20 °C Budapest

Coca-Cola: megvan a titkos recept?!

2011. február 16. 04:43

Egy amerikai rádióműsor szerkesztői azt állítják, birtokukba került a Coca-Cola eredeti receptje. A This American Life egy 1979-es újságcikkben megjelent receptre hivatkoznak.

Egy amerikai rádióműsor, a This American Life (Ez az Amerikai Élet) szerkesztői azt állítják, megtalálták a világ legnépszerűbb üdítőitalának receptjét, méghozzá egy 1979-es atlantai újságcikkre hivatkozva. A cikkben szerepel ugyanis egy fénykép, amelyen valaki egy gyógyszerészeti könyvet tart, amelyben állítólag John Pemberton gyógyszerésznek, a Coca-Cola feltalálójának eredeti receptje szerepel. (John Stith Pemberton gyógyszerész 1886-ban állította elő az Egyesült Államokban, Atlantában az akkor még névtelen üdítőital-szirupot.)

 

Fotó: This American Life


A rádióműsort 500 csatorna veszi át az Egyesült Államokban, és 1,7 millió ember hallgatja rendszeresen. Nem csoda hát, hogy a hírt gyorsan felkapta a világsajtó.

Titkos(?) recept

Köztudott, hogy a Coca-Cola titkos recept alapján készül. Azt is mondják, az összetételt az atlantai Sun Trust Bank páncéltermében őrzik, s csak két ember ismeri -mindketten csak a felét.

Ez félig igaz is: valóban a bankban őrzik, valóban csak két vezető ismeri, viszont mindketten az egészet. Ráadásul ez a titok annyira talán nem is titok, hiszen minden palack Coca-Cola címkéjén feltüntetik az összetevők listáját.

A gyártási folyamat során a megtisztított vízhez hozzákeverik a koncentrátumot: ebből lesz a szirup, az üdítőital alapanyaga. Víz és szirup bizonyos arányú keverékéhez széndioxidot adnak, majd az elkészült üdítőt egy zárt rendszerű gépsor gondosan ellenőrzött palackokba tölti és lezárja az üvegeket.

A This American Life szerint a Coca-Cola titkos receptje a következő:

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

A szerkesztők közzétették a "Merchandise 7X" formula állítólagos összetevőit is, ami a Coca-Cola különleges ízét adja. Ennek az aránya azonban mindössze egy százaléknyi az üdítő egészében.

 

 

 

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?