Mennyi marad a bruttódból valójában? Rossz a bérkompenzációs rendszer - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. március 18. 18:02

A munkavállalók jelentős hányada nem kapott idén fizetésemelést - derül ki az olvasóink körében végzett felmérésből. Az év eleji tetemes áremelkedést is figyelembe véve akár 10-15 százalékkal is kevesebbet ér a fizetésük, mint tavaly. Több tízezer közszférában dolgozónál a bérkompenzáció ellenére nem teljesült az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszabbul az adótörvény-változásokkal. Azok az önkormányzatok is kénytelenek jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolni a szülőket, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben. Új egészségbiztosítások hálapénz nélküli, gyors ellátást ígérnek, akár havi 5 ezer forintból. Ezek a hét legfontosabb hírei a Pénzcentrum.hu-n, a teljes cikk elolvasásához kattints a címekre.


Vagyonnyilatkozat sokkolja a kisgyermekeseket

Kénytelenek jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolni a szülőket azok az önkormányzatok is, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben. A vonatkozó törvény szerint ugyanis nem lehetőség, hanem kötelezettség, hogy a bölcsődei ellátás után térítési díjat kell megállapítani. Az önkormányzatok csak akkor csökkenthetik, illetve engedhetik el a díjat, ha azt a család jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolják. Óriási felháborodást váltott ki a szülők körében a jövedelem- és vagyonnyilatkozat különösen úgy, hogy a család kiadásai (rezsiköltség, hitel) egyáltalán nem számítanak.

Mennyi marad a bruttódból valójában? Most kiderül

A munkavállalók jelentős hányada nem kapott idén fizetésemelést - derül ki az olvasóink körében végzett felmérésből. A csaknem 7700 szavazó 38 százaléka úgy válaszolt, hogy nem emelkedett idén a bruttó bére, és emiatt csökkent a nettó keresete. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi marad idén a zsebedben a fizetésedből.

Rossz a bérkompenzációs rendszer: tízezrek járnak rosszul

Több tízezer közszférában dolgozónál a bérkompenzáció ellenére nem teljesült az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszabbul az adótörvény-változásokkal. Március 15-ig kell kérniük a közszférában dolgozóknak a bérkompenzációt, hogy január 1-ig visszamenőlegesen megkaphassák a jövedelempótlékot.

Mit sem ér a pénzünk: ismét népeledel lehet a krumpli

A munkavállalók jelentős részének csökkent a nettó keresete, az év eleji tetemes áremelkedést is figyelembe véve így akár 10-15 százalékkal is kevesebbet ér a fizetésük, mint tavaly.

Minden harmadik magyart sújthatja a szegénység

Az uniós népesség közel negyede volt kitéve 2010-ben az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint. Magyarország 30 százalékos kockázati mutatóval az európai "élmezőnyhöz" tartozik.

Ez lesz hálapénz helyett: megér havi 5 ezret az egészség?

Hálapénz nélküli, gyors ellátást ígérnek az egészségbiztosítások, méghozzá akár havi 5 ezer forintból. Az elérhető biztosítási csomagokból az 5 - 10 ezer forintosok is fedezik a legtöbb alapellátást és többféle szűrőprogramot, a legdrágább csomag már a hosszabb ideig elhúzódó kórházi kezeléseket fizeti, de természetesen drágább: 12-30 ezer forintba kerül. Megér ennyit az egészségünk?

Mi lesz a mozgáskorlátozottak utazási kedvezményével?

Új orvosszakmai minősítési rendszer alapján döntenének a jövőben a súlyosan mozgáskorlátozott emberek közlekedési kedvezményeiről - derül ki egy a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezetből.

Elmaradtál a számlákkal? Most Te is kérhetsz részletfizetést

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hosszú távú számlafizetési nehézséggel küzdő ügyfelek megsegítésére kiszélesíti az E-ON azoknak az ügyfeleknek a körét, akik részletfizetést igényelhetnek.

Ismét fenyegethet az ingatlanadó réme?

Ingatlanadó bevezetéséből, a környezetvédelmi adók emeléséből, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növeléséből juthat plusz költségvetési bevételekhez Magyarország - ezt javasolja országjelentésében az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet).

Ennyit kereshetsz, ha kiadod budapesti lakásod

Az elmúlt hónapok az ingatlanpiacon nemcsak a végtörlesztést, hanem a befektetési célú vásárlást is jelentették és ez utóbbi még mindig kitartani látszik. De vajon melyek a legkeresettebb kerületek és lakásméretek, illetve milyen hozamot hoznak ezek a tulajdonosoknak?

Itt a végleges szám: 170 ezren végtörlesztettek

Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghites család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így az ő esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. A végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent.

Havi 5000 forintot kér az OTP a túléléshez

Május végéig havi 1000, június 1-től pedig havi 5000 forint kötelező tagdíjat kell fizetniük az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjainak - hívta fel a figyelmünket egy olvasónk a pénztár honlapján közölt küldöttgyűlési határozatra. Az öthavi díjat június 30-ig lehet egy összegben befizetni.

Parkolás-mizéria: szolgáltatás, vagy lehúzás?

A bevásárlóközpontok mélygarázsai, illetve parkolóházai jó szolgálatot tesznek az autósoknak az égbe szökő parkolási árak mellett.

Sorra zárnak be a kiskocsmák Magyarországon

Komoly érvágást jelenthet a kiskocsmáknak a dohányzási tilalom és a játékgépek utáni adó jelentős emelkedése, több sörözőnek, borozónak kellett lehúzni a rolót az elmúlt hetekben.

Erre figyelj, ha előveszed a biciklit: százezres bírság is járhat

A tavaszias időben érdemes leporolni a biciklinket, azzal járhatunk munkába, bevásárolni vagy kirándulni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek.

Meglepetés! Ez a legolvasottabb könyv Magyarországon

Fábián Janka és a szerelem fogta meg a legtöbb olvasót februárban a Bookline Top 50-es bestseller listája szerint.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 14. 09:04
Nincs vége a Babaváró hitellel kapcsolatos újdonságoknak. 2024-től érdemben változott a népszerű tám...
Holdblog  |  2024. július 14. 06:26
Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global We...
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem