Elsőként függesztették fel a frankhitelezést: most mit találtak ki? (X)

Pénzcentrum
2009. június 10. 15:00

Felértékelődött a betéti források szerepe A hazai pénzintézetek közül az MKB Bank eszmélt elsőként, amikor sűrűsödni kezdtek a devizahitelezés viharfelhői. A pénzügyi válság megtorpanásával a legtöbb pénzintézetben a megtakarítások kerültek a középpontba. A kedvező kamatozású forint- és euró lekötött betétek mellett az MKB Bank egyéb megtakarítási lehetőségeket is kínál ügyfeleinek. Többek között ezekről is kérdeztük dr. Balogh Imrét, a bank vezérigazgató-helyettesét.

Pénzcentrum: Hogyan változott a lakossági megtakarítások szerepe és kezelése az MKB Banknál a válság hatására?


Dr. Balogh Imre

Dr. Balogh Imre: Az elmúlt időszakban fokozódott a bankok érdeklődése a megtakarítások és a betéti források iránt. A válság előtt az erőteljes hitel-boom állt a bankok gyors növekedésének hátterében, az ettől elmaradó dinamikát mutató betéti forrásokat alapvetően a tőkepiacról és a bankközi piacról pótolták világszerte a pénzintézetek.

Hazánkban és a közép-kelet-európai régióban ez még hangsúlyosabb volt, a növekedési időszakban jelentősen tágult a hitel-betét olló. Ekkor a külföldi forrásokkal könnyen be lehetett tömni az így keletkezett rést, a régiónak ekkor még szívesen hiteleztek is: a térség gazdasági növekedése meghaladta a fejlett országokét. Ez, továbbá a felzárkózás jelei, az EU-csatlakozás és a befektetői bizalom javulása mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a térség bankjai a külföldi forrásokra alapozott hitelezés irányába mentek el.

Pénzcentrum: Mi történt tavaly ősszel?

Dr. Balogh Imre: A pénzügyi válság következtében ezek a források gyakorlatilag egyik napról a másikra elapadtak, a likviditás biztosításának szempontjából megnőtt a betéti források jelentősége. A bankoknál előtérbe került egy határozott törekvés, amely a hitel/betét arány javítását szolgálja. Ez egyik oldalról a hitelek kockázatok által is táplált visszafogását jelenti, a másik oldalon ugyanakkor a betétek növelése a cél.

Pénzcentrum: Több bank a "forró pénzekre" vadászik. Mi az MKB Bank stratégiája?

Dr. Balogh Imre: A megtakarítási hajlandóság több európai országhoz hasonlóan hazákban sem emelkedett jelentősen, ezért gyakorlatilag ma a források egy részének az akciók utáni körbejáratása zajlik. A magas kamatok mellett irracionálisnak tűnhet ez a veszteségtermelő banki gyakorlat, ugyanakkor a hitelképesség fenntartása és az anyabankok felől érkező nyomás hatására több pénzintézet kiemelt kamattal jutalmazza az új betéteket.

A betétállomány mennyiségi növekedése helyett és mellett az MKB Bank a tartós és erősödő ügyfélkapcsolat kialakítását tűzte ki célul. A bank úgy strukturálja betéteit, úgy alakítja ki különböző megtakarítási konstrukcióit, hogy azok elsősorban az ügyfélkapcsolat építését szolgálják. A bank legsikeresebb termékei közé tartoznak a lojalitás típusú betétek, amelyek a meglévő betétesek számára nyújtanak extra kamatot, vagy azoknak, akik valamely bankcsoporthoz tartozó egység - pénztárak, biztosítók - felé "nyitnak". A bank ebbe az irányba erősít, és versenyképes kamatot kínál ugyan, de nem elsősorban a körbejáratott források megszerzésére fókuszál.

Az elmúlt időszakban a megtakarítások szerkezete átalakult, a tőkepiacokról többen a banki megtakarítások felé fordultak. Ennek fényében biztató fejlemény, hogy a lekötések mellett az MKB Bank ügyfelei ismét érdeklődést mutatnak a tőkegarantált befektetési alapok és kötvények iránt. Ezek a hosszabb lejáratú konstrukciók vonzóak lehetnek a befektetők számára a 2-3 hónapos akciós lekötésekkel szemben.

Pénzcentrum: A meglévő és az új ügyfelekre ugyanaz a kamat vonatkozik?

Dr. Balogh Imre: Bankunk nem tesz különbséget a meglévő és az új ügyfelek között, ügyfélkörünk a tartós kapcsolatra épül. Az elmúlt évtizedben közel meghatszoroztuk lakossági ügyfeleink számát, ennek megfelelően az ügyfelek zömével még nem túl hosszú ideje vagyunk kapcsolatban. Arra törekszünk, hogy elégedettek legyenek, és tartósan az MKB Banknál maradjanak.

Ősszel elsőként léptek, mi a jelenlegi stratégia?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?