Okosan válassz bankot: segítünk pénzt keresni!

Pénzcentrum
2009. május 27. 06:20

Mennyit, hol és milyen időre? Megtakarításainknak megfelelő helyet találni nem egyszerű feladat, hiszen nem elég eldönteni, hogy milyen instrumentumba fektessünk - kockázatéhségünk, és az általunk elfogadhatónak tartott futamidő függvényében - de még az adott pénzügyi eszközön belül is tudni kell dönteni. Lekötött betéti terméket minden bank kínál, azonban nem mindegy, hogy milyen feltételekkel, és mekkora kamattal. A Pénzcentrum igyekszik segítséget nyújtani az ajánlatok rengetegében.

Rendszeresített lekötött betét körképünk mostani állomásakor is a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett: vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük azonban figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. május 26-án történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Már néhány százezret is érdemes lekötni!

A jegybanki alapkamat január 20-a semmit nem változott, az akkor csökkentést a bankok az előző hónapok során beépítették kondíciós listáikba, most azonban úgy tűnik, ismét ügyfeleket próbálnak toborozni, mivel egyre több helyütt találkozni kétszámjegyű kamatokkal, már 800 ezer forintos lekötésnél is. Ekkora összegnél a legcsábítóbb a CIB Bank 3 hónapos Classic betét ajánlata, ami évi 12 százalékos kamatot fizet.


Három hónap a tuti befutó

Ha az előző havi körkép legjobb ajánlataival összevetjük a mostaniakat, azt látjuk, hogy három hónapos lekötés esetén emelt a legtöbb bank kamatajánlatán, vagyis ezen az időtávon kereshetünk a legtöbbet megtakarításunk után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

12 hónapos lekötés esetén szintén némileg kedvezőbb hozamra számíthatunk, mintha előző hónapban helyeztük volna el pénzünket.

Az új pénzeket keresik a bankok!

Az akciós ajánlatokat összesítő táblázat esetében előző hónapban az látszott, hogy a bankok egymástól igyekeztek ügyfeleket és pénzeket átcsábítani, ugyanis főként az új források esetében történtek kamatemelések, illetve jelentek meg új konstrukciók. Ebben a hónapban nagy változások nem történtek, igaz új akciókkal továbbra is a forró pénzeket igyekeznek magukhoz édesgetni a pénzintézetek.

A pirossal jelölt kamatok az előző körképünk óta csökkentek, míg a zölddel jelöltek valamelyest emelkedtek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egy ilyen körkép alkalmával mindössze pillanatképet tudunk szolgáltatni a bankok által nyújtott kondíciókról, különösen a mostani helyzetben, mikor egy hónapon belül akár többször is változtatnak kamatfeltételeiken a pénzintézetek. 

Érdemes lehet persze a látra szóló kamatok között is szétnézni, hiszen akadnak olyan bankok, melyek lekötés nélkül is nagy kamatot fizetnek a náluk elhelyezett pénzekért. Ilyen például az AXA Bank KamatHozó bankszámláján elhelyezett lekötetlen betétek, melyek 500 ezer forint felett jelenleg 9% kamatot hoznak a teljes összegre. Ez ráadásul nem akciós ajánlat, hanem az AXA a mindenkori MNB alapkamat mínusz 0,5%-át fizeti a lekötetlen betétekre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem