Itt a vég: bedőlt a nagybank magánnyugdíj-pénztára

Pénzcentrum
2012. február 20. 16:57

Július 1-jén végelszámolással, jogutód nélkül megszűnnne az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztára - ezt javasolja az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a közgyűlésnek a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt. A Stabilitás Pénztárszövetség nem sokkal korábban közleményben javasolta, hogy havi néhány száz forintos önkéntes tagi adománnyal lehetne a még működő magánnyugdíj-pénztárakat tovább üzemeltetni.

Az Erste magánnyugdíjpénztárának esete jól példázza, hogy az elmúlt időszak jogszabályi változásai ellehetetlenítették a magánkasszák működését. A pénztáraknak továbbra sincsenek bevételeik, a pénztártagoktól levont tagdíj már több mint egy éve nem a magánkasszákba, hanem az állami nyugdíjbiztosítási alapba folyik be.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a pénztárak legfeljebb a tagdíj 0,9 százalékát vonhatják le működési költségekre. A gond csak az, hogy nincs miből levonni. A törvény által előírt adminisztrációs költségek mellett jelentős terhet ró a magánkasszákra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fizetendő vagyonarányos felügyeleti díj. Ez a mintegy 250 milliárd forintos magánpénztári vagyont figyelembe véve éves szinten 80 millió forintot tesz ki.

A Stabilitás Pénztárszövetség korábbi számításai szerint 100 ezer tagot feltételezve tagonként minimum évi 168 ezer forintos önkéntes tagdíjbefizetésre lenne szükség ahhoz, hogy nulla működési költség mellett az állam által előírt díjakat ki tudják fizetni a pénztárak. A tagság visszajelzései alapján azonban ezt a plusz terhet már sokan nem tudják vállalni.
A Stabilitás Pénztárszövetség ezért azt javasolja, hogy a tagok működési célú adományokkal, önkéntes alapon járuljanak hozzá pénztáruk fenntartásához. Az adomány mértéke pénztáranként eltérő lehet, amely függ a még meglévő működési tartalékok nagyságától, a tagok számától és az operációs költségektől.

A működési célú adomány lényege, hogy azt a tag egy támogatási szerződés megkötésével közvetlenül a pénztárának juttathatja, amely összeget a pénztár a tag rendelkezése értelmében teljes egészében a működési költségek fedezésére fordíthat. A hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy a pénztárak tagi adományból finanszírozzák működésüket. Az így befizetett összeg - a tagdíjjal ellentétben - a tag egyéni számláját ugyan nem gyarapítja, de biztosíthatja a pénztár működőképességét.

A Szövetség hangsúlyozza: az önkéntes adomány bevezetése mellett sok tagnak megérheti a pénztári rendszerben maradni, ugyanis egy nagyon alacsony költségű, hosszú távú privát megtakarítási forma előnyeit élvezhetik. Azonban hosszabb távon mindenképp indokolt a magánpénztárak jogszabályi környezetének felülvizsgálata. A szövetség erre vonatkozóan javaslatokat készít a kormányzat számára, és a piac szereplői örömmel vennék, ha az új jogszabályok végleges kidolgozásakor figyelembe vennék majd a pénztárak véleményét is.

A Pénztárszövetség a pénztárak működőképességének hosszú távú fenntartása, jövőbeli lehetőségeinek felmérése érdekében összeállított a pénztártagok számára egy kérdőívet is, amelyet a honlapján tett közzé (www.stabilitas.hu). Ebben azt szeretnék felmérni, hogy a magánkasszákban kívánnak-e maradni a tagok, hajlandók lennének-e adományt fizetni, s ha igen, akkor mekkora összeget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége úgy ítélte meg, hogy nem lehet elvárni a pénztártagoktól, hogy önkéntesen támogassák az ágazat működését, ami nélkül nem lehet fenntartani a magánnyugdíj-pénztárat. Ezért az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége azt javasolja a közgyűlésnek, hogy 2012. július 1-jével kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését. Február 28-ig levélben tájékoztatják a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról. Az Erste magánpénztárában összesen 2400 tag maradt.

Ugyanakkor az Erste Nyugdíjpénztár önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét - közölte a társaság. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem