16 °C Budapest

Okosan válassz bankot: segítünk pénzt keresni!

Pénzcentrum
2009. május 27. 06:20

Mennyit, hol és milyen időre? Megtakarításainknak megfelelő helyet találni nem egyszerű feladat, hiszen nem elég eldönteni, hogy milyen instrumentumba fektessünk - kockázatéhségünk, és az általunk elfogadhatónak tartott futamidő függvényében - de még az adott pénzügyi eszközön belül is tudni kell dönteni. Lekötött betéti terméket minden bank kínál, azonban nem mindegy, hogy milyen feltételekkel, és mekkora kamattal. A Pénzcentrum igyekszik segítséget nyújtani az ajánlatok rengetegében.

Rendszeresített lekötött betét körképünk mostani állomásakor is a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett: vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük azonban figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. május 26-án történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Már néhány százezret is érdemes lekötni!

A jegybanki alapkamat január 20-a semmit nem változott, az akkor csökkentést a bankok az előző hónapok során beépítették kondíciós listáikba, most azonban úgy tűnik, ismét ügyfeleket próbálnak toborozni, mivel egyre több helyütt találkozni kétszámjegyű kamatokkal, már 800 ezer forintos lekötésnél is. Ekkora összegnél a legcsábítóbb a CIB Bank 3 hónapos Classic betét ajánlata, ami évi 12 százalékos kamatot fizet.


Három hónap a tuti befutó

Ha az előző havi körkép legjobb ajánlataival összevetjük a mostaniakat, azt látjuk, hogy három hónapos lekötés esetén emelt a legtöbb bank kamatajánlatán, vagyis ezen az időtávon kereshetünk a legtöbbet megtakarításunk után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

12 hónapos lekötés esetén szintén némileg kedvezőbb hozamra számíthatunk, mintha előző hónapban helyeztük volna el pénzünket.

Az új pénzeket keresik a bankok!

Az akciós ajánlatokat összesítő táblázat esetében előző hónapban az látszott, hogy a bankok egymástól igyekeztek ügyfeleket és pénzeket átcsábítani, ugyanis főként az új források esetében történtek kamatemelések, illetve jelentek meg új konstrukciók. Ebben a hónapban nagy változások nem történtek, igaz új akciókkal továbbra is a forró pénzeket igyekeznek magukhoz édesgetni a pénzintézetek.

A pirossal jelölt kamatok az előző körképünk óta csökkentek, míg a zölddel jelöltek valamelyest emelkedtek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egy ilyen körkép alkalmával mindössze pillanatképet tudunk szolgáltatni a bankok által nyújtott kondíciókról, különösen a mostani helyzetben, mikor egy hónapon belül akár többször is változtatnak kamatfeltételeiken a pénzintézetek. 

Érdemes lehet persze a látra szóló kamatok között is szétnézni, hiszen akadnak olyan bankok, melyek lekötés nélkül is nagy kamatot fizetnek a náluk elhelyezett pénzekért. Ilyen például az AXA Bank KamatHozó bankszámláján elhelyezett lekötetlen betétek, melyek 500 ezer forint felett jelenleg 9% kamatot hoznak a teljes összegre. Ez ráadásul nem akciós ajánlat, hanem az AXA a mindenkori MNB alapkamat mínusz 0,5%-át fizeti a lekötetlen betétekre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem