Észre sem veszed, és megtakarítasz - egyedi innováció a Raiffeisentől

2009. december 4. 05:33

Van állásod, rendszeres havi fizetésed, és még félre is tudnál tenni belőle egy keveset, de mégsem teszed? Bizony a megtakarításhoz hajlandóság is kell, nem csak lehetőség. A Raiffeisen felismerte, hogy itthon sokan nem veszik a fáradságot, hogy megfelelő befektetési terméket válasszanak: nekik lehet hasznos az új, Rendszeres Megtakarítási Program.

Ma nehéz bármit is félretenni, de nem lehetetlen!

Hazánkban a munkanélküliek száma októberben elérte a 440 ezer főt, ami több, mint százezerrel haladja meg az egy évvel ezelőtti számot. Eközben a reálbérek emelkedése idén áprilisban megállt, sőt május óta csökkennek, szeptemberben éves szinten 4 százalékos csökkenést mért a KSH.

Ilyen körülmények között talán nem csoda, hogy a lakosság mindössze 27,1 százaléka rendelkezik bármiféle megtakarítással - a Gfk 2009. második félévi Retail Banking Monitor kutatása szerint. Regionális bontásban Nyugat-Dunántúlon rendelkeznek a legtöbben megtakarítással (a lakosság 38,5 százaléka), míg legkevesebben Budapesten (20,9%).

Természetesen a válság, illetve a nehezebb anyagi körülmények változtattak némiképp a lakosság megtakarítási szokásain: 2008. második negyedéve óta rendelkezésre álló jövedelmünk egyre kisebb hányadát fordítjuk fogyasztásra - bár még mindig 86 százalék fölöttit - a harmadik negyedév óta pedig némiképp többet takarítunk meg, jelenleg 7-8 százalékot.

Költs bátran, akkor is megtakarítasz!

A lakosság 72,9 százalékát kitevő nem megtakarítókat próbálja a Raiffeisen Bank új megtakarítási konstrukciójával megszólítani, amely megtakarítási céltól függetlenül mindenkinek szól - véli Soós Csaba, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese.

A Rendszeres Megtakarítási Program lényege, hogy minden egyes bankkártyával végzett tranzakció után - legyen az készpénzfelvétel, kártyás fizetés, vagy internetes vásárlás - 500 forintot átvezet a bank egy megtakarítási számlára, ahol az összeg nem kerül lekötésre, mégis a látra szóló kamatoknál magasabban kamatozik.

Az így elkülönített pénzhez bármikor hozzáférhetünk, de természetesen némileg körülményesebb módon, hiszen be kell fáradni hozzá egy bankfiókba, ahol felvehetjük, vagy átutalhatjuk másik számlára. Ez talán némiképp eltántorít a felesleges költekezéstől, vagy a megtakarításokhoz való hozzányúlástól, ami nem titkolt szándéka a Raiffeisennek sem.

A megtakarítási számlán lévő összeg persze egyéb módon is gyarapítható, nem csak bankkártya használatkor: akár rendszeres, akár alkalmankénti készpénzbefizetéssel, vagy átutalással.

A program célja egyrészt, hogy felhívja a figyelmet a magyar lakosság körében a megtakarítások fontosságára, illetve, hogy egy olyan korszerű banki terméket ajánljon az ügyfeleknek, amelynek segítségével automatikusan, költségmentesen és mindenféle plusz időbeli ráfordítás nélkül növelhetik megtakarításaikat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A programhoz bármely Raiffeisen bankfiókban csatlakozni lehet, a részvételhez az ügyfélnek egy lakossági Raiffeisen forint bankszámlával és bankkártyával kell rendelkeznie. A belépés egy Raiffeisen Megtakarítási Számla nyitásával kezdődik, amelynek megnyitása és vezetése díjmentes, a programban való részvétel tehát semmilyen plusz költséggel nem jár.

Mit hoz ez a konyhára?

A program által kínált kamatokat igazából sem a látra szóló kamatokkal, sem a lekötött betétek után járó kamatokkal nem lehet összevetni, mert bár nem lekötött pénzről van szó, de a hozzáférés mégis körülményesebb, mint egy hagyományos bankszámla esetében.

A konstrukció osztott sávos kamatozású, azonban a lekötött betéteknél megszokott sávokhoz képest alacsonyabb összegnél húzták meg a határokat, nem véletlenül, hiszen 500 forintokból viszonylag lassan jön össze több millió forintos megtakarítás.

A megtakarításokat hetente, az előző egy hetes időszakban könyvelt tranzakciók alapján összesítik és vezetik át a megtakarítási számlára, melyen napi kamatszámítást végeznek.

A fenti látra szóló kamatokon felül bónuszt is kaphat az ügyfél, amennyiben valóban megtakarítási céllal használja számláját, vagyis nem nyúl gyakran az ott elhelyezett összeghez. Ez negyedévente maximum egyszeri számlaterhelést jelent, melynek során az egyenlege nem csökkenhet az előző negyedévi záró egyenleg 75 százaléka alá, továbbá minimum öt kártyás tranzakció is szükséges a bónusz eléréséhez.

Mindezért cserébe 500, illetve 10 kártyás tranzakció után 1000 forintra jogosult az igazán szorgalmas ügyfél, negyedévenként! Ezt a bónusz rendszert azonban jövő március végén felülbírálja majd a bank, persze azt nem tudni, hogy milyen irányba.

Hogy mekkora megtakarítást, illetve hozamot lehet elérni ezzel a konstrukcióval, mindenki könnyen kikalkulálhatja, nem kell mást tudni hozzá, mint a havi bankkártya-használat gyakoriságát, és máris kiszámítható, hogy mennyi kerül a megtakarítási számlára. Más kérdés, hogy ekkora összegről valóban le tudunk-e mondani, vagy hónap végéhez közelítve rohangálhatunk a bankba felvenni a pénzünket, amiért persze jutalékot számítanak fel (a felvett összeg 0,4%-a, de minimum 450 forint).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20