8 °C Budapest

Ütötték a dollárt: nagyot buktak a betétesek!

Pénzcentrum
2009. december 9. 05:20

Az elmúlt hat hónapban a 200-205-ös tartományból egészen a 180-185-ös szint környékéig erősödött a forint a dollárral szemben úgy, hogy közben 175 környékére is lenézett. A Pénzcentrum ezúttal a hazai pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba, valamint azt vizsgálta, hogy mennyit bukott az árfolyamon az, aki fél évvel ezelőtt lekötötte a pénzét.

A legutóbbi körképünktől eltelt időszakban tovább csökkentek a dollárbetétekre kínált kamatok. A pénzintézetek közötti verseny alább hagyott, az árfolyamcsúcsok idején folytatott éles küzdelem már a múlté. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat, de előtte vessünk egy pillantást az USD/HUF árfolyam alakulására. 

Az USD/HUF árfolyamának alakulása az elmúlt 6 hónapban (Forrás: www.portfoliofinancial.hu)

A piacon a legmagasabb kamatot 3,02%-kal az Erste Bank adta, őket követi 3,00 %-kal a napokban rendszerproblémákkal küzdő K&H Bank. Jól szerepelt az MKB (2,66%) és a Budapest Bank (2,40%), kevésbé versenyképes akcióval rukkolt elő a Raiffeisen (1,30-1,50%).

A pénzintézetek többségénél már nem feltétel az új forrás elhelyezése, de a meglévő betétekre jóval alacsonyabb kamatot fizetnek. 1%, vagy az alatti kamatot kínál a Citibank, az Allianz, a CIB Bank és az UniCredit, melyek ezzel jelzik, hogy nem igazán tartanak igényt a dollárbetétekre.

A júniusban aláírt 6 hónapos akciós lekötések ebben a hónapban járnak le. A kamatelszámolást böngészve kellemetlen meglepetés érheti a dollár megtakarítással rendelkező ügyfeleket. Dollárban számolva banktól függően évi 1-3%-os kamatot írtak jóvá a pénzintézeteket, ami után a forintban kifejezett veszteség ellenére is meg kell fizetni a 20%-os kamatadót. 

Mennyi maradt 1 millió forintból a 6 hónapos lekötést követően? (nagyításért kattintson a táblázatra!)

Számításunk szerint, aki 6 hónappal ezelőtt egymillió forintot dollárra váltott és lekötötte, az a lejáratkor közel 10%-os veszteséget könyvelhetett el, és csak valamivel több mint 900 ezer forintja maradt.

Az Erste Bank évi 3,00%-os (160 ezer dollár felett 3,02%-os) betétlekötési ajánlatával biztonságos és időtálló megtakarítást próbál kínálni. A legkisebb leköthető összeg 200 dollár, rövidebb futamidő esetén 1,60-2,40% (EBKM: 1,62-2,43%) közötti kamatokat lehet elérni. A lakossági piacra kevésbé jellemző összeghatár (160 ezer dollár) felett néhány bázisponttal emelkedik a kamat.

Bank által visszavett autók: itt egy jó összeköttetés!

A K&H Üdvözlet Betét 3,00%-os (12 hónapos futamidő esetén 2,00%-os) kamata a 2009. november 2-ától hatályos hirdetmény szerint kizárólag bankon kívüli forrásból származó új betéti összegre vonatkozik. A bank a lekötés napját megelőző naptári hónap utolsó banki munkanapján számított záró egyenlegéhez képest vizsgálja az új betétet.

K&H-friss! Levonták a törlesztőt: hörögve pörögnek

A 3,00%-os kamatláb csak az első kamatperiódusra szól, a kamat az ügyfél választásától függően a betéttel együtt újra lekötésre, vagy jóváírásra kerül a betétlekötési számlán. A K&H üdvözlet deviza betét a személyesen vagy telefonon keresztül köthető le. A nem akciós kamatlábak futamidőtől függően 0,11-0,49% között alakulnak.

Az MKB november 24-től érvényes hirdetménye szerint a dollár lekötési lehetőségek kizárólag az 50 ezer Ft vagy annak megfelelő deviza feletti betétlekötésekre vonatkoznak. A táblázatban megjelölt 12 hónapos futamidőre 2,663%-os kamatot (EBKM: 2,70%) fizetnek, míg rövidebb futamidőre EBKM: 1,60-2,40% érhető el.

Kosztpénz-kalkulátor a MKB-netbankban

A lekötési módozatokban szélesek a lehetőségek, az ügyfél választhat az egyszeri érvényű és az ismétlődő lekötés között, de van mód a kamatos kamattal történő ismétlődő betétlekötésre is. A bank a lekötés felmondása esetén 1%-os jutalékot számít fel.

A Budapest Bank azon ügyfeleinek kínálja a deviza lekötött betéteket, akik deviza-megtakarításaikat kiszámítható és biztonságos formában kívánják kamatoztatni. A deviza lekötések fix kamatozású lekötött betétek, a minimum elhelyezhető betétösszeg 500 dollár. A táblázatban szereplő kamatok 2009. december 7-től érvényesek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ügyfél már a lekötéskor rendelkezhet úgy, hogy a betét összege a kamattal együtt, vagy anélkül automatikusan újra lekötésre kerüljön a futamidő végén. Betétfeltörés esetén (csak a teljes betét törhető fel) a felmondásos kamat 0%. A bank a 200 ezer dollár feletti lekötésekre 2,4% helyett 2,7%-os kamatot fizet, a magasabb összeghatár felett érvényes magasabb kamat a betét teljes összegére vonatkozik.

A Raiffeisen 6 hónapra kínált 1,30%-os akciós kamata az ezer dollár feletti újonnan megadott betétlekötési megbízásokra érvényes november 12-től (10 ezer dollár felett 1,50% a kamat). Az akcióstól eltérő futamidőkre összegtől és időtávtól függően 0,05-0,70%-os kamat érhető el. Betétfeltörés esetén nem fizetnek kamatot, ugyanakkor 70 ezer dollár felett az ügyfélkapcsolat minőségétől függően lehetőség nyílik egyedi kamat-megállapodásra. 

Észre sem veszed, és megtakarítasz - egyedi innováció a Raiffeisentől

"A deviza sokat ér, ha megfelelően kezeli! Ehhez olyan megtakarítás vagy befektetés szükséges, amellyel a deviza nem csak megőrzi, de növeli is értékét" - vallja a Citibank, amely 1,00%-os dollár lekötött betét kamatot kínál. A banknál a lekötött betétek mellett többféle deviza-befektetési lehetőség is elérhető. Az ügyfelek a lekötéstől magasabb hozamot érhetnek el a kötvényekkel, a befektetési alapokkal, valamint az új tőkegarantált devizakötvény-ajánlatokkal.

Szeptembertől chip hitelkártyát kapnak a Citibank ügyfelei

Az Allianz Bank november 3-tól mindössze évi 1,00%-os kamatot (EBKM: 1,00%) fizet a 12 hónapos futamidejű dollár lekötésekre. Rövidebb futamidőre 0,15-0,40%-os kamat érhető el. A legkisebb leköthető összeg 500 dollár, a betét lejárat előtt kizárólag teljes összegben mondható fel, részösszegű betétfeltörés nem lehetséges.

Gyorsmérleg: a kgfb-kampány idei nyertesei

Az Allianz Banknál valamely bankszámlán lekötött betéthez kapcsolódóan a betét lekötési időszakára a betét tulajdonosa részére díjmentes életbiztosítás, amely halál esetén biztosítói kártérítésként a betét lekötött tőkéjének 50%-át fizeti. Közös tulajdonú betét esetén bármely betét tulajdonosa halála esetén kifizeti a Biztosító a kártérítést. 

A CIB dollár betét kondíciói december 1-jétől visszavonásig érvényesek. A bank 12 hónapos lekötés esetén évi 1,00%-os kamatot kínál a dollárban elhelyezett betétekre, a rövidebb futamidőt választó ügyfeleknek 0,10-0,50%-os kamatot fizetnek. A legkisebb leköthető összeg 500 dollár, a kamat mértéke nem függ az elhelyezett összeg nagyságától.

Mit sem érnek már a bankbetétek!

Az UniCredit Bank most 0,80%-os kamatot kínál az 5 ezer dollár feletti 12 hónapos futamidőre szóló lekötésekre. Rövidebb futamidő és alacsonyabb összegű lekötés esetén 0,05-0,70% közötti kamatokat lehet elérni. Az elhelyezhető legkisebb összeg 1000 dollár, a lejárat előtti részleges vagy teljes feltörés nem fizetnek kamatot. 

Egyoldalúan módosítottak a bankok? Kellemetlen meglepetés az ATM-eknél

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm