33 °C Budapest

Így drágul a kávé: megérkeztek a számok

2010. október 11. 04:42

Kávéáremelésre készülnek a kiskereskedők, amint azt már korábbi cikkünkben megírtuk. A világpiaci kávéár emelkedése miatt bekövetkező 50%-os alapanyag-drágulás több országos lefedettségű élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál eredményez 7-10%-os fogyasztói árnövekedést termékektől függően.  

A hírt megerősítették a SPAR, a Coop és más kiskereskedelmi láncok is. Azonban, mint ahogy a SPAR-tól megtudtuk, a saját márkás kávétermékeket nem érinti az áremelés (a cég biztosítani szeretné ezen árucikkeik alacsony árszínvonalát).

A világ legnagyobb piackutató cége, a Nielsen által közölt adatok szerint a kávé a maga 50 milliárd forintos évi forgalmával az 5. a legnagyobb forgalmú termék az élelmiszerek listáján.

Idén az első nyolc hónap kávéeladása meghaladta a 30 milliárd forintot, ami 5%-kal kevesebb a tavalyi értéknél. A fajtákat elkülönítve az őrölt kávé vezet (66%) az instant kávé specialitással (25%) szemben. A szemes kávé értéke stabilan 3 %-ot mutat.

 

Forrás: Nielsen, Pénzcentrum.hu

Amennyivel csökkent 400 négyzetméteres, kisebb alapterületű boltok piaci részesedése (3%), annyival emelkedett a diszkontáruházaké és szupermarketeké. Így a közepes méretű áruházak kávéértékesítési részaránya (35%) megelőzi a hipermarketekét (33%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Forrás: Nielsen, Pénzcentrum.hu

 

Idei tovább tendencia, hogy növekszik a kereskedelmi márkás kávék forgalmi részaránya, a tavalyi 16%-ról 18%-ra emelkedett, ezzel párhuzamosan az átlagárak 5%-kal csökkentek az idei évben.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?