17 °C Budapest

Te mire költenéd a rezsid? Új program indult Magyarországon

Pénzcentrum
2013. augusztus 5. 09:05

Szeptembertől online módon követhetjük nyomon annak a két Hajdú-Bihar megyei családnak az otthonában mért, fűtésre szánt gázfogyasztás különbségét − mindezt forintban is kifejezve −, akiket a Knauf-Insulation Kft. szakértői teamje választott ki a "Te mire költenéd a rezsid?" elnevezésű, energiamegtakarító kísérleten alapuló programjára jelentkező 179 családból - írja a Napi Gazdaság.

Az előzetes energetikai vizsgálatok szerint a kísérletre kiválasztott hajdúnánási épület F, míg a hajdúdorogi G besorolású. Mindkét épületben zajlik a mérőműszerek beszerelése, valamint indul a hőszigetelés a hajdúnánási család házán. A számítások szerint miután az épület 20 cm kőzetgyapot homlokzati és 25 cm vastag, födémre kerülő üveggyapot hőszigetelést kap, A besorolású lesz, így vesz majd részt az energia- és rezsimegtakarító kísérletben. A két épület nagyjából azonos korú és műszaki színvonalú, és két azonos összetételű család él benne.

A Magyarországon található, energetikai korszerűsítésre szoruló épületek többségénél komplett korszerű hőszigeteléssel az éves fűtési költségnek akár a 30−50 százaléka is megtakarítható lenne. Hogy ez az arány a két a kísérleti épület esetében mekkora lesz, még nem lehet tudni. A 25-30 éve épült és kevés energetikai korszerűsítést megélt családi házak energetikai besorolása mindenesetre a kísérletre kiválasztott két épülethez hasonlóan jellemzően D, F vagy G kategória.

Az energiatakarékossági szempontú felújítást tervező háztulajdonosok leggyakrabban a 8-10 cm vastag hőszigetelés mellett döntenek, azonban a költségek jelentős részét nem a hőszigetelő anyag ára teszi ki, hanem az állványozás, a ragasztás, alapozás, vakolás és a munkadíj, így ha már egyszer rászánjuk az időt és a pénzt, érdemes hosszabb távon gondolkodni. Különben akár azzal is szembesülhetünk, hogy közel nem takarítunk meg annyit a fűtési rezsiköltségünkből, mint amennyit lehetne − hívja fel a figyelmet a költségek és az energiamegtakarítás összefüggéseire Kanyuk László, a Knauf-Insulation Kft. marketingvezetője.

Mint hozzáteszi, a kísérlettel arra is szeretnének rámutatni, hogy ha már nekilátunk, alaposan gondoljuk át a felhasznált anyagokkal kapcsolatos döntéseinket. Egy "energiapocsékoló" épületen lehet találni felújítandó területeket − ablakok, tető, gépészet −, amelyek költsége akár alacsonyabb is lehet, mint egy komplett, korszerű hőszigetelés elkészítése, de utóbbi minden bizonnyal többet is hoz a konyhára. Már az első fűtési hónapban érezhető mértékben csökkenhet a fűtési rezsiköltség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?