Amit soha nem mertél megkérdezni a betétedről: itt a válasz

Pénzcentrum
2013. április 11. 05:29

A ciprusi betétesek esete rávilágított, hogy ha a bankok bajba kerülnek akár a megtakarításunk nagy részét is elveszíthetjük. Kezdetben akár a legkisebb megtakarítások összegéből is elvontak volna, hogy kisegítsék a bajban lévő bankokat, de végül "csak" a 100 ezer euró feletti betéteseknek kell vesztességgel számolnia. Az ügy tanulságain kiindulva az európai szabályozás abba az irányba indulhat el, hogy a bankok bajba kerülése esetén a nagybetétesek is hozzá kell járulni a pénzügyi helyzet rendezéséhez. De ez inkább előrelépésnek tekinthető a megtakarítások védelmében, hiszen eddig a csőd volt az első figyelmeztetés, ami a biztosítással nem rendelkező betétek teljes elvesztését jelentette. De, ami leginkább izgathatja a magyar betéteseket, hogy mit kell tennünk, ha nem akarunk a ciprusiak sorsára jutni?

Jelenleg is védelem alatt állnak a 100 ezer euró alatti betétek. Ez a jelenlegi árfolyamon közel 30 millió forintos védelmet jelent a megtakarítóknak, ami alatt nem veszíthetik el a pénzüket. Magyarországon erre az OBA, az Országos Betétbiztosítási Alap ad garanciát. Az alap közbeavatkozására már itthon is többször volt szükség, mint például a Jógazda Takarékpénztár csődje kapcsán, amikor 8,5 milliárdot fizetett ki a betéteseknek egy hónapon belül.

A készülő európai bankbiztonsági direktíva valóban azt fogja tartalmazni, hogy a bajba jutott bankok helyzetének rendezése során akár a 100 ezer euró feletti nagybetétesek is áldozatvállalásra késztethetők - erősítette meg a múlt héten már elhangzott információt egy finn televíziós nyilatkozatban Olli Rehn. De ez az európai szintű változás biztonságosabbá teszi a betétképzést, hiszen már egy esetleges vészhelyzetben értesülnek a betétesek a bank helyzetéről.


Ilyen vészhelyzetben lesz lehetőség az esetleges új szabályozással, hogy a 100 ezer euró feletti betétek összegéből a bank működőképessége helyreállítható legyen. Ez előrelépést jelent, hiszen nem a bank csődjekor ébredhetnek (túl későn) a megtakarítók és nem veszítik el teljes mértékben a biztosított összegen felüli megtakarításaikat. Ehhez természetesen szükség van egy európai szintű bankfelügyeletre is, ami időben képes felismerni a hitelintézeteket veszélyeztető eseményeket. Ha ez megvalósul, akkor elmondható, hogy a ciprusi történések után a betétesek nagyobb biztonságban tudják a pénzüket a bankokban, mint korábban.

Bedőlhet a bankom?

A magyar bankrendszer Európa egyik legstabilabb bankrendszere, tőkemegfelelési mutatója alapján pedig a legstabilabb - így fogalmazott a Magyar Bankszövetség elnöke. Év végén a magyar bankok átlagos tőkemegfelelési mutatója közel 15% volt. Ez azt jelenti, hogy ha az összes betétes megrohamozná a bankokat, akkor a 100-ból 15 meg is kapná a pénzét. Ami nagyon jó aránynak számít. A pénz fennmaradó része a bankok által kihelyezésre került, amint visszafizetik ezek az összegeket a betétek is kifizethetővé válnak.

Patai: aki Matolcsyn gúnyolódik, Magyarország ellen dolgozik

Ez persze a bankrendszer egészére igaz. A már említett Jógazda Takarékpénztár esetén például 2011-ben is majdnem 5 ezer betétes került bajba. A 100 ezer euró alatti betétesek egy hónapon belül pénzükhöz jutottak az OBA-Nak köszönhetően.

Mit tegyünk, ha 30 milliós védelem nem elég?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kisbetétesek tulajdonképpen biztonságban érezhetik 100 ezer euró alatti betétjeiket. Azonban az e feletti összegű betétek védelmét is biztosítani lehet, ha az ügyfél több bankban helyezi el a betéteit. A biztosítás ugyanis bankonként vonatkozik az ügyfelekre, tehát a betétek felosztásával, több hitelintézetnél való elhelyezésével a 100 ezer eurónak többszörösét is biztosíttatni lehet. A privát banki ügyfelek többsége, vagyis a nagybetétesek, már eddig is több (általában 2-3 ) számlával rendelkeztek, bankonként pedig átlagosan 30 millió forintnyi betétállományt birtokolnak (ami nagyjából éppen a 100 ezer eurós összeghatárnak felel meg).

Mivel az egyéni vállalkozók jogilag elkülönülnek a magánszemélyektől, az ugyanazon személy háztartásának és egyéni vállalkozásának a banki számlái és betétei - a betétbiztosítás szempontjából - külön betéteknek minősülnek. Ezért lényegében véve akár egy bankon belül több betétállományra is vonatkozhat a garancia.

Kereshetünk más megtakarításokat is. Például értékpapírszámlát nyithatunk vagy a magyar államkincstár rendszerein keresztűl állampapírt vásárolhatunk, de lehet megoldás más befektetési forma is, mint például az arany vásárlás. Ezek többségének kockázata is magasabb, mint a betéteknek, de hasonló befektetéseknél is elérhető biztosítás.

Magyarországon is létezik a befektetéseket védelmező alap, amely a betétbiztosítási alaphoz hasonlóan tagsági formában működik. Ez 20 ezer euró összeghatárig biztosít. A befektetők továbbá csak 1 millió forintig élveznek teljes garanciát, ugyanis az e feletti összegekért 20 ezer euróig csak legfeljebb 90 százalékban biztosítja az alap. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a teljes 20 ezer eurós garanciát azok a befektetők kaphatják meg, akik például egy brókercég csődje esetén keddi árfolyamon számolva körülbelül 22000 euróval rendelkeztek, mivel az 1 millió forint (3300 euró) feletti összegekre csak 90 százalékos garanciát vállal az alap.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. október 3. 18:45
A fideszes EP-képviselők nem támogatták a tömegtájékoztatás szabadságát garantáló új uniós jogszabál...
Kasza Elliott-tal  |  2023. október 3. 17:43
A legutóbbi klubhétvégén dobta be valaki a Paypalt, jó a chartja, egy nagy szerkezet végénél jár, go...
Holdblog  |  2023. október 3. 12:30
Sokféleképpen lehet meggazdagodni, de ha maximalizálni akarjuk az esélyeinket arra, hogy felkerüljün...
Bankmonitor  |  2023. október 3. 08:20
Mind többen fizetnek be készpénzt a számlájukra ATM-en keresztül, amit az is jelez, hogy 2023 első f...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM