30 °C Budapest

Húszmilliárdos festmény lapult a kanapé mögött

2010. október 15. 16:02

Egy Jézust és Máriát ábrázoló Michelangelo-festmény lóghatott nemzedékeken át egy New York állambeli lakásban, anélkül, hogy a szakértők elismerték volna eredetiségét.

A Kober-család tagjain kívül azonban nemrég a hitelesség mellett állt ki egy olasz művészettörténész-restaurátor, Antonio Forcellino is, akinek többévnyi kutatás után jelent meg a festménnyel foglalkozó Az elveszett Pieta című könyve.

A kutatóval a New York állambeli Tonawandában élő tulajdonos, Martin Kober lépett kapcsolatba, akinek közlése szerint a festményt ükapjának sógornője örökölte egy német bárónőtől. Mint Kober elmondta, azt szeretné, ha a XVI. századi pietáról - a tulajdonos állítása szerint a korabeli Rómáig vissza tudja vezetni a kép birtokosainak sorát - általánosan elismernék, hogy Michelangelo alkotása, restaurálnák, majd újra kiállítanák.

Újra, hiszen a kép az 1880-as években már szerepelt a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum egyik időszaki tárlatán. A modern kutatókat és kurátorokat azonban egészen mostanáig nem sikerült maradéktalanul meggyőzni a festmény eredetiségéről. A légierőtől 2002-ben visszavonult Martin Kober nyugdíjas éveit már teljes egészében az alkotás múltjának felderítésére fordította.

Mint mondta, szülei és más rokonai többször is próbálkoztak a festmény elismertetésével, azonban Bostonban és New Yorkban sorozatosan visszautasították őket.

Martin Kober felidézte, hogy a családban csak "Mike" néven emlegetett festményt érte néhány teniszlabda-találat, amikor a testvérével gyerekként a nappaliban játszottak. Később portörölgetés közben véletlenül leverték a falról, és az egyik kanapé mögé állították egy bőr mappában. A festmény ezen a helyen töltött mintegy 25 évet. A Kober-lakásban jelenleg már csak a festmény másolata lóg; az 1545 körül készült, 48-szor 63 centiméteres eredetit egy bank széfjében őrzik. Egyes becslések szerint a kép értéke elérheti a 100 millió dollárt, azaz 20 milliárd forintot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Antonio Forcellino végül két évvel ezelőtt válaszolt Kober meghívására, és megnézte a Michelangelo által valószínűleg 70 éves korában festett képet. Mint a Sunday Timesnak elmondta, "lélegzete is elállt", amikor először meglátta. "Csak egy zseni festhette. A szenvedést kihangsúlyozó sötétség, a Szűz, aki úgy néz, mintha sikítana, és Krisztus alakja, miután levették a keresztről ... Egyértelműen Michelangelo. Szerencsés vagyok, hogy találtam olyan dokumentumokat, amelyek bizonyítják is ezt" - nyilatkozta a brit lapnak. Forcellino könyve Olaszországban jelent meg, az Egyesült Államokban várhatóan jövőre adják ki.

 


William E. Wallace, a St. Louis-i Washington Egyetem művészettörténet-professzora, Michelangelo-szakértő szerint nem csoda, hogy a művészettörténészek szkeptikusan fogadják az új pieta hírét. "Az elmúlt évtizedben átlagosan évente két új állítólagos Michelangelo bukkant fel, ezek közül azonban mindössze néhány rajzról sikerült megállapítani, hogy egy követő, imitátor vagy segédművész alkotása" - magyarázta a tudós.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?