1 °C Budapest

Mennyi marad a bruttódból valójában? Rossz a bérkompenzációs rendszer - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. március 18. 18:02

A munkavállalók jelentős hányada nem kapott idén fizetésemelést - derül ki az olvasóink körében végzett felmérésből. Az év eleji tetemes áremelkedést is figyelembe véve akár 10-15 százalékkal is kevesebbet ér a fizetésük, mint tavaly. Több tízezer közszférában dolgozónál a bérkompenzáció ellenére nem teljesült az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszabbul az adótörvény-változásokkal. Azok az önkormányzatok is kénytelenek jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolni a szülőket, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben. Új egészségbiztosítások hálapénz nélküli, gyors ellátást ígérnek, akár havi 5 ezer forintból. Ezek a hét legfontosabb hírei a Pénzcentrum.hu-n, a teljes cikk elolvasásához kattints a címekre.


Vagyonnyilatkozat sokkolja a kisgyermekeseket

Kénytelenek jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolni a szülőket azok az önkormányzatok is, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben. A vonatkozó törvény szerint ugyanis nem lehetőség, hanem kötelezettség, hogy a bölcsődei ellátás után térítési díjat kell megállapítani. Az önkormányzatok csak akkor csökkenthetik, illetve engedhetik el a díjat, ha azt a család jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolják. Óriási felháborodást váltott ki a szülők körében a jövedelem- és vagyonnyilatkozat különösen úgy, hogy a család kiadásai (rezsiköltség, hitel) egyáltalán nem számítanak.

Mennyi marad a bruttódból valójában? Most kiderül

A munkavállalók jelentős hányada nem kapott idén fizetésemelést - derül ki az olvasóink körében végzett felmérésből. A csaknem 7700 szavazó 38 százaléka úgy válaszolt, hogy nem emelkedett idén a bruttó bére, és emiatt csökkent a nettó keresete. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi marad idén a zsebedben a fizetésedből.

Rossz a bérkompenzációs rendszer: tízezrek járnak rosszul

Több tízezer közszférában dolgozónál a bérkompenzáció ellenére nem teljesült az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszabbul az adótörvény-változásokkal. Március 15-ig kell kérniük a közszférában dolgozóknak a bérkompenzációt, hogy január 1-ig visszamenőlegesen megkaphassák a jövedelempótlékot.

Mit sem ér a pénzünk: ismét népeledel lehet a krumpli

A munkavállalók jelentős részének csökkent a nettó keresete, az év eleji tetemes áremelkedést is figyelembe véve így akár 10-15 százalékkal is kevesebbet ér a fizetésük, mint tavaly.

Minden harmadik magyart sújthatja a szegénység

Az uniós népesség közel negyede volt kitéve 2010-ben az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint. Magyarország 30 százalékos kockázati mutatóval az európai "élmezőnyhöz" tartozik.

Ez lesz hálapénz helyett: megér havi 5 ezret az egészség?

Hálapénz nélküli, gyors ellátást ígérnek az egészségbiztosítások, méghozzá akár havi 5 ezer forintból. Az elérhető biztosítási csomagokból az 5 - 10 ezer forintosok is fedezik a legtöbb alapellátást és többféle szűrőprogramot, a legdrágább csomag már a hosszabb ideig elhúzódó kórházi kezeléseket fizeti, de természetesen drágább: 12-30 ezer forintba kerül. Megér ennyit az egészségünk?

Mi lesz a mozgáskorlátozottak utazási kedvezményével?

Új orvosszakmai minősítési rendszer alapján döntenének a jövőben a súlyosan mozgáskorlátozott emberek közlekedési kedvezményeiről - derül ki egy a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezetből.

Elmaradtál a számlákkal? Most Te is kérhetsz részletfizetést

A hosszú távú számlafizetési nehézséggel küzdő ügyfelek megsegítésére kiszélesíti az E-ON azoknak az ügyfeleknek a körét, akik részletfizetést igényelhetnek.

Ismét fenyegethet az ingatlanadó réme?

Ingatlanadó bevezetéséből, a környezetvédelmi adók emeléséből, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növeléséből juthat plusz költségvetési bevételekhez Magyarország - ezt javasolja országjelentésében az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet).

Ennyit kereshetsz, ha kiadod budapesti lakásod

Az elmúlt hónapok az ingatlanpiacon nemcsak a végtörlesztést, hanem a befektetési célú vásárlást is jelentették és ez utóbbi még mindig kitartani látszik. De vajon melyek a legkeresettebb kerületek és lakásméretek, illetve milyen hozamot hoznak ezek a tulajdonosoknak?

Itt a végleges szám: 170 ezren végtörlesztettek

Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghites család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így az ő esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. A végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent.

Havi 5000 forintot kér az OTP a túléléshez

Május végéig havi 1000, június 1-től pedig havi 5000 forint kötelező tagdíjat kell fizetniük az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjainak - hívta fel a figyelmünket egy olvasónk a pénztár honlapján közölt küldöttgyűlési határozatra. Az öthavi díjat június 30-ig lehet egy összegben befizetni.

Parkolás-mizéria: szolgáltatás, vagy lehúzás?

A bevásárlóközpontok mélygarázsai, illetve parkolóházai jó szolgálatot tesznek az autósoknak az égbe szökő parkolási árak mellett.

Sorra zárnak be a kiskocsmák Magyarországon

Komoly érvágást jelenthet a kiskocsmáknak a dohányzási tilalom és a játékgépek utáni adó jelentős emelkedése, több sörözőnek, borozónak kellett lehúzni a rolót az elmúlt hetekben.

Erre figyelj, ha előveszed a biciklit: százezres bírság is járhat

A tavaszias időben érdemes leporolni a biciklinket, azzal járhatunk munkába, bevásárolni vagy kirándulni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek.

Meglepetés! Ez a legolvasottabb könyv Magyarországon

Fábián Janka és a szerelem fogta meg a legtöbb olvasót februárban a Bookline Top 50-es bestseller listája szerint.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52