A PIN-kód titkai: így védheted meg a bankkártyádat

Pénzcentrum
2013. július 12. 05:34

Kevesen gondolnák, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jól áll a bankkártya-biztonság tekintetében, ugyanis egyre kevesebb olyan plasztikunk van, amelyiken nincs a biztonságot jelentő chip. Vannak azonban olyan szabályok, tanácsok, amelyeket érdemes időről-időre átismételni ahhoz, hogy úgy használjuk kártyánkat, hogy az a lehető legkevesebb kockázattal járjon.

Magyarország kimondottan jól áll a bankkártyák biztonságának szempontjából. Az elmúlt években a hazai bankok komoly lépéseket tettek a kártyabiztonság fejlesztése érdekében. Az egyik fontos eszköz az SMS értesítő a kártyás tranzakciók után, a másik az a kifinomult kártyás műveleteket ellenőrző monitoring-rendszer, mely segítségével a bankok nagy pontossággal szűrik ki a gyanús tranzakciókat. A magyar helyzet látványos javulásán nagyon sokat segített az a nemzetközi, a chip bevezetését előíró szabály, amit a nemzetközi kártyatársaságok a kétezres évek közepén írtak elő a bankok számára. 2011-től már nem lehet olyan kártyát kibocsátani, amelyiken nincs chip, a forgalomban lévő kártyákat pedig záros határidőn belül le kell cserélni.

A statisztikák szerint ugyanakkor három területen a leggyakoribbak a bankkártyás visszaélések: a készpénzfelvétel, a bankkártyás fizetés, a harmadik pedig az "egyéb típusú terminálon elkövetett visszaélés", ami gyakorlatilag az online vásárlást jelenti.


Már az első perctől vigyázzunk kártyánkra

Közvetlenül az új bankkártya kézhezvétele után nem végezhető a kártyával semmiféle művelet, azaz például sem készpénzfelvétel, sem vásárlás nem történhet. Ahhoz, hogy a bankkártya használható legyen, az első használat előtt aktiválni kell - ez lényegében a bankkártya működőképessé tételét jelenti. A kártya aktiválását a kibocsátó szolgáltató iránymutatása szerint kell elvégezni az erre rendelkezésre álló csatornák valamelyikén (például bankjegykiadó automatánál, telefonon vagy netbankon) keresztül.

Az aktiválást követően a kártya az előlapon feltüntetett lejárati dátumig érvényes, tehát eddig az időpontig végezhetőek vele különböző pénzügyi műveletek. A lejárati dátum hónap és az évszám utolsó két számjegyének bontásában szerepel, a kártya a megadott év és hónap utolsó napján éjfélkor jár le. Az érvényességi időt a kibocsátó határozza meg, mely általában egy és három év közötti időtartam.

Az első használat előtt nemcsak aktiválni szükséges a kártyát, hanem azt a hátoldalán alá is kell írni, méghozzá a biztonság növelése érdekében olyan módon, ahogy az egyéb személyazonosító okmányok is aláírásra kerültek. Ez az aláírás szolgálhat azonosításra a vásárlás során, továbbá megakadályozhatja, hogy arra jogosulatlan személyek visszaéljenek a kártya használatával. Soha, semmilyen körülmények között ne írjuk rá PIN-kódunkat a kártyára, ne tároljuk közvetlenül a plasztik mellett - például a pénztárcánkban.

Jó tipp lehet olyan PIN-kódot választani, ami jellemző az ügyfélre, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Fontos kiemelni, hogy a PIN-kódot a kártyáról nem lehet megszerezni. A kártyán vannak olyan biztonsági jelek, a PIN-kód azonosításához szükséges információk, amelyekből a titkosítást visszafejtve a bank azonosítani tudja a kártyát, de maga a kód soha nem szerepel a kártyán.
Az ügyfélnek tudnia kell azt is, hogy a bank milyen információt kérhet tőle, és milyet nem, főleg akkor, ha a bank hívja fel őt. Vannak olyan esetek, amikor a bank hívja fel az ügyfelét, akár marketingcélból, akár egy tranzakciót szeretne ellenőrizni, de azon túlmenően, hogy a tranzakció részleteiről kérdezzen az ügyféltől, a PIN-kódot itt sem kérdezheti meg. A banknak ugyanis semmi szüksége a PIN-kódra. Ilyen eset a szakértők egyöntetű véleménye szerint kizárható.


Sokat tehetünk a tranzakció biztonsága érdekében

Ha ATM-et használunk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy lehetőség szerint olyan automatánál vegyünk fel készpénzt, amit rendszeresen szoktunk használni. Ha lehetőségünk van rá, használjuk azt, amiről tudjuk, hogyan néz ki, észre tudjuk venni az esetleges változtatásokat, módosításokat. Nagyon fontos, hogy ismerjük az ATM fizikai megjelenését, olyan ATM-et használjunk, amely valamilyen biztonsági környezetben van. Óriási a különbség biztonság szempontjából egy elhagyatott, sötét külvárosi, és egy plázában lévő ATM között - lehetőleg az utóbbit válasszuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A készpénzfelvételnél vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani: fontos, hogy a PIN-kód megadásakor takarjuk el a kezünkkel a klaviatúrát. Ha bármilyen eszköz fel van szerelve az automatára, ami a kártyaadatok megszerzésére irányul, akkor az egyik fontos mozzanat az, hogy megszerezzék a PIN-kódot is - ezt általában valamilyen kamerával kísérlik meg elérni. Ezt nagyon jól ki tudjuk védeni, ha a kód megadásakor eltakarjuk egyik kezünkkel a másikat. Ha ezt a minimumot betartják az ügyfelek, már nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a kártyájuk biztonságban maradjon.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, ne együnk, ne telefonáljuk miközben készpénz veszünk föl az automatából. Előfordul, hogy a bűnözők megfigyelik azt az embert, aki szétszórt a tranzakció lebonyolítása közben: egyik kezében egy táska, a másikkal telefonál, közben beüti a PIN-t - ez szinte a legjobb terep ahhoz, hogy egy kártyabirtokost megtévesszünk. Létező módszer az is, hogy az ügyfélnek szólnak, hogy leejtett valamit, miközben az ATM éppen adja vissza a kártyáját vagy adja ki a pénzt. Elég egy pillantást vetni a földre, hogy tényleg van-e ott valami, esetleg fel is venni azt a bankjegyet, amit ők tettek oda, és közben egy harmadik ember elszalad a kártyával vagy a pénzzel. Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az ügyfél már készpénzzel rendelkezik, egy újabb támadási felületet nyit - kifigyelhetik, kirabolhatják. Többek között ezért a legjobb a kártyát inkább vásárlásra használni, mint készpénz felvételre.

A bolti vásárlás során ritkán kerülnek illetéktelen kézbe bankkártya-adatok, de a vásárlásnál is nagyon fontos, hogy védjük PIN-kódunkat. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy lehetőleg takarjuk el a PIN padet, azaz a numerikus billentyűzetet, amikor az üzletben megadjuk a kódot.

Állítsunk be limitet, smsm-értesítést

A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.

A limit beállítások tetszőleges gyakorisággal igény szerint módosíthatók, azonban számos kártyakibocsátó meghatároz felső felhasználási limiteket. A felhasználási limitek beállítása azért jelent biztonságot a kártyahasználónak, mert ha a kártya illetéktelen kezekbe kerülve (elvesztés, ellopás esetén) nem lehet azonnal felvenni vagy elkölteni a számlán lévő teljes összeget, csak a limit erejéig.

Kérjük bankunktól, hogy állítson be sms-értesítést, amely azonnal jelzi, ha valaki pénzt vett fel, vagy vásárolt bankkártyánkkal.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM