19 °C Budapest

Húszmilliárdos festmény lapult a kanapé mögött

2010. október 15. 16:02

Egy Jézust és Máriát ábrázoló Michelangelo-festmény lóghatott nemzedékeken át egy New York állambeli lakásban, anélkül, hogy a szakértők elismerték volna eredetiségét.

A Kober-család tagjain kívül azonban nemrég a hitelesség mellett állt ki egy olasz művészettörténész-restaurátor, Antonio Forcellino is, akinek többévnyi kutatás után jelent meg a festménnyel foglalkozó Az elveszett Pieta című könyve.

A kutatóval a New York állambeli Tonawandában élő tulajdonos, Martin Kober lépett kapcsolatba, akinek közlése szerint a festményt ükapjának sógornője örökölte egy német bárónőtől. Mint Kober elmondta, azt szeretné, ha a XVI. századi pietáról - a tulajdonos állítása szerint a korabeli Rómáig vissza tudja vezetni a kép birtokosainak sorát - általánosan elismernék, hogy Michelangelo alkotása, restaurálnák, majd újra kiállítanák.

Újra, hiszen a kép az 1880-as években már szerepelt a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum egyik időszaki tárlatán. A modern kutatókat és kurátorokat azonban egészen mostanáig nem sikerült maradéktalanul meggyőzni a festmény eredetiségéről. A légierőtől 2002-ben visszavonult Martin Kober nyugdíjas éveit már teljes egészében az alkotás múltjának felderítésére fordította.

Mint mondta, szülei és más rokonai többször is próbálkoztak a festmény elismertetésével, azonban Bostonban és New Yorkban sorozatosan visszautasították őket.

Martin Kober felidézte, hogy a családban csak "Mike" néven emlegetett festményt érte néhány teniszlabda-találat, amikor a testvérével gyerekként a nappaliban játszottak. Később portörölgetés közben véletlenül leverték a falról, és az egyik kanapé mögé állították egy bőr mappában. A festmény ezen a helyen töltött mintegy 25 évet. A Kober-lakásban jelenleg már csak a festmény másolata lóg; az 1545 körül készült, 48-szor 63 centiméteres eredetit egy bank széfjében őrzik. Egyes becslések szerint a kép értéke elérheti a 100 millió dollárt, azaz 20 milliárd forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Antonio Forcellino végül két évvel ezelőtt válaszolt Kober meghívására, és megnézte a Michelangelo által valószínűleg 70 éves korában festett képet. Mint a Sunday Timesnak elmondta, "lélegzete is elállt", amikor először meglátta. "Csak egy zseni festhette. A szenvedést kihangsúlyozó sötétség, a Szűz, aki úgy néz, mintha sikítana, és Krisztus alakja, miután levették a keresztről ... Egyértelműen Michelangelo. Szerencsés vagyok, hogy találtam olyan dokumentumokat, amelyek bizonyítják is ezt" - nyilatkozta a brit lapnak. Forcellino könyve Olaszországban jelent meg, az Egyesült Államokban várhatóan jövőre adják ki.

 


William E. Wallace, a St. Louis-i Washington Egyetem művészettörténet-professzora, Michelangelo-szakértő szerint nem csoda, hogy a művészettörténészek szkeptikusan fogadják az új pieta hírét. "Az elmúlt évtizedben átlagosan évente két új állítólagos Michelangelo bukkant fel, ezek közül azonban mindössze néhány rajzról sikerült megállapítani, hogy egy követő, imitátor vagy segédművész alkotása" - magyarázta a tudós.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?