1 °C Budapest

Végső csapás a rokkantnyugdíjas vállalkozókra

Pénzcentrum
2012. január 3. 14:22

Elveszítették január 1-től a kiegészítő tevékenységhez kötődő adó- és járulékkedvezményeket a múlt évben még rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő vállalkozók is, mivel már nem számítanak saját jogú nyugdíjasnak - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A rehabilitációs járadék viszont saját jogú nyugellátásnak minősül, így az ebben a juttatásban részesülők - az ellátás végéig - továbbra is kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók lehetnek.

A rokkantnyugdíjas vállalkozásokat sem kímélte a kormánypárti parlamenti többség a jogalkotáskor. Az ünnepek előtti törvényalkotási dömping keretében fogadta el az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt. Ez a jogszabály eltörölte a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezései közül azt, amely szerint korábban saját jogú nyugellátásban részesülőnek számítottak egyebek között a rokkantnyugdíjasok és a baleseti rokkantnyugdíjasok - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Honyek Péter, a NAV adószakmai szóvivője.

Ezt a passzust a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló jogszabálynak a hatályukat vesztő passzusok közé rejtették el a jogalkotók. A Pénzcentrum.hu az Opten Törvénytár adatbázisában jelenleg is fellelhető rendelkezések alapján korábban azt közölte, hogy a rokkantnyugdíjasok továbbra is saját jogú nyugdíjasnak számítanak. A jogszabályok alapos áttanulmányozása után azonban kiderült, hogy az érintettek elveszítették ezt a státuszukat, 2012. január 1-jétől nem minősül saját jogú nyugellátásnak a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj.

A rehabilitációs járadék viszont továbbra is saját jogú nyugellátásnak számít - közölte Honyek Péter. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény szerint 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka nem állapítható meg. A 2011. december 31-én rehabilitációs járadékban részesülő személynek azonban - felülvizsgálat elvégzése nélkül - az ellátás hatósági döntésben megállapított időtartamáig továbbfolyósítja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a rehabilitációs járadékot. A rehabilitációs járadék az erre vonatkozó törvény szerint a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb 3 évre állapítható meg.

A saját jogú nyugdíjas státusz elvesztése különösen érzékenyen érinti azokat a rokkantnyugdíjasokat, akik vállalkozói tevékenységből próbálják meg kiegészíteni a jövedelmüket. A társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Miután a rokkantnyugdíjasok a jövőben már nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, a főállású vállalkozásokra vonatkozó adó- és járulékszabályok alá tartoznak január 1-től, így nem vehetik igénybe a kiegészítő tevékenyéget folytató vállalkozásokra vonatkozó járulékkedvezményeket. Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, ez viszont azt jelenti, hogy drasztikusan emelkednek a terheik. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adó- és járulékfizetési szabályokról, illetve az esetleges tehercsökkentési lehetőségekről ITT OLVASHATSZ!
Ez lehet az egérút a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozóknak


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?