5 °C Budapest

Elsőként függesztették fel a frankhitelezést: most mit találtak ki? (X)

Pénzcentrum
2009. június 10. 15:00

Felértékelődött a betéti források szerepe A hazai pénzintézetek közül az MKB Bank eszmélt elsőként, amikor sűrűsödni kezdtek a devizahitelezés viharfelhői. A pénzügyi válság megtorpanásával a legtöbb pénzintézetben a megtakarítások kerültek a középpontba. A kedvező kamatozású forint- és euró lekötött betétek mellett az MKB Bank egyéb megtakarítási lehetőségeket is kínál ügyfeleinek. Többek között ezekről is kérdeztük dr. Balogh Imrét, a bank vezérigazgató-helyettesét.

Pénzcentrum: Hogyan változott a lakossági megtakarítások szerepe és kezelése az MKB Banknál a válság hatására?


Dr. Balogh Imre

Dr. Balogh Imre: Az elmúlt időszakban fokozódott a bankok érdeklődése a megtakarítások és a betéti források iránt. A válság előtt az erőteljes hitel-boom állt a bankok gyors növekedésének hátterében, az ettől elmaradó dinamikát mutató betéti forrásokat alapvetően a tőkepiacról és a bankközi piacról pótolták világszerte a pénzintézetek.

Hazánkban és a közép-kelet-európai régióban ez még hangsúlyosabb volt, a növekedési időszakban jelentősen tágult a hitel-betét olló. Ekkor a külföldi forrásokkal könnyen be lehetett tömni az így keletkezett rést, a régiónak ekkor még szívesen hiteleztek is: a térség gazdasági növekedése meghaladta a fejlett országokét. Ez, továbbá a felzárkózás jelei, az EU-csatlakozás és a befektetői bizalom javulása mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a térség bankjai a külföldi forrásokra alapozott hitelezés irányába mentek el.

Pénzcentrum: Mi történt tavaly ősszel?

Dr. Balogh Imre: A pénzügyi válság következtében ezek a források gyakorlatilag egyik napról a másikra elapadtak, a likviditás biztosításának szempontjából megnőtt a betéti források jelentősége. A bankoknál előtérbe került egy határozott törekvés, amely a hitel/betét arány javítását szolgálja. Ez egyik oldalról a hitelek kockázatok által is táplált visszafogását jelenti, a másik oldalon ugyanakkor a betétek növelése a cél.

Pénzcentrum: Több bank a "forró pénzekre" vadászik. Mi az MKB Bank stratégiája?

Dr. Balogh Imre: A megtakarítási hajlandóság több európai országhoz hasonlóan hazákban sem emelkedett jelentősen, ezért gyakorlatilag ma a források egy részének az akciók utáni körbejáratása zajlik. A magas kamatok mellett irracionálisnak tűnhet ez a veszteségtermelő banki gyakorlat, ugyanakkor a hitelképesség fenntartása és az anyabankok felől érkező nyomás hatására több pénzintézet kiemelt kamattal jutalmazza az új betéteket.

A betétállomány mennyiségi növekedése helyett és mellett az MKB Bank a tartós és erősödő ügyfélkapcsolat kialakítását tűzte ki célul. A bank úgy strukturálja betéteit, úgy alakítja ki különböző megtakarítási konstrukcióit, hogy azok elsősorban az ügyfélkapcsolat építését szolgálják. A bank legsikeresebb termékei közé tartoznak a lojalitás típusú betétek, amelyek a meglévő betétesek számára nyújtanak extra kamatot, vagy azoknak, akik valamely bankcsoporthoz tartozó egység - pénztárak, biztosítók - felé "nyitnak". A bank ebbe az irányba erősít, és versenyképes kamatot kínál ugyan, de nem elsősorban a körbejáratott források megszerzésére fókuszál.

Az elmúlt időszakban a megtakarítások szerkezete átalakult, a tőkepiacokról többen a banki megtakarítások felé fordultak. Ennek fényében biztató fejlemény, hogy a lekötések mellett az MKB Bank ügyfelei ismét érdeklődést mutatnak a tőkegarantált befektetési alapok és kötvények iránt. Ezek a hosszabb lejáratú konstrukciók vonzóak lehetnek a befektetők számára a 2-3 hónapos akciós lekötésekkel szemben.

Pénzcentrum: A meglévő és az új ügyfelekre ugyanaz a kamat vonatkozik?

Dr. Balogh Imre: Bankunk nem tesz különbséget a meglévő és az új ügyfelek között, ügyfélkörünk a tartós kapcsolatra épül. Az elmúlt évtizedben közel meghatszoroztuk lakossági ügyfeleink számát, ennek megfelelően az ügyfelek zömével még nem túl hosszú ideje vagyunk kapcsolatban. Arra törekszünk, hogy elégedettek legyenek, és tartósan az MKB Banknál maradjanak.

Ősszel elsőként léptek, mi a jelenlegi stratégia?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?