetelő anyag ára teszi ki, hanem az állványozás, a ragasztás, alapozás, vakolás és a munkadíj, így ha már egyszer rászánjuk az időt és a pénzt, érdemes hosszabb távon gondolkodni. Különben akár azzal is szembesülhetünk, hogy közel nem takarítunk meg annyit a fűtési rezsiköltségünkből, mint amennyit lehetne − hívja fel a figyelmet a költségek és az energiamegtakarítás összefüggéseire Kanyuk László, a Knauf-Insulation Kft. marketingvezetője.

Mint hozzáteszi, a kísérlettel arra is szeretnének rámutatni, hogy ha már nekilátunk, alaposan gondoljuk át a felhasznált anyagokkal kapcsolatos döntéseinket. Egy "energiapocsékoló" épületen lehet találni felújítandó területeket − ablakok, tető, gépészet −, amelyek költsége akár alacsonyabb is lehet, mint egy komplett, korszerű hőszigetelés elkészítése, de utóbbi minden bizonnyal többet is hoz a konyhára. Már az első fűtési hónapban érezhető mértékben csökkenhet a fűtési rezsiköltség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem