28 °C Budapest

Te mire költenéd a rezsid? Új program indult Magyarországon

Pénzcentrum
2013. augusztus 5. 09:05

Szeptembertől online módon követhetjük nyomon annak a két Hajdú-Bihar megyei családnak az otthonában mért, fűtésre szánt gázfogyasztás különbségét − mindezt forintban is kifejezve −, akiket a Knauf-Insulation Kft. szakértői teamje választott ki a "Te mire költenéd a rezsid?" elnevezésű, energiamegtakarító kísérleten alapuló programjára jelentkező 179 családból - írja a Napi Gazdaság.

Az előzetes energetikai vizsgálatok szerint a kísérletre kiválasztott hajdúnánási épület F, míg a hajdúdorogi G besorolású. Mindkét épületben zajlik a mérőműszerek beszerelése, valamint indul a hőszigetelés a hajdúnánási család házán. A számítások szerint miután az épület 20 cm kőzetgyapot homlokzati és 25 cm vastag, födémre kerülő üveggyapot hőszigetelést kap, A besorolású lesz, így vesz majd részt az energia- és rezsimegtakarító kísérletben. A két épület nagyjából azonos korú és műszaki színvonalú, és két azonos összetételű család él benne.

A Magyarországon található, energetikai korszerűsítésre szoruló épületek többségénél komplett korszerű hőszigeteléssel az éves fűtési költségnek akár a 30−50 százaléka is megtakarítható lenne. Hogy ez az arány a két a kísérleti épület esetében mekkora lesz, még nem lehet tudni. A 25-30 éve épült és kevés energetikai korszerűsítést megélt családi házak energetikai besorolása mindenesetre a kísérletre kiválasztott két épülethez hasonlóan jellemzően D, F vagy G kategória.

Az energiatakarékossági szempontú felújítást tervező háztulajdonosok leggyakrabban a 8-10 cm vastag hőszigetelés mellett döntenek, azonban a költségek jelentős részét nem a hőszigetelő anyag ára teszi ki, hanem az állványozás, a ragasztás, alapozás, vakolás és a munkadíj, így ha már egyszer rászánjuk az időt és a pénzt, érdemes hosszabb távon gondolkodni. Különben akár azzal is szembesülhetünk, hogy közel nem takarítunk meg annyit a fűtési rezsiköltségünkből, mint amennyit lehetne − hívja fel a figyelmet a költségek és az energiamegtakarítás összefüggéseire Kanyuk László, a Knauf-Insulation Kft. marketingvezetője.

Mint hozzáteszi, a kísérlettel arra is szeretnének rámutatni, hogy ha már nekilátunk, alaposan gondoljuk át a felhasznált anyagokkal kapcsolatos döntéseinket. Egy "energiapocsékoló" épületen lehet találni felújítandó területeket − ablakok, tető, gépészet −, amelyek költsége akár alacsonyabb is lehet, mint egy komplett, korszerű hőszigetelés elkészítése, de utóbbi minden bizonnyal többet is hoz a konyhára. Már az első fűtési hónapban érezhető mértékben csökkenhet a fűtési rezsiköltség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?