Égetik a forintot - dicséret a jegybanknak

2010. október 11. 15:02

A Magyar Nemzeti Bank idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket. Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek egy évig a nágocsi Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítványnak, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthonának jelentenek nagy segítséget. A brikettek szállítása ma kezdődött.

A jegybank évente 50-70 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek és a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők.

Az immár harmadik éve kiírt pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú ill. kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot írt ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A 19 pályázó közül az idén három szervezet került ki győztesen: a nágocsi Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona.

A brikettek szállítását az MNB a mai napon kezdte el, először a Somogy megyei Nágocsra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: MNB Kommunikáció

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?