8 °C Budapest

Máris lecsaptak a hókatasztrófa vámszedői

2013. március 18. 12:04

Dögkeselyűként csaptak le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei színesfém tolvajok az orkán erejű szél által megsérült oszlopokra, illetve leszakadt távvezetékekre. Bár a károkat ennek ellenére is hamar helyre állították, a problémák itt még nem érnek véget.

Hétfő estére, legkésőbb kedd reggelre sikerülhet helyreállítani a rendkívüli időjárás következtében kialakult fő áramellátási problémát, s ezzel minimálisra csökken az áramszolgáltatást nélkülöző fogyasztók száma - mondta Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője hétfőn. Mint ismert, az E.ON szolgáltatási területén a középgerinci feszültségi hálózaton több mint 270 oszlop dőlt ki, illetve tört el. Ezen felül számos 0,4 voltos feszültségű vezeték rongálódott meg. Ezek rendbetétele nem megy rövid idő alatt - jegyezte meg.

De az Émász Nyrt. ellátási területén katasztrofális állapotok alakultak ki a március 14-15-i időjárás következtében. A viharban összesen 103 km hosszúságú középfeszültségű hálózaton 54 db különböző helyszínen történt meghibásodás, amelyek kijavításához 84 db eltört, 15 db kidőlt és 33 db megdőlt oszlopot kellett helyreállítani, több ezer méter leszakadt vezetéket kellett pótolni, sok száz szigetelőt kellett visszaszerelni, de a teljes felmérés után ezek a számok még növekedhetnek. Néhány helyen viszont még csak ideiglenes megoldásokkal sikerült biztosítani az ellátást. A végleges helyreállítási munkálatok az előttünk álló héten fejeződhetnek be, melyek során rövidebb idejű áramkimaradásokra még számítani lehet.

A kialakult helyzet már magában is megrázó, de ami ez után történt az egyenesen bicskanyitogató. Az intenzív havazás és az orkán erejű szél által megsérült oszlopokra, illetve leszakadt távvezetékekre ugyanis dögkeselyűként csaptak le a színesfém tolvajok. Az Émász tájékoztatása szerint például előfordult, hogy a térségben megpróbálták eltulajdonítani a földön fekvő vezetéket, veszélybe sodorva ezzel nemcsak a helyreállítás eredményességét, hanem saját testi épségüket is. Mivel azonban a végleges helyreállítási munkálatok csak az előttünk álló héten fejeződhetnek be, az áramszolgáltató kéri a lakosságot, ha valakinek kétsége merül fel azzal kapcsolatban, hogy az adott helyen a társaság saját szakemberi dolgoznak, tegyenek bejelentés a rendőrségnél.

Pénzcentrum vélemény
Az elmúlt időszak havas-csapadékos időjárása azonban bebizonyította, hogy a szolgáltatók még kritikus helyzetben is szinte pillanatok alatt helyreállítják a károkat. Így van ez annak ellenére is, hogy lehetőségeiket egyre inkább korlátok közé kényszeríti a közműadó, illetve a már tető alá hozott, illetve a további rezsicsökkentések. A hálózat fenntartása ugyanis rendkívül tőkeigényes, s a folyamatos díjvágások, s különadók tovább nehezítik a hazai szolgáltatók helyzetét. Arról nem is beszélve, hogy a hálózat állapotát nagymértékben befolyásolja a beruházások várható elmaradása. Így előfordulhat például, hogy egy következő katasztrófahelyzetben már nem jut erőforrás a probléma mihamarabbi ellátására.

De a mögöttünk álló hétvége eseményei a törvényi szabályozás hiányosságaira is felhívták a figyelmet. Mint ismert, az erdőben haladó távvezetékek biztonságos üzemeltetése érdekében erdőnyiladékot kell kialakítani, melynek szélességét szabvány írja elő, s a nyiladékban a fák magassága is korlátozva van. Az Émász véleménye szerint ezek az előírások azonban - melyek sík területen megfelelőek - nem nyújtanak kellő védelmet a hegyes-erdős területeken haladó elektromos vezetékek biztonságos üzemeltetéséhez. Ennek megfelelően a társaság szükségesnek tartja, hogy a jogszabályok mielőbbi módosítása révén - indokolt esetben - lehetőség legyen szélesebb védősáv kialakítására is.

Védekezz aggregátorral!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár az ellátási gondokat a probléma méretéhez képest igen hamar orvosolták, azonban így is akadtak települések, melyek napokig áram nélkül maradtak. Ezeken a településeken, nemhogy világítás nem volt, de sokan a fűtést is nélkülözni kényszerültek. Sőt, leolvadtak a hűtőszekrények, a mobiltelefonok lemerülésével pedig teljes információs sötétségbe burkolóztak az érintett területek. Bár nem gyakoriak az ilyen esetek, egy aggregátorral azonban biztosíthatjuk, hogy a bajban se kelljen lemondanunk alapvető szükségleteinkről. Az aggregát két vagy több, egymással egybeépített erő- vagy munkagép. Rendszerint mint szigetüzemű, helyi energiaigények kielégítését szolgáló motoros áramfejlesztő gépcsoport, a villamosáram-fejlesztés egyik munkagépe, mikor is egy erőgéppel meghajtott generátor képez egy egységet. A mechanikai munkát végző gép ebben az esetben belsőégésű változat.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a tartós áramkimaradás miatt egyes régiókban megélénkült az aggregátorok iránti kereslet a boltokban. Mint azt szerkesztőségünk a Praktikertől megtudta, kelet-magyarországi áruházaikban sokan keresték ezeket az eszközöket, ugyanakkor regionális és országos szinten is vannak még raktáron aggregátorok a barkácsláncnál. Árak tekintetében egyébként igen széles a paletta, a 30-40 ezer forintos kis teljesítményű, főleg otthoni használatra ajánlott daraboktól, a milliós nagyságrendben kapható, sokféle fogyasztó egyidejű használatához ajánlott készülékeikig terjed a választék. Az olcsóbb aggregátorok óránként nagyjából fél liter üzemanyagot fogyasztanak, viszonylag könnyen hordozhatók (súlyuk kb. 20 kilogrammtól indul).

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem