20 °C Budapest

Újdonság: így lehet biztonságosabb egy bankfiók

2011. február 17. 11:34

Új típusú, magyar fejlesztésű biztonsági rendszer debütál az MKB Banknál. A cél a fiókok elleni támadások megelőzése, illetve a rendőrség gyorsabb riasztása.

Az MKB Bank alkalmazza majd Magyarországon elsőként azt a -fejlesztés alatt álló- biztonságtechnikai rendszert, amelynek segítségével gyorsabban kiszűrhetővé válnak a nem hétköznapi cselekmények, gyanús személyek. A biztonsági megoldást egy magyar vállalat, a MONTANA Tudásmenedzsment Kft. fejleszti, az MKB tapasztalatainak felhasználásával.

Egy bank biztonsági őre a mai rendszerek segítségével általában egyszerre 2-4 kamera képét képes figyelni, általában maximum 20 percig. Megelőzési szempontból komoly segítséget jelenthet számára, ha ezen felül még további 8-20 kamera képének komplex elemzési adatai nyomán egy háttér rendszertől a megfigyelő képernyőre az eseményt leíró szöveges üzeneteket, jelzéseket kap veszély esetén.

A projekt lényege, hogy hő-és videokamerák segítségével egy speciális biztonsági rendszer jön létre. Ez a rendszer a bankba belépők viselkedését azonosítja, és nagy valószínűséggel észleli, ha támadás készül a fiók ellen. Ilyen eset például, ha az egyik ügyfél nem a megszokott módon jön-megy a bankban, túl gyorsan mozog, vagy ha egy csoport megjelenik és egyenként lekötik az ügyintézők figyelmét (ugyanakkor arcot nem jegyez meg, személyi adatokat nem tárol).

A rendszer észleli a szokatlan magatartást, jelzi azt a bitonsági őrnek. A képek egy támadás esetén azonnal megjelennek az ORFK-nál, illetve a rendszer riasztja a legközelebbi rendőrkapitányságot.

Jakab Péter, az MKB Bank biztonságért felelős ügyvezető igazgatója a projekt mai sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon a pénzintézetek fiókjai ellen irányuló bűncselekmények száma jelentősen megnövekedett az elmúlt években, évente 30-40 erőszakos támadással kell számolni. Ezért fontos, hogy a jelenlegi videorendszert továbbfejlesztve, a képek információit kiértékelve csökkentsék a bankok elleni támadások kockázatát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jövő év őszén várható, hogy a rendszer megjelenik, egyelőre egy MKB-fiókban. A tesztidőszak sikeressége esetén a bank teljes fiókhálózatába telepítik a rendszert. A későbbiekben más helyeken - például repülőtéren, metróállomásokon- is alkalmazhatják ezeket az eszközöket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 18:43
Emellett egy másik eset miatt figyelmeztetésben is részesítette a tévétársaságot a grémium. Bírságot...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?