14 °C Budapest

Okosan válassz bankot: segítünk pénzt keresni!

Pénzcentrum
2009. május 27. 06:20

Mennyit, hol és milyen időre? Megtakarításainknak megfelelő helyet találni nem egyszerű feladat, hiszen nem elég eldönteni, hogy milyen instrumentumba fektessünk - kockázatéhségünk, és az általunk elfogadhatónak tartott futamidő függvényében - de még az adott pénzügyi eszközön belül is tudni kell dönteni. Lekötött betéti terméket minden bank kínál, azonban nem mindegy, hogy milyen feltételekkel, és mekkora kamattal. A Pénzcentrum igyekszik segítséget nyújtani az ajánlatok rengetegében.

Rendszeresített lekötött betét körképünk mostani állomásakor is a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett: vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük azonban figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. május 26-án történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Már néhány százezret is érdemes lekötni!

A jegybanki alapkamat január 20-a semmit nem változott, az akkor csökkentést a bankok az előző hónapok során beépítették kondíciós listáikba, most azonban úgy tűnik, ismét ügyfeleket próbálnak toborozni, mivel egyre több helyütt találkozni kétszámjegyű kamatokkal, már 800 ezer forintos lekötésnél is. Ekkora összegnél a legcsábítóbb a CIB Bank 3 hónapos Classic betét ajánlata, ami évi 12 százalékos kamatot fizet.


Három hónap a tuti befutó

Ha az előző havi körkép legjobb ajánlataival összevetjük a mostaniakat, azt látjuk, hogy három hónapos lekötés esetén emelt a legtöbb bank kamatajánlatán, vagyis ezen az időtávon kereshetünk a legtöbbet megtakarításunk után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

12 hónapos lekötés esetén szintén némileg kedvezőbb hozamra számíthatunk, mintha előző hónapban helyeztük volna el pénzünket.

Az új pénzeket keresik a bankok!

Az akciós ajánlatokat összesítő táblázat esetében előző hónapban az látszott, hogy a bankok egymástól igyekeztek ügyfeleket és pénzeket átcsábítani, ugyanis főként az új források esetében történtek kamatemelések, illetve jelentek meg új konstrukciók. Ebben a hónapban nagy változások nem történtek, igaz új akciókkal továbbra is a forró pénzeket igyekeznek magukhoz édesgetni a pénzintézetek.

A pirossal jelölt kamatok az előző körképünk óta csökkentek, míg a zölddel jelöltek valamelyest emelkedtek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egy ilyen körkép alkalmával mindössze pillanatképet tudunk szolgáltatni a bankok által nyújtott kondíciókról, különösen a mostani helyzetben, mikor egy hónapon belül akár többször is változtatnak kamatfeltételeiken a pénzintézetek. 

Érdemes lehet persze a látra szóló kamatok között is szétnézni, hiszen akadnak olyan bankok, melyek lekötés nélkül is nagy kamatot fizetnek a náluk elhelyezett pénzekért. Ilyen például az AXA Bank KamatHozó bankszámláján elhelyezett lekötetlen betétek, melyek 500 ezer forint felett jelenleg 9% kamatot hoznak a teljes összegre. Ez ráadásul nem akciós ajánlat, hanem az AXA a mindenkori MNB alapkamat mínusz 0,5%-át fizeti a lekötetlen betétekre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17