13 °C Budapest

Rossz a bérkompenzációs rendszer: tízezrek járnak rosszul

Pénzcentrum
2012. március 14. 11:59

Több tízezer közszférában dolgozónál a bérkompenzáció ellenére nem teljesült az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszabbul az adótörvény-változásokkal. Március 15-ig kell kérniük a bérkompenzációt a közszférában dolgozóknak ahhoz, hogy január 1-ig visszamenőlegesen megkaphassák a jövedelempótlékot.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, a kormány által a világon a legegyszerűbbnek titulált adórendszer ára a világ legbonyolultabb kompenzációs rendelete, amely alapján a közszférában dolgozók jövedelem-kiegészítést kaphatnak. Ráadásul a tapasztalatok szerint nem is teljesült az a kormányzati ígéret, hogy - változatlan körülmények és munkateljesítmény esetén - senkinek nem csökkenhet a nettó keresete az adójóváírás eltörlése miatt.

Több 10 ezer közszférában dolgozó kapott kevesebb fizetést az első két havi munkájáért - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, a bérkompenzációs rendszer legnagyobb vesztesei azok, akiknek a házastársuk, élettársuk vonja le az adóalapjából a kedvezményt. Ők ugyanis kevesebb bérkompenzációt kapnak, mint azok, akiknek nincs kiskorú gyermekük. A főtitkár elmondása szerint több ezer közszférában dolgozó járt pórul a rendelkezés miatt.

A kompenzációs rendelet részleteiről ITT OLVASHATSZ! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

Ugyancsak óriási vesztesei a bérkompenzációs rendszernek azok, akik tavaly év közben nem vették igénybe az adójóváírást, hanem a májusban benyújtandó bevallásban kívánták érvényesíteni. A bérkompenzáció feltétele ugyanis, hogy az érintetteknek tavaly igénybe kellett venni az adójóváírást. Akik nem kérték év közben, azoknál úgy tekintette a kormány, hogy nem volt magasabb a nettó fizetésük, mint az idén, tehát nincs mit kompenzálni, noha ők nem lemondtak az adójóváírásról, hanem valamilyen megfontolásból egy összegben kívántak hozzájutni - magyarázta Fehér József.

Több ezer közszférában dolgozónak azért csökkent a nettó keresete, mert a tavalyi 78 ezer és az idei 93 ezer forintos minimálbér, illetve a középfokú végzettséget igénylő tevékenységekre meghatározott 94, illetve 108 ezer forintos garantált bérminimum közé esett a múlt évben a jövedelme. Az érintettek fizetését csak a minimálisan elvárt összegre emelték fel, noha az nem volt elegendő ahhoz, hogy ugyanazt a nettó fizetést kapják meg, mint tavaly.

Szintén több ezer olyan közszolga van, akinél minden stimmel a bérkompenzáció végrehajtása során, mégis 200-400 forinttal kevesebb nettó fizetést kapnak, mint tavaly. Ezt a problémát lehet kicsinyesnek tartani, de egy olyan rendszerben, amelyben 100 forintos bruttó bérkompenzáció is szerepel, tényszerű megállapítás, hogy mínusz 200-300 forintos eltérés esetén sem teljesül az az ígéret, hogy senkinek nem csökken a nettó keresete. Ráadásul sajnálatos módon sok olyan család van Magyarországon, ahol a havi 200-400 forint is hiányzik a hó végén a kasszából. Ez éves szinten 2400-4800 forint. A szakszervezet azt is elfogadhatónak tartja, ha az érintetteknek ősszel egy összegben megkapják a különbözetet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakszervezet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén is felvetette az említett problémákat. A kormányzat részéről jelen lévő Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára arra tett ígéretet, hogy a kormány megvizsgálja a felmerült hiányosságokat.

A közszférában dolgozóknak a hatályos rendelet szerint március 15-ig kell kérniük a kompenzációt ahhoz, hogy január 1-ig visszamenőlegesen megkaphassák a jövedelempótlékot. A szakszervezet ígéretet kapott arra, hogy amennyiben bebizonyosodik, hiba van a rendszerben, meghosszabbítható a március közepi határidő.

A főtitkár hozzátette: a bérkompenzáció irtózatos bürokratikus terheket ró a munkáltatókra. A kormány eredetileg összesen 64 milliárd forintot irányzott elő erre a célra, amiből 4,3 milliárd forintot átcsoportosított a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapba a gyermekgondozás díjban, terhességi gyermekágyi segélyben részesülők kompenzációjára. Fehér József szerint sokkal egyszerűbb megoldás lett volna 5 százalékkal felemelni az illetményalapot, ami összesen 70 milliárd forintjába került volna az államnak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem