3 °C Budapest

Végső csapás a rokkantnyugdíjas vállalkozókra

Pénzcentrum
2012. január 3. 14:22

Elveszítették január 1-től a kiegészítő tevékenységhez kötődő adó- és járulékkedvezményeket a múlt évben még rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő vállalkozók is, mivel már nem számítanak saját jogú nyugdíjasnak - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A rehabilitációs járadék viszont saját jogú nyugellátásnak minősül, így az ebben a juttatásban részesülők - az ellátás végéig - továbbra is kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók lehetnek.

A rokkantnyugdíjas vállalkozásokat sem kímélte a kormánypárti parlamenti többség a jogalkotáskor. Az ünnepek előtti törvényalkotási dömping keretében fogadta el az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt. Ez a jogszabály eltörölte a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezései közül azt, amely szerint korábban saját jogú nyugellátásban részesülőnek számítottak egyebek között a rokkantnyugdíjasok és a baleseti rokkantnyugdíjasok - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Honyek Péter, a NAV adószakmai szóvivője.

Ezt a passzust a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló jogszabálynak a hatályukat vesztő passzusok közé rejtették el a jogalkotók. A Pénzcentrum.hu az Opten Törvénytár adatbázisában jelenleg is fellelhető rendelkezések alapján korábban azt közölte, hogy a rokkantnyugdíjasok továbbra is saját jogú nyugdíjasnak számítanak. A jogszabályok alapos áttanulmányozása után azonban kiderült, hogy az érintettek elveszítették ezt a státuszukat, 2012. január 1-jétől nem minősül saját jogú nyugellátásnak a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj.

A rehabilitációs járadék viszont továbbra is saját jogú nyugellátásnak számít - közölte Honyek Péter. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény szerint 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka nem állapítható meg. A 2011. december 31-én rehabilitációs járadékban részesülő személynek azonban - felülvizsgálat elvégzése nélkül - az ellátás hatósági döntésben megállapított időtartamáig továbbfolyósítja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a rehabilitációs járadékot. A rehabilitációs járadék az erre vonatkozó törvény szerint a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb 3 évre állapítható meg.

A saját jogú nyugdíjas státusz elvesztése különösen érzékenyen érinti azokat a rokkantnyugdíjasokat, akik vállalkozói tevékenységből próbálják meg kiegészíteni a jövedelmüket. A társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Miután a rokkantnyugdíjasok a jövőben már nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, a főállású vállalkozásokra vonatkozó adó- és járulékszabályok alá tartoznak január 1-től, így nem vehetik igénybe a kiegészítő tevékenyéget folytató vállalkozásokra vonatkozó járulékkedvezményeket. Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, ez viszont azt jelenti, hogy drasztikusan emelkednek a terheik. 

Az adó- és járulékfizetési szabályokról, illetve az esetleges tehercsökkentési lehetőségekről ITT OLVASHATSZ!
Ez lehet az egérút a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozóknak


HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06