20 °C Budapest

XXI. századi aranyláz: rémült befektetők a tengerentúlon!

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 13:00

Ahogy a pénzpiacokról menekülő befektetők elkezdték átcsoportosítani tőkéjüket a biztonságosabb kereskedések felé, a tegnapi nap során az arany ára rövid időre a 900 dolláros (151.200 forintos) unciánkénti egységárat is átlépte. Az arany ára mérséklődni kezdett, amint a kormány bejelentette, hogy előkészítették a csőd-közeli állapotba került bankok megmentésére vonatkozó tervezetet.

A szerdai és a csütörtöki kereskedések az óriási mennyiségű beáramló tőke következtében soha nem látott vágtába kezdett az aranyár. A szerdai napon 90 dollárt (15.120 forintot) is emelkedett az egységár, ugyan a zárásra ez 70 dollárra (11.760 forintra) mérséklődött, még így is megdőlt a valaha mért legnagyobb egynapos növekedés.

A kormány bejelentésének hírére a befektetők megkezdték az eladást és a pénzek újra a tőzsdén landoltak. A kormányzati adósságkezelői program hírére az árfolyamok is mérséklődtek. A decemberi lejáratú aranyár jelentős ingadozást követően végül 897 dolláros (150.700 forintos) szinten zárt. Az aranypiac hosszú gyengélkedés után a pénzpiacokon bekövetkezett drámai változások hatására újra felpezsdült.

A biztonságosabb nemesfémek úgy tűnik továbbra is a befektetők mentsvára maradt a nehéz időkben. A központi bank 55 milliárd dolláros (9.240 milliárd forintos) tőkeinjekcióval próbálja talpra állítani hitelpiac összeomlása miatt válságos helyzetbe került pénzügyi szektort.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?