37 °C Budapest

Hihetetlen pénzeket mozgatnak meg a hamis termékek

Pénzcentrum
2010. június 14. 16:02

A világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága közé sorolja a hamisítást nemrég megjelent, a témával foglalkozó cikkében a Forbes. A becslések szerint a teljes nemzetközi kereskedelmi forgalom 5-7 százalékát kitevő hamisítványok között mindent megtalálni. Ruházati cikkek, gyógyszerek, elektronikai termékek, bármi lehet hamis.

Drogkereskedelem, rakománylopás, cigaretta- és olajcsempészés, emberkereskedelem, műkincslopás és hamisítás - a világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága a Forbes szerint, amelyek évente több száz milliárd dollárnyi profitot termelnek az érdekeltek számára.

Ez év májusában 125 millió dollár értékű Picasso és Matisse festményeket loptak el a párizsi Modern Művészetek Múzeumából. Az összeg jelentős, de a teljes illegális kereskedelem összértékéhez viszonyítva elenyésző. A szakértők szerint évente közel 6 milliárd dollárnyi lopott műkincs cserél gazdát, miközben 300 milliárd dollárt mozgatnak meg a drogkereskedők, körülbelül ugyanennyit a cigarettacsempészek, az illegális bevándorlásból és embercsempészetből 28, a rakományok és raktárkészletek kifosztásából 30, az illegális olajértékesítésből 16 milliárd dollárnyi bevételhez jut az alvilág.

Mindeközben a világ piaca tele van hamis termékekkel: a könyvektől a videojátékokig egy termék sincs biztonságban. Hamisítják a ruházati, élelmiszeripari és szórakoztatóipari védjegyeket, illegálisan másolják a zenei CD-ket és filmeket, az eredeti minőségét meg sem közelítő gyógyszerhamisítványokat és elektronikai termékeket gyártanak. Mivel az értékesítés illegális formában zajlik, a valós piaci arány nem ismert, de a Vám Világszervezet (WCO) becslése szerint a nemzetközi szinten forgalomba kerülő áruk 5-7 százaléka lehet hamisítvány. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításai szerint 2009-ben a hamis és kalóz termékek nemzetközi kereskedelme meghaladta a 250 milliárd dollárt, amely az adott évben a világ teljes kereskedelmi forgalmának 2 százalékát tette ki.

Az összegek nagysága azonban csak egy részét képezi a problémának, legalább ilyen fontos az illegális üzletek lebonyolítása. A szakértők szerint a feketepiacra épülő "iparágak" a jogszabályok kikerülésével, a nemzetközi hálózatok és modern technológiák kihasználásával nőnek egyre nagyobbra és nagyobbra. A globalizációnak ezen nem kívánt következménye a jelentős anyagi haszon mellett politikai bizonytalanságot is eredményez. Valódi kiterjedtségük szinte pontosan megbecsülhetetlen, de hatásukat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

(Forrás: Hamistás Elleni Nemzeti Testület)

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?