24 °C Budapest

Hihetetlen pénzeket mozgatnak meg a hamis termékek

Pénzcentrum
2010. június 14. 16:02

A világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága közé sorolja a hamisítást nemrég megjelent, a témával foglalkozó cikkében a Forbes. A becslések szerint a teljes nemzetközi kereskedelmi forgalom 5-7 százalékát kitevő hamisítványok között mindent megtalálni. Ruházati cikkek, gyógyszerek, elektronikai termékek, bármi lehet hamis.

Drogkereskedelem, rakománylopás, cigaretta- és olajcsempészés, emberkereskedelem, műkincslopás és hamisítás - a világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága a Forbes szerint, amelyek évente több száz milliárd dollárnyi profitot termelnek az érdekeltek számára.

Ez év májusában 125 millió dollár értékű Picasso és Matisse festményeket loptak el a párizsi Modern Művészetek Múzeumából. Az összeg jelentős, de a teljes illegális kereskedelem összértékéhez viszonyítva elenyésző. A szakértők szerint évente közel 6 milliárd dollárnyi lopott műkincs cserél gazdát, miközben 300 milliárd dollárt mozgatnak meg a drogkereskedők, körülbelül ugyanennyit a cigarettacsempészek, az illegális bevándorlásból és embercsempészetből 28, a rakományok és raktárkészletek kifosztásából 30, az illegális olajértékesítésből 16 milliárd dollárnyi bevételhez jut az alvilág.

Mindeközben a világ piaca tele van hamis termékekkel: a könyvektől a videojátékokig egy termék sincs biztonságban. Hamisítják a ruházati, élelmiszeripari és szórakoztatóipari védjegyeket, illegálisan másolják a zenei CD-ket és filmeket, az eredeti minőségét meg sem közelítő gyógyszerhamisítványokat és elektronikai termékeket gyártanak. Mivel az értékesítés illegális formában zajlik, a valós piaci arány nem ismert, de a Vám Világszervezet (WCO) becslése szerint a nemzetközi szinten forgalomba kerülő áruk 5-7 százaléka lehet hamisítvány. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításai szerint 2009-ben a hamis és kalóz termékek nemzetközi kereskedelme meghaladta a 250 milliárd dollárt, amely az adott évben a világ teljes kereskedelmi forgalmának 2 százalékát tette ki.

Az összegek nagysága azonban csak egy részét képezi a problémának, legalább ilyen fontos az illegális üzletek lebonyolítása. A szakértők szerint a feketepiacra épülő "iparágak" a jogszabályok kikerülésével, a nemzetközi hálózatok és modern technológiák kihasználásával nőnek egyre nagyobbra és nagyobbra. A globalizációnak ezen nem kívánt következménye a jelentős anyagi haszon mellett politikai bizonytalanságot is eredményez. Valódi kiterjedtségük szinte pontosan megbecsülhetetlen, de hatásukat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

(Forrás: Hamistás Elleni Nemzeti Testület)

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?