Komoly változás jöhet a bankkártyák világában

Pénzcentrum
2013. július 17. 13:02

Az Európai Bizottság hatalmas horderejű javaslatot dolgozott ki a bankkártya-piac szabályozására - állítja a Financial Times egy még nem nyilvános dokumentumra hivatkozva. Állítólag az összes bankkártyás fizetésre vonatkozó bankközi jutalékot 0,2 százalékban korlátoznák.

Az Európai Bizottság egy készülődő javaslata szerint a kártyakibocsátók összes ügyfelének hitel és betéti kártyás tranzakcióira vonatkozóan 0,2 százalékban korlátoznák a bankközi jutalékokat (interchange díjakat). A határokon átívelő tranzakciókra már eddig is ez a plafon vonatkozott, a dokumentum szerint azonban a belföldi tranzakciókra is kiterjesztik a korlátozást. Magyarországon az MNB és az NGM egy gyakorlatilag ezzel a korlátozással megegyező javaslatot dolgozott ki, amely várhatóan 2014 elején lép életbe.

Az interchange díjat a kibocsátó bank fizeti a kártyát elfogadó pénzintézetnek, amelyet az elfogadó bank a kereskedői jutalékon keresztül szed be. A korlátozás bevezetése miatt több milliárd eurótól eshetnek el az európai bankok.

A bizottság szerint a "magas kereskedői díjak végeredményben az árakban jelennek meg, vagyis a fogyasztók fizetik meg azokat". A bizottság azért is tartja indokoltnak a korlátozást, mert szerintük a kártyatársaságok a kibocsátó bankoknál a minél magasabb interchange díjakkal versenyeztek, ami a jutalékok növekedését (magasan tartását) vonta maga után. A kártyatársaságok és a bankok ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy a korlátozás következtében bár csökkenhetnek a kereskedői jutalékok, az ügyfelek éves kártyadíjai nagymértékben növekedhetnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?