Észre sem veszed, és megtakarítasz - egyedi innováció a Raiffeisentől

2009. december 4. 05:33

Van állásod, rendszeres havi fizetésed, és még félre is tudnál tenni belőle egy keveset, de mégsem teszed? Bizony a megtakarításhoz hajlandóság is kell, nem csak lehetőség. A Raiffeisen felismerte, hogy itthon sokan nem veszik a fáradságot, hogy megfelelő befektetési terméket válasszanak: nekik lehet hasznos az új, Rendszeres Megtakarítási Program.

Ma nehéz bármit is félretenni, de nem lehetetlen!

Hazánkban a munkanélküliek száma októberben elérte a 440 ezer főt, ami több, mint százezerrel haladja meg az egy évvel ezelőtti számot. Eközben a reálbérek emelkedése idén áprilisban megállt, sőt május óta csökkennek, szeptemberben éves szinten 4 százalékos csökkenést mért a KSH.

Ilyen körülmények között talán nem csoda, hogy a lakosság mindössze 27,1 százaléka rendelkezik bármiféle megtakarítással - a Gfk 2009. második félévi Retail Banking Monitor kutatása szerint. Regionális bontásban Nyugat-Dunántúlon rendelkeznek a legtöbben megtakarítással (a lakosság 38,5 százaléka), míg legkevesebben Budapesten (20,9%).

Természetesen a válság, illetve a nehezebb anyagi körülmények változtattak némiképp a lakosság megtakarítási szokásain: 2008. második negyedéve óta rendelkezésre álló jövedelmünk egyre kisebb hányadát fordítjuk fogyasztásra - bár még mindig 86 százalék fölöttit - a harmadik negyedév óta pedig némiképp többet takarítunk meg, jelenleg 7-8 százalékot.

Költs bátran, akkor is megtakarítasz!

A lakosság 72,9 százalékát kitevő nem megtakarítókat próbálja a Raiffeisen Bank új megtakarítási konstrukciójával megszólítani, amely megtakarítási céltól függetlenül mindenkinek szól - véli Soós Csaba, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese.

A Rendszeres Megtakarítási Program lényege, hogy minden egyes bankkártyával végzett tranzakció után - legyen az készpénzfelvétel, kártyás fizetés, vagy internetes vásárlás - 500 forintot átvezet a bank egy megtakarítási számlára, ahol az összeg nem kerül lekötésre, mégis a látra szóló kamatoknál magasabban kamatozik.

Az így elkülönített pénzhez bármikor hozzáférhetünk, de természetesen némileg körülményesebb módon, hiszen be kell fáradni hozzá egy bankfiókba, ahol felvehetjük, vagy átutalhatjuk másik számlára. Ez talán némiképp eltántorít a felesleges költekezéstől, vagy a megtakarításokhoz való hozzányúlástól, ami nem titkolt szándéka a Raiffeisennek sem.

A megtakarítási számlán lévő összeg persze egyéb módon is gyarapítható, nem csak bankkártya használatkor: akár rendszeres, akár alkalmankénti készpénzbefizetéssel, vagy átutalással.

A program célja egyrészt, hogy felhívja a figyelmet a magyar lakosság körében a megtakarítások fontosságára, illetve, hogy egy olyan korszerű banki terméket ajánljon az ügyfeleknek, amelynek segítségével automatikusan, költségmentesen és mindenféle plusz időbeli ráfordítás nélkül növelhetik megtakarításaikat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A programhoz bármely Raiffeisen bankfiókban csatlakozni lehet, a részvételhez az ügyfélnek egy lakossági Raiffeisen forint bankszámlával és bankkártyával kell rendelkeznie. A belépés egy Raiffeisen Megtakarítási Számla nyitásával kezdődik, amelynek megnyitása és vezetése díjmentes, a programban való részvétel tehát semmilyen plusz költséggel nem jár.

Mit hoz ez a konyhára?

A program által kínált kamatokat igazából sem a látra szóló kamatokkal, sem a lekötött betétek után járó kamatokkal nem lehet összevetni, mert bár nem lekötött pénzről van szó, de a hozzáférés mégis körülményesebb, mint egy hagyományos bankszámla esetében.

A konstrukció osztott sávos kamatozású, azonban a lekötött betéteknél megszokott sávokhoz képest alacsonyabb összegnél húzták meg a határokat, nem véletlenül, hiszen 500 forintokból viszonylag lassan jön össze több millió forintos megtakarítás.

A megtakarításokat hetente, az előző egy hetes időszakban könyvelt tranzakciók alapján összesítik és vezetik át a megtakarítási számlára, melyen napi kamatszámítást végeznek.

A fenti látra szóló kamatokon felül bónuszt is kaphat az ügyfél, amennyiben valóban megtakarítási céllal használja számláját, vagyis nem nyúl gyakran az ott elhelyezett összeghez. Ez negyedévente maximum egyszeri számlaterhelést jelent, melynek során az egyenlege nem csökkenhet az előző negyedévi záró egyenleg 75 százaléka alá, továbbá minimum öt kártyás tranzakció is szükséges a bónusz eléréséhez.

Mindezért cserébe 500, illetve 10 kártyás tranzakció után 1000 forintra jogosult az igazán szorgalmas ügyfél, negyedévenként! Ezt a bónusz rendszert azonban jövő március végén felülbírálja majd a bank, persze azt nem tudni, hogy milyen irányba.

Hogy mekkora megtakarítást, illetve hozamot lehet elérni ezzel a konstrukcióval, mindenki könnyen kikalkulálhatja, nem kell mást tudni hozzá, mint a havi bankkártya-használat gyakoriságát, és máris kiszámítható, hogy mennyi kerül a megtakarítási számlára. Más kérdés, hogy ekkora összegről valóban le tudunk-e mondani, vagy hónap végéhez közelítve rohangálhatunk a bankba felvenni a pénzünket, amiért persze jutalékot számítanak fel (a felvett összeg 0,4%-a, de minimum 450 forint).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 19:29
Volt olyan videója a miniszterelnöknek, amelyiken előbb 10 milliós, majd később már csak százezres n...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM