10 °C Budapest

Panelban laksz? Van egy rossz hírünk...

2011. február 15. 16:58

A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelésre 2009 októbere óta egyfajta hullámmozgás jellemző: az egymást követő felmérések hol romló, hol javuló értékeléseket hoznak. A piac tehát még nem mozdult ki a holtpontról. A legjelentősebb áresés hazai panellakásoknál volt megfigyelhető. A következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosban és Kelet-Magyarországon változatlan, Nyugat-Magyarországon enyhén javuló helyzetet vetítenek előre. A lakossági várakozások mind a vásárlás és építés, mind a felújítások tekintetében kissé javultak, de továbbra is meglehetősen erőtlenek. - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szervezett, negyedévente készülő ingatlanpiaci felmérésből.

Tavaly a lakásépítés az előző évhez képest visszaesett, a GKI becslése szerint 2010-ben mintegy 20 ezer lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt. A kiadott engedélyek számában is jelentős a csökkenés. Ugyanakkor a főváros az országos tendenciától annyiban eltér, hogy itt várhatóan a kiadott építési engedélyek száma csak kevéssel csökkent, az engedélyekben szereplő alapterület pedig stagnált. Mindez azt jelentheti, hogy a vállalkozói lakásépítés felkészülten várja a remélt fellendülést, azonban a tényleges építések még nem kezdődnek meg.

A teljes lakossági lakáshitel-állomány 2010 végén - aktuális árfolyamon, (a forint gyengélkedését híven tükrözve) - 378 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Az árfolyamhatással korrigált állományok esetében 88 milliárd forintot kitevő csökkenés volt regisztrálható.

 

A lakosság lakáshitel-állományának változása a megelőző 12 hónapban, 2007-2010 (milliárd Ft)(Forrás: MNB)


A teljes devizahitel-állományon belül az euró-hitelek részaránya tovább emelkedett, 2010 novemberének végén mintegy 10% volt. Ez az arány nyilván jelentősen nőni fog, ha a bankok és az ügyfelek tömegesen kezdik az alpesi valutában denominált hiteleket euró-alapúra konvertálni.

Az MNB hitelezési felmérésének legfrissebb (2010. novemberi) eredményei szerint a kereskedelmi bankok a következő félévben a lakáshitelek iránti kereslet enyhe növekedését valószínűsítik. Ebben a gazdasági kilátások javulásának illetve a potenciális ügyfelek hitelképességét illető kedvező irányú változásának van a legnagyobb szerepe.

A következő ábra a fővárosi lakáspiac kétezres években bekövetkezett fejlődését ábrázolja - az ingatlanfejlesztői és -forgalmazói várakozások tükrében. A 100-as érték a fővárosi lakáspiaci index évtizedes átlagát szimbolizálja.

 

A fővárosi lakáspiaci index, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)(Forrás: GKI)


A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, majd azóta egyfajta hullámzás tapasztalható. A felmérés során az országos helyzetértékelés az egy negyedévvel ezelőttihez képest lényegében nem változott.

Budapesten romlott a pesti panellakásokra, a budai zöldövezeti az egyéb pesti társasházakra, továbbá a családi házakra vonatkozó értékelés, a többi szegmensben viszont stagnálás mutatkozott. A legkedvezőbb a piaci helyzet még így is a budai zöldövezetben tapasztalható, de a különbségek lecsökkentek.

Kelet-Magyarországon szinte kissé javult a helyzetértékelések többsége (a panelek kivételével), míg Nyugat-Magyarországon csak a panelek esetében volt romlás érzékelhető.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest a főváros legtöbb szegmensében lényegében változatlan piaci helyzetre számítanak. Ez a várakozás az egy negyedévvel ezelőttinél kevésbé derűlátó. A kapott válaszok alapján tehát idén a fővárosban még nem várható érdemi élénkülés. Hasonló a helyzet a keleti országrészben is. Nyugat-Magyarországon viszont elképzelhető némi élénkülés.

Tavaly a válaszadók szerint jelentős árcsökkenések következtek be a vidéki körzetekben, míg a fővárosban átlagosan 3% körüli volt az árak lemorzsolódása. Értékük legnagyobb részét a panellakások vesztették el.

A következő 12 hónapra vonatkozó átlagos árcsökkenési prognózis Nyugat-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti átlagértékhez képest változatlan. A keleti régióban és a fővárosban enyhültek az árcsökkenési várakozások. Továbbra is igaz, hogy a legnagyobb mértékű árcsökkenés mind a fővárosban, mind vidéken a panellakások esetében valószínűsíthető, de a különbségek a korábbiaknál már sokkal kevésbé élesek.

Az új építésű lakások piacán 2010-ben csak nagyon mérsékelt árcsökkenés következett be. A következő 12 hónapban az újonnan átadott lakások árai várhatóan nem változnak.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. országosan reprezentatív 1000 fős mintán végzi a lakosság gazdasági várakozásainak és beruházási terveinek felmérését az Európai Unió módszertanát követve. Ennek keretében negyedévente kerül sor a lakosság lakásépítési, -vásárlási, illetve -felújítási terveinek felmérésére.

A 2011. januári felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedéves mélypontot követően enyhén emelkedtek. A jelen felmérés eredményei (a szezonális hatást kiszűrő 4 negyedéves mozgó átlagok alapján) szerint a következő 12 hónapban biztosan mintegy 4 ezer, valószínűleg további 56 ezer háztartásban terveznek lakásépítést vagy lakásvásárlást. Ez mind a biztos szándékú körben, mind a valószínű szándékú körben kis mértékű emelkedést jelez.

A lakásfelújítást és -korszerűsítést biztosan tervezők arányai is kismértékű emelkedést jeleznek az előző negyedévhez képest, az ezt csak valószínűsítőké azonban további csökkenést mutat (a szezonális hatást kiszűrő 4 negyedéves mozgó átlagok alapján). 2011 januárjában a meglévő lakásokon a háztartások 0,8%-a tervez egy éven belül biztosan jelentős fejlesztéseket, mely enyhe növekedést mutat 2010 októberéhez képest. Ez mintegy 30 ezer háztartás lakás-felújítási szándékát jelenti a következő egy évben. A fentieken túlmenően további 114 ezer háztartás tartja valószínűnek ilyen irányú kiadásait.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?