Elsőként függesztették fel a frankhitelezést: most mit találtak ki? (X)

Pénzcentrum
2009. június 10. 15:00

Felértékelődött a betéti források szerepe A hazai pénzintézetek közül az MKB Bank eszmélt elsőként, amikor sűrűsödni kezdtek a devizahitelezés viharfelhői. A pénzügyi válság megtorpanásával a legtöbb pénzintézetben a megtakarítások kerültek a középpontba. A kedvező kamatozású forint- és euró lekötött betétek mellett az MKB Bank egyéb megtakarítási lehetőségeket is kínál ügyfeleinek. Többek között ezekről is kérdeztük dr. Balogh Imrét, a bank vezérigazgató-helyettesét.

Pénzcentrum: Hogyan változott a lakossági megtakarítások szerepe és kezelése az MKB Banknál a válság hatására?


Dr. Balogh Imre

Dr. Balogh Imre: Az elmúlt időszakban fokozódott a bankok érdeklődése a megtakarítások és a betéti források iránt. A válság előtt az erőteljes hitel-boom állt a bankok gyors növekedésének hátterében, az ettől elmaradó dinamikát mutató betéti forrásokat alapvetően a tőkepiacról és a bankközi piacról pótolták világszerte a pénzintézetek.

Hazánkban és a közép-kelet-európai régióban ez még hangsúlyosabb volt, a növekedési időszakban jelentősen tágult a hitel-betét olló. Ekkor a külföldi forrásokkal könnyen be lehetett tömni az így keletkezett rést, a régiónak ekkor még szívesen hiteleztek is: a térség gazdasági növekedése meghaladta a fejlett országokét. Ez, továbbá a felzárkózás jelei, az EU-csatlakozás és a befektetői bizalom javulása mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a térség bankjai a külföldi forrásokra alapozott hitelezés irányába mentek el.

Pénzcentrum: Mi történt tavaly ősszel?

Dr. Balogh Imre: A pénzügyi válság következtében ezek a források gyakorlatilag egyik napról a másikra elapadtak, a likviditás biztosításának szempontjából megnőtt a betéti források jelentősége. A bankoknál előtérbe került egy határozott törekvés, amely a hitel/betét arány javítását szolgálja. Ez egyik oldalról a hitelek kockázatok által is táplált visszafogását jelenti, a másik oldalon ugyanakkor a betétek növelése a cél.

Pénzcentrum: Több bank a "forró pénzekre" vadászik. Mi az MKB Bank stratégiája?

Dr. Balogh Imre: A megtakarítási hajlandóság több európai országhoz hasonlóan hazákban sem emelkedett jelentősen, ezért gyakorlatilag ma a források egy részének az akciók utáni körbejáratása zajlik. A magas kamatok mellett irracionálisnak tűnhet ez a veszteségtermelő banki gyakorlat, ugyanakkor a hitelképesség fenntartása és az anyabankok felől érkező nyomás hatására több pénzintézet kiemelt kamattal jutalmazza az új betéteket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A betétállomány mennyiségi növekedése helyett és mellett az MKB Bank a tartós és erősödő ügyfélkapcsolat kialakítását tűzte ki célul. A bank úgy strukturálja betéteit, úgy alakítja ki különböző megtakarítási konstrukcióit, hogy azok elsősorban az ügyfélkapcsolat építését szolgálják. A bank legsikeresebb termékei közé tartoznak a lojalitás típusú betétek, amelyek a meglévő betétesek számára nyújtanak extra kamatot, vagy azoknak, akik valamely bankcsoporthoz tartozó egység - pénztárak, biztosítók - felé "nyitnak". A bank ebbe az irányba erősít, és versenyképes kamatot kínál ugyan, de nem elsősorban a körbejáratott források megszerzésére fókuszál.

Az elmúlt időszakban a megtakarítások szerkezete átalakult, a tőkepiacokról többen a banki megtakarítások felé fordultak. Ennek fényében biztató fejlemény, hogy a lekötések mellett az MKB Bank ügyfelei ismét érdeklődést mutatnak a tőkegarantált befektetési alapok és kötvények iránt. Ezek a hosszabb lejáratú konstrukciók vonzóak lehetnek a befektetők számára a 2-3 hónapos akciós lekötésekkel szemben.

Pénzcentrum: A meglévő és az új ügyfelekre ugyanaz a kamat vonatkozik?

Dr. Balogh Imre: Bankunk nem tesz különbséget a meglévő és az új ügyfelek között, ügyfélkörünk a tartós kapcsolatra épül. Az elmúlt évtizedben közel meghatszoroztuk lakossági ügyfeleink számát, ennek megfelelően az ügyfelek zömével még nem túl hosszú ideje vagyunk kapcsolatban. Arra törekszünk, hogy elégedettek legyenek, és tartósan az MKB Banknál maradjanak.

Ősszel elsőként léptek, mi a jelenlegi stratégia?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem