17 °C Budapest

Nem csak bankbetét van a világon, az alapokba is áramlanak a milliárdok

2010. október 18. 11:02

Az augusztusi pesszimista hangulat után a tőkepiacok szeptemberben ismét magukhoz tértek Meglódultak a nemzetközi részvénypiacok és a hazai kötvénypiac, jelentősen erősödött a forint is. Ráadásul ha kisebb mértékben is, de folytatódott az intézményi befektetők visszatérése az alapokhoz - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében több mint 15 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és augusztushoz hasonlóan a tőkebeáramlás több mint fele az intézményi befektetőknek volt köszönhető.

"Szeptemberben a befektetési alapok vagyonát növelték mind az augusztusi rövid turbulens időszak után helyrebillenő tőkepiacok hatására a hozamok, mind az augusztusihoz képest valamivel visszafogottabb intézményi és lakossági tőkebeáramlás.


Temmel András

Míg az intézményi befektetők továbbra is a nyilvános és zártkörű részvényalapokat, addig a lakosság a likviditási és ingatlanalapokat preferálta" - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Bár a háztartások befektetéseinek célpontjai nagyrészt a hagyományos, alacsony kockázatúnak tekintett lakossági termékek (likviditási és ingatlanalapok) voltak, folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok szeptemberben összesen több mint 15 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 25,2 milliárd forinttal nőtt. Az év elején a befektetők kedvencének számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a hosszú kötvény, a garantált és a tiszta részvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A szeptemberi 1,1%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 438 hazai befektetési alapban összesen 3 709 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (60,5%-át) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon szeptemberben az átlagnál lassabban, 0,8%-kal bővült. A vizsgált időszakban összesen 7,4 milliárd forint tőkét vonzottak az alapok, a hozamok pedig összesen 9,5 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

Szeptemberben ismét erősödtek a nemzetközi részvénypiacok, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. Emellett jelentős intézményi átstrukturálások mellett a nyilvános részvényalapokba 5,5 milliárd forint friss befektetés is érkezett, a piaci teljesítmények pedig további 3,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, így szeptemberben 2,5%-kal nőtt a vagyon. A 65 részvényalap vagyona a hónap végén 382 milliárd forintot tett ki.

Ismételten nőtt viszont a kötvényalapok vagyona is: a 27 alap 2,1%-os vagyonbővülést könyvelhetett el. A kötvényalapokból összesen 400 millió forint tőkét vontak ki a befektetők, de mintegy 6,6 milliárd forint hozamot termeltek.

Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek szeptemberben 7,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 110 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2%-kal nőtt, így az a hónap végén 409 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11%-a.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzpiaci alapok vagyona szeptemberben kismértékben csökkent. Összesen valamivel több mint félmilliárd forint távozott az alapokból, és forintban 2,5 milliárd forint veszteség keletkezett a forinterősödés hatására, így a hónap végén a teljes vagyon 1 404 milliárd forintra csökkent.

Egy nagyobb alap lejárta szeptemberben visszavetette a garantált alapok piacán korábban látott pozitív trendet. A vagyon szeptemberben ugyan 0,1%-kal nőtt, de az alapokból összesen 4 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény mintegy 4,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

 

A válság során megerősödött cégek jó befektetési lehetőséget kínálnak

Két évvel ezelőtt, a válság kezdete és elmélyülése idején a K&H egy speciális alapot állított össze a befektetők részére, amellyel a két éves futamidő végére 33,85%-os hozamot biztosít befektetői számára. A K&H prémium nagy esélyesek alap most átalakul, és ezúttal a válságban megerősödött vállalatok részvényeiből áll össze.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem