-5 °C Budapest

Itt a vég: bedőlt a nagybank magánnyugdíj-pénztára

Pénzcentrum
2012. február 20. 16:57

Július 1-jén végelszámolással, jogutód nélkül megszűnnne az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztára - ezt javasolja az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a közgyűlésnek a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt. A Stabilitás Pénztárszövetség nem sokkal korábban közleményben javasolta, hogy havi néhány száz forintos önkéntes tagi adománnyal lehetne a még működő magánnyugdíj-pénztárakat tovább üzemeltetni.

Az Erste magánnyugdíjpénztárának esete jól példázza, hogy az elmúlt időszak jogszabályi változásai ellehetetlenítették a magánkasszák működését. A pénztáraknak továbbra sincsenek bevételeik, a pénztártagoktól levont tagdíj már több mint egy éve nem a magánkasszákba, hanem az állami nyugdíjbiztosítási alapba folyik be.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a pénztárak legfeljebb a tagdíj 0,9 százalékát vonhatják le működési költségekre. A gond csak az, hogy nincs miből levonni. A törvény által előírt adminisztrációs költségek mellett jelentős terhet ró a magánkasszákra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fizetendő vagyonarányos felügyeleti díj. Ez a mintegy 250 milliárd forintos magánpénztári vagyont figyelembe véve éves szinten 80 millió forintot tesz ki.

A Stabilitás Pénztárszövetség korábbi számításai szerint 100 ezer tagot feltételezve tagonként minimum évi 168 ezer forintos önkéntes tagdíjbefizetésre lenne szükség ahhoz, hogy nulla működési költség mellett az állam által előírt díjakat ki tudják fizetni a pénztárak. A tagság visszajelzései alapján azonban ezt a plusz terhet már sokan nem tudják vállalni.
A Stabilitás Pénztárszövetség ezért azt javasolja, hogy a tagok működési célú adományokkal, önkéntes alapon járuljanak hozzá pénztáruk fenntartásához. Az adomány mértéke pénztáranként eltérő lehet, amely függ a még meglévő működési tartalékok nagyságától, a tagok számától és az operációs költségektől.

A működési célú adomány lényege, hogy azt a tag egy támogatási szerződés megkötésével közvetlenül a pénztárának juttathatja, amely összeget a pénztár a tag rendelkezése értelmében teljes egészében a működési költségek fedezésére fordíthat. A hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy a pénztárak tagi adományból finanszírozzák működésüket. Az így befizetett összeg - a tagdíjjal ellentétben - a tag egyéni számláját ugyan nem gyarapítja, de biztosíthatja a pénztár működőképességét.

A Szövetség hangsúlyozza: az önkéntes adomány bevezetése mellett sok tagnak megérheti a pénztári rendszerben maradni, ugyanis egy nagyon alacsony költségű, hosszú távú privát megtakarítási forma előnyeit élvezhetik. Azonban hosszabb távon mindenképp indokolt a magánpénztárak jogszabályi környezetének felülvizsgálata. A szövetség erre vonatkozóan javaslatokat készít a kormányzat számára, és a piac szereplői örömmel vennék, ha az új jogszabályok végleges kidolgozásakor figyelembe vennék majd a pénztárak véleményét is.

A Pénztárszövetség a pénztárak működőképességének hosszú távú fenntartása, jövőbeli lehetőségeinek felmérése érdekében összeállított a pénztártagok számára egy kérdőívet is, amelyet a honlapján tett közzé (www.stabilitas.hu). Ebben azt szeretnék felmérni, hogy a magánkasszákban kívánnak-e maradni a tagok, hajlandók lennének-e adományt fizetni, s ha igen, akkor mekkora összeget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége úgy ítélte meg, hogy nem lehet elvárni a pénztártagoktól, hogy önkéntesen támogassák az ágazat működését, ami nélkül nem lehet fenntartani a magánnyugdíj-pénztárat. Ezért az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége azt javasolja a közgyűlésnek, hogy 2012. július 1-jével kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését. Február 28-ig levélben tájékoztatják a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról. Az Erste magánpénztárában összesen 2400 tag maradt.

Ugyanakkor az Erste Nyugdíjpénztár önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét - közölte a társaság. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?