18 °C Budapest

Nem csak bankbetét van a világon, az alapokba is áramlanak a milliárdok

2010. október 18. 11:02

Az augusztusi pesszimista hangulat után a tőkepiacok szeptemberben ismét magukhoz tértek Meglódultak a nemzetközi részvénypiacok és a hazai kötvénypiac, jelentősen erősödött a forint is. Ráadásul ha kisebb mértékben is, de folytatódott az intézményi befektetők visszatérése az alapokhoz - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében több mint 15 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és augusztushoz hasonlóan a tőkebeáramlás több mint fele az intézményi befektetőknek volt köszönhető.

"Szeptemberben a befektetési alapok vagyonát növelték mind az augusztusi rövid turbulens időszak után helyrebillenő tőkepiacok hatására a hozamok, mind az augusztusihoz képest valamivel visszafogottabb intézményi és lakossági tőkebeáramlás.


Temmel András

Míg az intézményi befektetők továbbra is a nyilvános és zártkörű részvényalapokat, addig a lakosság a likviditási és ingatlanalapokat preferálta" - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Bár a háztartások befektetéseinek célpontjai nagyrészt a hagyományos, alacsony kockázatúnak tekintett lakossági termékek (likviditási és ingatlanalapok) voltak, folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok szeptemberben összesen több mint 15 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 25,2 milliárd forinttal nőtt. Az év elején a befektetők kedvencének számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a hosszú kötvény, a garantált és a tiszta részvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A szeptemberi 1,1%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 438 hazai befektetési alapban összesen 3 709 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (60,5%-át) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon szeptemberben az átlagnál lassabban, 0,8%-kal bővült. A vizsgált időszakban összesen 7,4 milliárd forint tőkét vonzottak az alapok, a hozamok pedig összesen 9,5 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

Szeptemberben ismét erősödtek a nemzetközi részvénypiacok, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. Emellett jelentős intézményi átstrukturálások mellett a nyilvános részvényalapokba 5,5 milliárd forint friss befektetés is érkezett, a piaci teljesítmények pedig további 3,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, így szeptemberben 2,5%-kal nőtt a vagyon. A 65 részvényalap vagyona a hónap végén 382 milliárd forintot tett ki.

Ismételten nőtt viszont a kötvényalapok vagyona is: a 27 alap 2,1%-os vagyonbővülést könyvelhetett el. A kötvényalapokból összesen 400 millió forint tőkét vontak ki a befektetők, de mintegy 6,6 milliárd forint hozamot termeltek.

Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek szeptemberben 7,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 110 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2%-kal nőtt, így az a hónap végén 409 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11%-a.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénzpiaci alapok vagyona szeptemberben kismértékben csökkent. Összesen valamivel több mint félmilliárd forint távozott az alapokból, és forintban 2,5 milliárd forint veszteség keletkezett a forinterősödés hatására, így a hónap végén a teljes vagyon 1 404 milliárd forintra csökkent.

Egy nagyobb alap lejárta szeptemberben visszavetette a garantált alapok piacán korábban látott pozitív trendet. A vagyon szeptemberben ugyan 0,1%-kal nőtt, de az alapokból összesen 4 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény mintegy 4,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

 

A válság során megerősödött cégek jó befektetési lehetőséget kínálnak

Két évvel ezelőtt, a válság kezdete és elmélyülése idején a K&H egy speciális alapot állított össze a befektetők részére, amellyel a két éves futamidő végére 33,85%-os hozamot biztosít befektetői számára. A K&H prémium nagy esélyesek alap most átalakul, és ezúttal a válságban megerősödött vállalatok részvényeiből áll össze.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24