4 °C Budapest

Végső csapás a rokkantnyugdíjas vállalkozókra

Pénzcentrum
2012. január 3. 14:22

Elveszítették január 1-től a kiegészítő tevékenységhez kötődő adó- és járulékkedvezményeket a múlt évben még rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő vállalkozók is, mivel már nem számítanak saját jogú nyugdíjasnak - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A rehabilitációs járadék viszont saját jogú nyugellátásnak minősül, így az ebben a juttatásban részesülők - az ellátás végéig - továbbra is kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók lehetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A rokkantnyugdíjas vállalkozásokat sem kímélte a kormánypárti parlamenti többség a jogalkotáskor. Az ünnepek előtti törvényalkotási dömping keretében fogadta el az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt. Ez a jogszabály eltörölte a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezései közül azt, amely szerint korábban saját jogú nyugellátásban részesülőnek számítottak egyebek között a rokkantnyugdíjasok és a baleseti rokkantnyugdíjasok - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Honyek Péter, a NAV adószakmai szóvivője.

Ezt a passzust a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló jogszabálynak a hatályukat vesztő passzusok közé rejtették el a jogalkotók. A Pénzcentrum.hu az Opten Törvénytár adatbázisában jelenleg is fellelhető rendelkezések alapján korábban azt közölte, hogy a rokkantnyugdíjasok továbbra is saját jogú nyugdíjasnak számítanak. A jogszabályok alapos áttanulmányozása után azonban kiderült, hogy az érintettek elveszítették ezt a státuszukat, 2012. január 1-jétől nem minősül saját jogú nyugellátásnak a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj.

A rehabilitációs járadék viszont továbbra is saját jogú nyugellátásnak számít - közölte Honyek Péter. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény szerint 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka nem állapítható meg. A 2011. december 31-én rehabilitációs járadékban részesülő személynek azonban - felülvizsgálat elvégzése nélkül - az ellátás hatósági döntésben megállapított időtartamáig továbbfolyósítja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a rehabilitációs járadékot. A rehabilitációs járadék az erre vonatkozó törvény szerint a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb 3 évre állapítható meg.

A saját jogú nyugdíjas státusz elvesztése különösen érzékenyen érinti azokat a rokkantnyugdíjasokat, akik vállalkozói tevékenységből próbálják meg kiegészíteni a jövedelmüket. A társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Miután a rokkantnyugdíjasok a jövőben már nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, a főállású vállalkozásokra vonatkozó adó- és járulékszabályok alá tartoznak január 1-től, így nem vehetik igénybe a kiegészítő tevékenyéget folytató vállalkozásokra vonatkozó járulékkedvezményeket. Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, ez viszont azt jelenti, hogy drasztikusan emelkednek a terheik. 

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az adó- és járulékfizetési szabályokról, illetve az esetleges tehercsökkentési lehetőségekről ITT OLVASHATSZ!
Ez lehet az egérút a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozóknak


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20