21 °C Budapest

Nem csak bankbetét van a világon, az alapokba is áramlanak a milliárdok

2010. október 18. 11:02

Az augusztusi pesszimista hangulat után a tőkepiacok szeptemberben ismét magukhoz tértek Meglódultak a nemzetközi részvénypiacok és a hazai kötvénypiac, jelentősen erősödött a forint is. Ráadásul ha kisebb mértékben is, de folytatódott az intézményi befektetők visszatérése az alapokhoz - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében több mint 15 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és augusztushoz hasonlóan a tőkebeáramlás több mint fele az intézményi befektetőknek volt köszönhető.

"Szeptemberben a befektetési alapok vagyonát növelték mind az augusztusi rövid turbulens időszak után helyrebillenő tőkepiacok hatására a hozamok, mind az augusztusihoz képest valamivel visszafogottabb intézményi és lakossági tőkebeáramlás.


Temmel András

Míg az intézményi befektetők továbbra is a nyilvános és zártkörű részvényalapokat, addig a lakosság a likviditási és ingatlanalapokat preferálta" - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Bár a háztartások befektetéseinek célpontjai nagyrészt a hagyományos, alacsony kockázatúnak tekintett lakossági termékek (likviditási és ingatlanalapok) voltak, folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is" - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok szeptemberben összesen több mint 15 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 25,2 milliárd forinttal nőtt. Az év elején a befektetők kedvencének számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a hosszú kötvény, a garantált és a tiszta részvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A szeptemberi 1,1%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 438 hazai befektetési alapban összesen 3 709 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (60,5%-át) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon szeptemberben az átlagnál lassabban, 0,8%-kal bővült. A vizsgált időszakban összesen 7,4 milliárd forint tőkét vonzottak az alapok, a hozamok pedig összesen 9,5 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

Szeptemberben ismét erősödtek a nemzetközi részvénypiacok, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. Emellett jelentős intézményi átstrukturálások mellett a nyilvános részvényalapokba 5,5 milliárd forint friss befektetés is érkezett, a piaci teljesítmények pedig további 3,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, így szeptemberben 2,5%-kal nőtt a vagyon. A 65 részvényalap vagyona a hónap végén 382 milliárd forintot tett ki.

Ismételten nőtt viszont a kötvényalapok vagyona is: a 27 alap 2,1%-os vagyonbővülést könyvelhetett el. A kötvényalapokból összesen 400 millió forint tőkét vontak ki a befektetők, de mintegy 6,6 milliárd forint hozamot termeltek.

Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek szeptemberben 7,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 110 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2%-kal nőtt, így az a hónap végén 409 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11%-a.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénzpiaci alapok vagyona szeptemberben kismértékben csökkent. Összesen valamivel több mint félmilliárd forint távozott az alapokból, és forintban 2,5 milliárd forint veszteség keletkezett a forinterősödés hatására, így a hónap végén a teljes vagyon 1 404 milliárd forintra csökkent.

Egy nagyobb alap lejárta szeptemberben visszavetette a garantált alapok piacán korábban látott pozitív trendet. A vagyon szeptemberben ugyan 0,1%-kal nőtt, de az alapokból összesen 4 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény mintegy 4,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

 

A válság során megerősödött cégek jó befektetési lehetőséget kínálnak

Két évvel ezelőtt, a válság kezdete és elmélyülése idején a K&H egy speciális alapot állított össze a befektetők részére, amellyel a két éves futamidő végére 33,85%-os hozamot biztosít befektetői számára. A K&H prémium nagy esélyesek alap most átalakul, és ezúttal a válságban megerősödött vállalatok részvényeiből áll össze.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?