13 °C Budapest

Mit sem érnek már a bankbetétek!

Pénzcentrum
2009. december 3. 05:55

Jó, ha értékét megőrzi a pénzünk! A jegybanki alapkamat hónapok óta tartó csökkenése lassan azt eredményezi, hogy reálértéket tekintve már szinte semmit nem nyerünk azzal, ha bankbetétben tartjuk megtakarításainkat. Egy-egy kereskedelmi bank ajánlata még felkeltheti az érdeklődésünket, de ezek egyre ritkábbak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelenleg az alapkamat 6,5 fél százalékon áll, a különböző piaci vélemények szerint 5,5-4,5 százalék között azonban már le fog állni a jegybank a vágásokkal. Ha figyelembe vesszük azonban a 20 százalékos kamatadót, valamint az inflációt - amely jelenleg 4,7%-os, de jövőre akár 3 százalékra is csökkenhet - már a jelenlegi 6,5 százalékból sem sok marad.

Sokan ennek ellenére - főként a hazai lakosság pénzügyi tájékozatlansága miatt - is bankbetétben tartják pénzüket. Igaz, ha megfelelő körültekintéssel választunk a piacon elérhető ajánlatok közül, találhatunk még kedvező ajánlatot.

Jövőre lép életbe egyébként az a törvény, amely vélhetően a hosszabb távú megtakarítási formák felé irányítja majd az emberek figyelmét. Ennek értelmében ugyanis a januártól nyitható tartós befektetési számlán lekötött vagyon után, 3 évet követően mindössze 10 százalék árfolyamnyereség-adót kell fizetni, 5 év után pedig egyáltalán nem kell adózni.

Amit a betétkörképről tudni kell

Mint minden betétkörképünk elkészítésekor, most is három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítottuk össze a bankok legjobb ajánlatait. 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. december 1-jén történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Már meg se lepődünk: aki eddig nem, az most csökkent

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG