26 °C Budapest

Coca-Cola: megvan a titkos recept?!

2011. február 16. 04:43

Egy amerikai rádióműsor szerkesztői azt állítják, birtokukba került a Coca-Cola eredeti receptje. A This American Life egy 1979-es újságcikkben megjelent receptre hivatkoznak.

Egy amerikai rádióműsor, a This American Life (Ez az Amerikai Élet) szerkesztői azt állítják, megtalálták a világ legnépszerűbb üdítőitalának receptjét, méghozzá egy 1979-es atlantai újságcikkre hivatkozva. A cikkben szerepel ugyanis egy fénykép, amelyen valaki egy gyógyszerészeti könyvet tart, amelyben állítólag John Pemberton gyógyszerésznek, a Coca-Cola feltalálójának eredeti receptje szerepel. (John Stith Pemberton gyógyszerész 1886-ban állította elő az Egyesült Államokban, Atlantában az akkor még névtelen üdítőital-szirupot.)

 

Fotó: This American Life


A rádióműsort 500 csatorna veszi át az Egyesült Államokban, és 1,7 millió ember hallgatja rendszeresen. Nem csoda hát, hogy a hírt gyorsan felkapta a világsajtó.

Titkos(?) recept

Köztudott, hogy a Coca-Cola titkos recept alapján készül. Azt is mondják, az összetételt az atlantai Sun Trust Bank páncéltermében őrzik, s csak két ember ismeri -mindketten csak a felét.

Ez félig igaz is: valóban a bankban őrzik, valóban csak két vezető ismeri, viszont mindketten az egészet. Ráadásul ez a titok annyira talán nem is titok, hiszen minden palack Coca-Cola címkéjén feltüntetik az összetevők listáját.

A gyártási folyamat során a megtisztított vízhez hozzákeverik a koncentrátumot: ebből lesz a szirup, az üdítőital alapanyaga. Víz és szirup bizonyos arányú keverékéhez széndioxidot adnak, majd az elkészült üdítőt egy zárt rendszerű gépsor gondosan ellenőrzött palackokba tölti és lezárja az üvegeket.

A This American Life szerint a Coca-Cola titkos receptje a következő:

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

A szerkesztők közzétették a "Merchandise 7X" formula állítólagos összetevőit is, ami a Coca-Cola különleges ízét adja. Ennek az aránya azonban mindössze egy százaléknyi az üdítő egészében.

 

 

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?