Panelban laksz? Van egy rossz hírünk...

2011. február 15. 16:58

A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelésre 2009 októbere óta egyfajta hullámmozgás jellemző: az egymást követő felmérések hol romló, hol javuló értékeléseket hoznak. A piac tehát még nem mozdult ki a holtpontról. A legjelentősebb áresés hazai panellakásoknál volt megfigyelhető. A következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosban és Kelet-Magyarországon változatlan, Nyugat-Magyarországon enyhén javuló helyzetet vetítenek előre. A lakossági várakozások mind a vásárlás és építés, mind a felújítások tekintetében kissé javultak, de továbbra is meglehetősen erőtlenek. - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szervezett, negyedévente készülő ingatlanpiaci felmérésből.

Tavaly a lakásépítés az előző évhez képest visszaesett, a GKI becslése szerint 2010-ben mintegy 20 ezer lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt. A kiadott engedélyek számában is jelentős a csökkenés. Ugyanakkor a főváros az országos tendenciától annyiban eltér, hogy itt várhatóan a kiadott építési engedélyek száma csak kevéssel csökkent, az engedélyekben szereplő alapterület pedig stagnált. Mindez azt jelentheti, hogy a vállalkozói lakásépítés felkészülten várja a remélt fellendülést, azonban a tényleges építések még nem kezdődnek meg.

A teljes lakossági lakáshitel-állomány 2010 végén - aktuális árfolyamon, (a forint gyengélkedését híven tükrözve) - 378 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Az árfolyamhatással korrigált állományok esetében 88 milliárd forintot kitevő csökkenés volt regisztrálható.

 

A lakosság lakáshitel-állományának változása a megelőző 12 hónapban, 2007-2010 (milliárd Ft)(Forrás: MNB)


A teljes devizahitel-állományon belül az euró-hitelek részaránya tovább emelkedett, 2010 novemberének végén mintegy 10% volt. Ez az arány nyilván jelentősen nőni fog, ha a bankok és az ügyfelek tömegesen kezdik az alpesi valutában denominált hiteleket euró-alapúra konvertálni.

Az MNB hitelezési felmérésének legfrissebb (2010. novemberi) eredményei szerint a kereskedelmi bankok a következő félévben a lakáshitelek iránti kereslet enyhe növekedését valószínűsítik. Ebben a gazdasági kilátások javulásának illetve a potenciális ügyfelek hitelképességét illető kedvező irányú változásának van a legnagyobb szerepe.

A következő ábra a fővárosi lakáspiac kétezres években bekövetkezett fejlődését ábrázolja - az ingatlanfejlesztői és -forgalmazói várakozások tükrében. A 100-as érték a fővárosi lakáspiaci index évtizedes átlagát szimbolizálja.

 

A fővárosi lakáspiaci index, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)(Forrás: GKI)


A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, majd azóta egyfajta hullámzás tapasztalható. A felmérés során az országos helyzetértékelés az egy negyedévvel ezelőttihez képest lényegében nem változott.

Budapesten romlott a pesti panellakásokra, a budai zöldövezeti az egyéb pesti társasházakra, továbbá a családi házakra vonatkozó értékelés, a többi szegmensben viszont stagnálás mutatkozott. A legkedvezőbb a piaci helyzet még így is a budai zöldövezetben tapasztalható, de a különbségek lecsökkentek.

Kelet-Magyarországon szinte kissé javult a helyzetértékelések többsége (a panelek kivételével), míg Nyugat-Magyarországon csak a panelek esetében volt romlás érzékelhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest a főváros legtöbb szegmensében lényegében változatlan piaci helyzetre számítanak. Ez a várakozás az egy negyedévvel ezelőttinél kevésbé derűlátó. A kapott válaszok alapján tehát idén a fővárosban még nem várható érdemi élénkülés. Hasonló a helyzet a keleti országrészben is. Nyugat-Magyarországon viszont elképzelhető némi élénkülés.

Tavaly a válaszadók szerint jelentős árcsökkenések következtek be a vidéki körzetekben, míg a fővárosban átlagosan 3% körüli volt az árak lemorzsolódása. Értékük legnagyobb részét a panellakások vesztették el.

A következő 12 hónapra vonatkozó átlagos árcsökkenési prognózis Nyugat-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti átlagértékhez képest változatlan. A keleti régióban és a fővárosban enyhültek az árcsökkenési várakozások. Továbbra is igaz, hogy a legnagyobb mértékű árcsökkenés mind a fővárosban, mind vidéken a panellakások esetében valószínűsíthető, de a különbségek a korábbiaknál már sokkal kevésbé élesek.

Az új építésű lakások piacán 2010-ben csak nagyon mérsékelt árcsökkenés következett be. A következő 12 hónapban az újonnan átadott lakások árai várhatóan nem változnak.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. országosan reprezentatív 1000 fős mintán végzi a lakosság gazdasági várakozásainak és beruházási terveinek felmérését az Európai Unió módszertanát követve. Ennek keretében negyedévente kerül sor a lakosság lakásépítési, -vásárlási, illetve -felújítási terveinek felmérésére.

A 2011. januári felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedéves mélypontot követően enyhén emelkedtek. A jelen felmérés eredményei (a szezonális hatást kiszűrő 4 negyedéves mozgó átlagok alapján) szerint a következő 12 hónapban biztosan mintegy 4 ezer, valószínűleg további 56 ezer háztartásban terveznek lakásépítést vagy lakásvásárlást. Ez mind a biztos szándékú körben, mind a valószínű szándékú körben kis mértékű emelkedést jelez.

A lakásfelújítást és -korszerűsítést biztosan tervezők arányai is kismértékű emelkedést jeleznek az előző negyedévhez képest, az ezt csak valószínűsítőké azonban további csökkenést mutat (a szezonális hatást kiszűrő 4 negyedéves mozgó átlagok alapján). 2011 januárjában a meglévő lakásokon a háztartások 0,8%-a tervez egy éven belül biztosan jelentős fejlesztéseket, mely enyhe növekedést mutat 2010 októberéhez képest. Ez mintegy 30 ezer háztartás lakás-felújítási szándékát jelenti a következő egy évben. A fentieken túlmenően további 114 ezer háztartás tartja valószínűnek ilyen irányú kiadásait.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?