Így csaltak súlyos milliókat a félszocpollal: 11 főt előállítottak Tiszabőn

2011. február 17. 09:22

Tizenegy olyan embert állított elő, majd vett őrizetbe kedd éjjel a rendőrség Tiszabőn, aki kapcsolatba hozható az elmúlt évtized úgynevezett "szocpolos" ügyeivel. A több mint száz esetet érintő nyomozás még tavaly indult - írja a szoljon.hu.

Kattant a bilics

Tiszabőről származó, egybehangzó információk szerint a kedd éjszakai akció során begyűjtött személyek között ott van a település egyik alpolgármestere, M. Gyula, valamint egy önkormányzati képviselő, M. Zsolt is. Úgy tudjuk, a rendőrségi akció során Farkas Barnabás polgármester fiát és két vejét is őrizetbe vették. Ugyanígy járt az a helybéli férfi, M. Csaba, akit a közelmúltban a szolnoki Plaza parkolójában kommandósok fogtak le - majd akit nem sokkal később kiengedtek -, miután nagy mennyiségű fegyvert és lőszert találtak kocsija csomagtartójában.

A kedd éjszakai akció egy tavaly indult, és a végéhez közelítő, kiterjedt nyomozás része. Az elmúlt bő fél esztendőben a rendőrség azokat a személyeket hallgatta ki sorban, akik jogilag elkövetőknek minősülnek az ügyben, de ténylegesen inkább becsapottak lehetnének. Azokat, akik néhány százezer forintért "eladták" a szociálpolitikai támogatásukat, s így maguk is csalást követtek el. Kedden éjjel aztán további gyanúsítottakat vettek őrizetbe, őket valószínűleg csalással gyanúsítja a rendőrség.

A szocpoltrükk lépésről-lépésre

2009-ig volt érvényben az a gyermekek számától függő szociálpolitikai támogatás, ami fontos segítséget jelentett a lakást vásárolni vagy építeni szándékozóknak, ugyanakkor remek kiskapukat nyitott a könnyű pénzkeresetre. Az "ügyesek" ugyanis hamar észrevették a könnyen megszerezhető milliókat, és pontosan megtervezték a hozzájuk vezető utakat is.

Az élelmes szocpolozó először is keresett magának egy olyan szegény - nehéz anyagi helyzetben lévő, két-három gyerekkel rendelkező - családot, amelyik még nem vette igénybe a lakásszerzéshez járó állami támogatást. A "vállalkozó" hát felajánlotta, hogy "megveszi a szocpoljukat", s ehhez csak egy fiktív lakásvásárlást kell lejátszaniuk.

A "vállalkozó" dolga tulajdonképpen egyszerű volt: egy általa már jó előre megvásárolt, csupán néhány százezret érő házat papíron eladott a családnak, éppen annyi pénzért, amennyi a várható szocpol támogatás és a kötelező 30%-os önerő összege volt; többnyire 1,9-4 millió forint közé eső tétekről volt szó. A formailag tökéletes adásvételi szerződést a "vállalkozó" saját jól "bejáratott" ügyvédje készítette jó pénzért, ellátva a dokumentumot minden létező érvényességi kellékkel.

 

Egy szocpol-lakópark a Taktaközből


Az efféle ügyek visszatérő szereplője minden esetben egy ingatlanbecslő és az adott település jegyzője. A becsüsök tudták a dolgukat: kiállították a jelentős, helyenként akár 8-10-szeres mértékű túlbecslést tartalmazó papírokat, és kasszírozták az előre kialkudott jattot. Az adott település jegyzőjének arról kellett nyilatkoznia pecsétes papíron - külön minden egyes ügyletben -, hogy a szerződésben szereplő vételár megfelel a helyben kialakult piaci áraknak. Akad olyan hivatalfőnök is, aki - miközben egy hivatalos iratban leírta, hogy a falujában 300-400 ezer forint az ingatlanok átlagos ára -, sorozatban adta ki a nyilatkozatokat a 2-3 milliós vételárak realitásáról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szükséges dokumentumok birtokában a "vállalkozó" már nyugodtan lehívhatta a banktól a családnak járó szociálpolitikai támogatást. Kifizetett belőle minden érintettet, és ügyletenként milliós nagyságrendű összeg maradt meg neki.

 

Tiszabő: a falu életét néhány meggazdagodott család irányítja a szokásos módon: uzsora, játékgép, futtatás (Forrás: olvassunkegyutt.blog.hu)


A "vállalkozók" persze építettek is a szociálpolitikai támogatásból. Felhúzták a falakat, szerkezetkésszé tették az épületet, majd kihívták a bank képviselőjét, s leigazoltatták a támogatás kifizetéséhez szükséges készültségi fokot. Amikor aztán a bankszámlájukon tudták a pénzt, többet már nemigen költöttek a befejezetlen épületekre. A csalódott családok kétharmadig, háromnegyedig kész épületekbe kényszerültek beköltözni, de az is sűrűn előfordult, hogy napokkal a banki bejárás után az építők már bontották is a házat, hogy az anyagot más telken, új csaláshoz használják fel.

A polgármester nem nyilatkozott

A kedd éjszaka Tiszabőn történt események után a lap kíváncsi volt Farkas Barnabás polgármester véleményére is. Szerették volna megkérdezni, hogy miként érintette képviselőtársainak és családtagjainak őrizetbe vétele. A sokadik próbálkozásra telefonon sikerült beszélni a település vezetőjével, aki korábban mindig készségesen nyilatkozott. Most azonban meglehetősen szűkszavú volt: "Ne haragudjanak, nem szeretnék nyilatkozni. Azt azért megerősíthetem, hogy tizenegy személyt vett őrizetbe éjszaka Tiszabőn a rendőrség, s közöttük olyanok is vannak, akik közéleti szerepet töltenek be a faluban."

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem