Segít-e az usankás Jumurdzsák az OTP-nek? A K&H árfolyamháborútól tart

2010. október 8. 13:02

Az OTP Alapkezelő kelet felé kacsintgatott és orosz, valamint török részvényeket választott a két nyíltvégű alapjához, miközben a K&H Alapkezelő szerint árfolyamháború megrengetheti az újabb feszültségforrással szembesülő tőkepiacokat.


OTP Alapkezelő: válságkezelés "Európai Alapon"

Törökország és Oroszország a 2008-as válság után is jelentős gazdasági potenciállal bír: Oroszország rekordot döntött az olajkitermelésben, Törökország pedig sikeresen strukturálta át gazdaságát, mára már európai szintű eredményeket elérve. A két ország gazdasága dinamikus és hosszútávon is rendkívül bíztató lehetőségeket rejt magában, ezért az OTP Alapkezelő két nyíltvégű alapjához, az OTP Orosz és Török Részvény Alapokhoz a két piac részvényeit választotta.


Gáti László

Az OTP Alapkezelő mindig szem előtt tartotta, hogy a legnagyobb növekedési kilátásokkal és megbízhatósággal rendelkező piacokról válogasson részvényeket alapjaiba, ezért hozta létre Török és Orosz részvényalapját - érvel Gáti László az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója. Mindkét alap nyilvános, nyíltvégű, határozatlan futamidejű, folyamatos forgalmazású, így nem kell figyelni a megtakarítások lekötésére és a futamidő lejáratát követő újra befektetésre. Mindemellett még Tartós Befektetési Számlán történő elhelyezésre is kiváló.

Az OTP Orosz Részvény Alapba elsősorban az orosz és nemzetközi tőzsdéken forgalmazott orosz cégek részvényeiből állítottak össze portfoliót, mint például a Gazprom, a Mechel, a Lukoil, a Tatneft, a Transneft. Az OTP Török Részvény Alap befektetési univerzuma az Isztambuli Tőzsdén forgó 20 leglikvidebb török "blue chip" cég részvénye, illetve kisebb kapitalizációjú, de ígéretes jövő előtt álló cégek részvényei (Bank Asya, Isbank, Turk TeleKom, Turkcell, Tüpras). A török részvénypiacon a legdominánsabb szektor a pénzügyi szektor, de a blue chip részvények között megtalálhatók a holdingcégek, az építőipar, ingatlan, gyógyszer, telekommunikációs és energiaszektor képviselői is.

K&H: a tőkepiacok újabb feszültségforrással szembesülhetnek

"A világ vezető gazdaságpolitikusai a több gazdasági nagyhatalom által indított devizapiaci beavatkozások miatt már felhívták a figyelmet az árfolyamháborúk, azaz a nemzeti valuta leértékelési verseny kockázataira, és a hosszú távon ezzel járó növekedési áldozatokra. Amennyiben az árfolyamok gyengítését célzó törekvések folytatódnak, a tőkepiacok újabb feszültségforrással szembesülhetnek és a kínai valuta alulértékeltségéről szóló vita felerősödhet" - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Horváth István

"A világgazdaság szereplői közül egyre többen mozdulnak el abba az irányba, hogy gyengíteni próbálják a hazai valutát, vagy legalábbis nem fogadják el annak erősödését. Az elmúlt napokban Japán és Brazília, ezt megelőzően pedig Svájc és Dél-Korea próbálkozott a hazai valuta értékének csökkentésével annak érdekében, hogy saját gazdaságának növekedését támogassa. Miközben rövid távon ez jót tehet az egyes országok gazdaságainak, és valóban élénkítheti a GDP növekedést, hosszú távon azonban összességében negatívan hat, mivel a hazai valutát leértékelő vagy legalábbis gyengítő országok gyakorlatilag a többiek hátrányára tudnak növekedni. A valutaleértékelések körüli vita újra felerősítheti az épphogy megnyugodni látszó befektetői bizonytalanságot, ami pedig ismét válságba sodorhatja a tőkepiacokat" - mondta el a szakember.

Miközben számos ország a leértékelés irányába mozdult el, a jelenlegi bizonytalanságra az jelenthetne megoldást, ha Kína hajlana arra, hogy a kínai gazdasági növekedése érdekében hosszú évek óta alacsonyan tartott jüant felértékelje, amire azonban a kormányzat jelenlegi álláspontja szerint nincs esély. A sorozatos valutaleértékelések helyett a gazdasági növekedés megoldása így a munkanélküliség csökkenése nyomán megélénkülő lakossági fogyasztás lehet, amely valóban hosszú távon képes a gazdaság bővítésére"

"Magyarország számára egyelőre nem jelent komolyabb problémát az euró és a forint erősödése, ugyanakkor hosszú távon a külkereskedelmi forgalom csökkenése és a versenyképesség romlásának következtében természetesen a hazai növekedési kilátásokat is rontja" - tette hozzá Horváth István.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem