Hihetetlen pénzeket mozgatnak meg a hamis termékek

Pénzcentrum
2010. június 14. 16:02

A világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága közé sorolja a hamisítást nemrég megjelent, a témával foglalkozó cikkében a Forbes. A becslések szerint a teljes nemzetközi kereskedelmi forgalom 5-7 százalékát kitevő hamisítványok között mindent megtalálni. Ruházati cikkek, gyógyszerek, elektronikai termékek, bármi lehet hamis.

Drogkereskedelem, rakománylopás, cigaretta- és olajcsempészés, emberkereskedelem, műkincslopás és hamisítás - a világ hét legjövedelmezőbb illegális iparága a Forbes szerint, amelyek évente több száz milliárd dollárnyi profitot termelnek az érdekeltek számára.

Ez év májusában 125 millió dollár értékű Picasso és Matisse festményeket loptak el a párizsi Modern Művészetek Múzeumából. Az összeg jelentős, de a teljes illegális kereskedelem összértékéhez viszonyítva elenyésző. A szakértők szerint évente közel 6 milliárd dollárnyi lopott műkincs cserél gazdát, miközben 300 milliárd dollárt mozgatnak meg a drogkereskedők, körülbelül ugyanennyit a cigarettacsempészek, az illegális bevándorlásból és embercsempészetből 28, a rakományok és raktárkészletek kifosztásából 30, az illegális olajértékesítésből 16 milliárd dollárnyi bevételhez jut az alvilág.

Mindeközben a világ piaca tele van hamis termékekkel: a könyvektől a videojátékokig egy termék sincs biztonságban. Hamisítják a ruházati, élelmiszeripari és szórakoztatóipari védjegyeket, illegálisan másolják a zenei CD-ket és filmeket, az eredeti minőségét meg sem közelítő gyógyszerhamisítványokat és elektronikai termékeket gyártanak. Mivel az értékesítés illegális formában zajlik, a valós piaci arány nem ismert, de a Vám Világszervezet (WCO) becslése szerint a nemzetközi szinten forgalomba kerülő áruk 5-7 százaléka lehet hamisítvány. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításai szerint 2009-ben a hamis és kalóz termékek nemzetközi kereskedelme meghaladta a 250 milliárd dollárt, amely az adott évben a világ teljes kereskedelmi forgalmának 2 százalékát tette ki.

Az összegek nagysága azonban csak egy részét képezi a problémának, legalább ilyen fontos az illegális üzletek lebonyolítása. A szakértők szerint a feketepiacra épülő "iparágak" a jogszabályok kikerülésével, a nemzetközi hálózatok és modern technológiák kihasználásával nőnek egyre nagyobbra és nagyobbra. A globalizációnak ezen nem kívánt következménye a jelentős anyagi haszon mellett politikai bizonytalanságot is eredményez. Valódi kiterjedtségük szinte pontosan megbecsülhetetlen, de hatásukat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(Forrás: Hamistás Elleni Nemzeti Testület)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem