18 °C Budapest

Újdonság: így lehet biztonságosabb egy bankfiók

2011. február 17. 11:34

Új típusú, magyar fejlesztésű biztonsági rendszer debütál az MKB Banknál. A cél a fiókok elleni támadások megelőzése, illetve a rendőrség gyorsabb riasztása.

Az MKB Bank alkalmazza majd Magyarországon elsőként azt a -fejlesztés alatt álló- biztonságtechnikai rendszert, amelynek segítségével gyorsabban kiszűrhetővé válnak a nem hétköznapi cselekmények, gyanús személyek. A biztonsági megoldást egy magyar vállalat, a MONTANA Tudásmenedzsment Kft. fejleszti, az MKB tapasztalatainak felhasználásával.

Egy bank biztonsági őre a mai rendszerek segítségével általában egyszerre 2-4 kamera képét képes figyelni, általában maximum 20 percig. Megelőzési szempontból komoly segítséget jelenthet számára, ha ezen felül még további 8-20 kamera képének komplex elemzési adatai nyomán egy háttér rendszertől a megfigyelő képernyőre az eseményt leíró szöveges üzeneteket, jelzéseket kap veszély esetén.

A projekt lényege, hogy hő-és videokamerák segítségével egy speciális biztonsági rendszer jön létre. Ez a rendszer a bankba belépők viselkedését azonosítja, és nagy valószínűséggel észleli, ha támadás készül a fiók ellen. Ilyen eset például, ha az egyik ügyfél nem a megszokott módon jön-megy a bankban, túl gyorsan mozog, vagy ha egy csoport megjelenik és egyenként lekötik az ügyintézők figyelmét (ugyanakkor arcot nem jegyez meg, személyi adatokat nem tárol).

A rendszer észleli a szokatlan magatartást, jelzi azt a bitonsági őrnek. A képek egy támadás esetén azonnal megjelennek az ORFK-nál, illetve a rendszer riasztja a legközelebbi rendőrkapitányságot.

Jakab Péter, az MKB Bank biztonságért felelős ügyvezető igazgatója a projekt mai sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon a pénzintézetek fiókjai ellen irányuló bűncselekmények száma jelentősen megnövekedett az elmúlt években, évente 30-40 erőszakos támadással kell számolni. Ezért fontos, hogy a jelenlegi videorendszert továbbfejlesztve, a képek információit kiértékelve csökkentsék a bankok elleni támadások kockázatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jövő év őszén várható, hogy a rendszer megjelenik, egyelőre egy MKB-fiókban. A tesztidőszak sikeressége esetén a bank teljes fiókhálózatába telepítik a rendszert. A későbbiekben más helyeken - például repülőtéren, metróállomásokon- is alkalmazhatják ezeket az eszközöket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem