21 °C Budapest

Máris lecsaptak a hókatasztrófa vámszedői

2013. március 18. 12:04

Dögkeselyűként csaptak le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei színesfém tolvajok az orkán erejű szél által megsérült oszlopokra, illetve leszakadt távvezetékekre. Bár a károkat ennek ellenére is hamar helyre állították, a problémák itt még nem érnek véget.

Hétfő estére, legkésőbb kedd reggelre sikerülhet helyreállítani a rendkívüli időjárás következtében kialakult fő áramellátási problémát, s ezzel minimálisra csökken az áramszolgáltatást nélkülöző fogyasztók száma - mondta Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője hétfőn. Mint ismert, az E.ON szolgáltatási területén a középgerinci feszültségi hálózaton több mint 270 oszlop dőlt ki, illetve tört el. Ezen felül számos 0,4 voltos feszültségű vezeték rongálódott meg. Ezek rendbetétele nem megy rövid idő alatt - jegyezte meg.

De az Émász Nyrt. ellátási területén katasztrofális állapotok alakultak ki a március 14-15-i időjárás következtében. A viharban összesen 103 km hosszúságú középfeszültségű hálózaton 54 db különböző helyszínen történt meghibásodás, amelyek kijavításához 84 db eltört, 15 db kidőlt és 33 db megdőlt oszlopot kellett helyreállítani, több ezer méter leszakadt vezetéket kellett pótolni, sok száz szigetelőt kellett visszaszerelni, de a teljes felmérés után ezek a számok még növekedhetnek. Néhány helyen viszont még csak ideiglenes megoldásokkal sikerült biztosítani az ellátást. A végleges helyreállítási munkálatok az előttünk álló héten fejeződhetnek be, melyek során rövidebb idejű áramkimaradásokra még számítani lehet.

A kialakult helyzet már magában is megrázó, de ami ez után történt az egyenesen bicskanyitogató. Az intenzív havazás és az orkán erejű szél által megsérült oszlopokra, illetve leszakadt távvezetékekre ugyanis dögkeselyűként csaptak le a színesfém tolvajok. Az Émász tájékoztatása szerint például előfordult, hogy a térségben megpróbálták eltulajdonítani a földön fekvő vezetéket, veszélybe sodorva ezzel nemcsak a helyreállítás eredményességét, hanem saját testi épségüket is. Mivel azonban a végleges helyreállítási munkálatok csak az előttünk álló héten fejeződhetnek be, az áramszolgáltató kéri a lakosságot, ha valakinek kétsége merül fel azzal kapcsolatban, hogy az adott helyen a társaság saját szakemberi dolgoznak, tegyenek bejelentés a rendőrségnél.

Pénzcentrum vélemény
Az elmúlt időszak havas-csapadékos időjárása azonban bebizonyította, hogy a szolgáltatók még kritikus helyzetben is szinte pillanatok alatt helyreállítják a károkat. Így van ez annak ellenére is, hogy lehetőségeiket egyre inkább korlátok közé kényszeríti a közműadó, illetve a már tető alá hozott, illetve a további rezsicsökkentések. A hálózat fenntartása ugyanis rendkívül tőkeigényes, s a folyamatos díjvágások, s különadók tovább nehezítik a hazai szolgáltatók helyzetét. Arról nem is beszélve, hogy a hálózat állapotát nagymértékben befolyásolja a beruházások várható elmaradása. Így előfordulhat például, hogy egy következő katasztrófahelyzetben már nem jut erőforrás a probléma mihamarabbi ellátására.

De a mögöttünk álló hétvége eseményei a törvényi szabályozás hiányosságaira is felhívták a figyelmet. Mint ismert, az erdőben haladó távvezetékek biztonságos üzemeltetése érdekében erdőnyiladékot kell kialakítani, melynek szélességét szabvány írja elő, s a nyiladékban a fák magassága is korlátozva van. Az Émász véleménye szerint ezek az előírások azonban - melyek sík területen megfelelőek - nem nyújtanak kellő védelmet a hegyes-erdős területeken haladó elektromos vezetékek biztonságos üzemeltetéséhez. Ennek megfelelően a társaság szükségesnek tartja, hogy a jogszabályok mielőbbi módosítása révén - indokolt esetben - lehetőség legyen szélesebb védősáv kialakítására is.

Védekezz aggregátorral!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár az ellátási gondokat a probléma méretéhez képest igen hamar orvosolták, azonban így is akadtak települések, melyek napokig áram nélkül maradtak. Ezeken a településeken, nemhogy világítás nem volt, de sokan a fűtést is nélkülözni kényszerültek. Sőt, leolvadtak a hűtőszekrények, a mobiltelefonok lemerülésével pedig teljes információs sötétségbe burkolóztak az érintett területek. Bár nem gyakoriak az ilyen esetek, egy aggregátorral azonban biztosíthatjuk, hogy a bajban se kelljen lemondanunk alapvető szükségleteinkről. Az aggregát két vagy több, egymással egybeépített erő- vagy munkagép. Rendszerint mint szigetüzemű, helyi energiaigények kielégítését szolgáló motoros áramfejlesztő gépcsoport, a villamosáram-fejlesztés egyik munkagépe, mikor is egy erőgéppel meghajtott generátor képez egy egységet. A mechanikai munkát végző gép ebben az esetben belsőégésű változat.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a tartós áramkimaradás miatt egyes régiókban megélénkült az aggregátorok iránti kereslet a boltokban. Mint azt szerkesztőségünk a Praktikertől megtudta, kelet-magyarországi áruházaikban sokan keresték ezeket az eszközöket, ugyanakkor regionális és országos szinten is vannak még raktáron aggregátorok a barkácsláncnál. Árak tekintetében egyébként igen széles a paletta, a 30-40 ezer forintos kis teljesítményű, főleg otthoni használatra ajánlott daraboktól, a milliós nagyságrendben kapható, sokféle fogyasztó egyidejű használatához ajánlott készülékeikig terjed a választék. Az olcsóbb aggregátorok óránként nagyjából fél liter üzemanyagot fogyasztanak, viszonylag könnyen hordozhatók (súlyuk kb. 20 kilogrammtól indul).

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?