2 °C Budapest

Mit hoz a konyhára egy Olimpia?

Pénzcentrum
2008. július 28. 05:40

Örök kérdés a sportgazdasággal foglalkozók számára, hogy vajon megéri-e egy ország, vagy egy város számára a hatalmas beruházás. Vajon képes-e az a két hét (és a paralimpiai események) annyi turistát, no és persze beruházót, médiát, szponzort behozni, hogy megérje a sportlétesítmények kiépítése. Egyáltalán, milyen gazdasági hatásai lehetnek egy olimpiának? A téma már csupán azért is érdekfeszítő, mert a nyár elején lezajlott futball Európa-bajnokság annak ellenére, hogy több kontinensen is érdeklődésre tart számot, gazdaságilag egyszerűen nem éri meg... Persze tudjuk, egy olimpia mérföldekkel más, mint egy kontinensbajnokság, azonban mégis szöget üthet a fejünkben a kérdés. A Pénzcentrum.hu utánajárt, most pedig bemutatja, mit is tud a pénz szempontjából egy olimpia!

Sport és pénz - sok van benne

A tavalyi év során - vélhetően az előbb már említett EB-re készülvén - készítettek el a svájciak egy tanulmányt arról, hogy a sport milyen hatással van a svájci gazdaságra. A hatás egyáltalán nem kicsi, méréseik szerint a szektor ugyanis éves szinten 15,1 milliárd svájci frankos (2,1 ezer milliárd forintos) forgalmat generált.

A Swissinfo felmérése szerint a sportszektorban összesen 80 300-an dolgoznak, így több alkalmazott van ebben a szektorban, mint például a gyógyszer-, vagy óragyártásban, illetve a biztosítási ágazatban.

A tanulmány megállapításai közül egyet bizonyos, hogy bármelyik másik országra lehetőségünk van kiterjeszteni, ugyanis a készítők szerint igen gyakori, hogy a sport gazdasági szerepét alábecsülik, hiszen nem veszik figyelembe az egyéb szektorokkal való összekapcsolódási pontokat.

A szektor gazdaságilag is mérhető hozzájárulása a svájci gazdasághoz a bruttó hozzáadott érték képében több mint 8 milliárd svájci frank (1,1 ezer milliárd forint), míg a GDP-hez 1,8 százalékot ad, amely majdnem ugyanannyi, mint az étel, ital és dohányipar hozzájárulása (2%).

Szerteágazó hatások - sok lesz a turista

Egy ország számára az Olimpiai Játékok megrendezésének joga több csatornán keresztül jelenthet bevételi, növekedési, fellendülési forrást.

A leginkább egyértelmű, s ráadásul igencsak látványos, kézzel fogható hatás a turizmus fellendülésén keresztül jelentkezik. Igaz, az ugrás csupán az olimpiai két hét (illetve hosszabbítási kedvtől függően) előtt, illetve után igen látványos, azonban mindenképpen jelentős mértékben költenek majd Pekingben külföldiek pénzt.

A több turista magasabb keresletet támaszt az ország termékei és szolgáltatásai iránt, ami gazdaságilag előnyös, az is igaz, hogy ezzel az ok-okozati viszonnyal óvatosan érdemes bánni, hiszen a szakértők szerint az olimpia csupán nagyon alacsony arányban járul hozzá a nemzeti össztermékhez (egyes becslések szerint 0,5 százalékos a hatás).

Szerencsés esetben hosszú távú turisztikai hatásai is lehetnek ennek a világra szóló sporteseménynek, hiszen bizonyosan lesz majd olyan drukker, sportoló, aki szívesen visszalátogat a későbbiekben a sikerek helyszínére, vagy éppen a leghatékonyabb marketing-csatornán keresztül, "szájról szájra" terjeszti az ország jó hírnevét.

Infrastrukturális fejlesztések

Sok-sok leegyszerűsítés mellett lehet élni a kijelentéssel: a tőke, az üzlet oda megy, ahol van infrastruktúra. Vonzóbbá válhatnak (az már más kérdés, hogy a hatalmas bürokrácia mennyire segít ebben) tehát a Kínában történő üzleti befektetések, már most több cég is bejelentette, hogy meg kívánja hódítani az eddig érintetlen kínai fogyasztói piacot. Ennek egyébként egyik formája a szponzoráció lehet, de erről olimpiai cikkeink sorozatában még később lehet majd olvasni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik szempontból a kínai gazdaság számára az infrastrukturális, közlekedési beruházások a termelékenység javulásán keresztül gyakorolhatnak pozitív hatást a kínai gazdaságra.

A CNN híradása a kínai hivatalos számadatokat idézi, amely szerint a pekingi infrastruktúra és környezet fejlesztésére összesen 22 milliárd dollárt (3 ezer milliárd forintot) költenek, ez a kínai GDP 2,2 százaléka.

Hátulütő - ilyen is van...

Minden rosszban van valami jó, visszafelé illik ez az Olimpiára is, azaz minden jóban van valami rossz. Vagyis az a kínai gazdaság számára egyrészt kedvező, hogy megemelkedik a belső kereslet, ennek viszont van egy hátulütője is, a megemelkedő kereslet emelkedő árakhoz, vagyis növekvő inflációhoz vezethet.

Másrészt a kínai jüan iránti kereslet megemelkedése felfelé irányuló nyomást gyakorolhat az átváltási árfolyamra, amely ellentétes a kínai kormány céljaival. Érdekességként elmondható, hogy talán kevesen tudják, de Kínából nem lehet kivinni kínai valutát, az országba érkező turisták csak a helyi bankokban, szállodákban, reptereken tudnak dollár, euro ellenében jüant váltani.

Múltbéli tapasztalatok

A jövőt megjósolni nem lehet, csupán előrejelzéseket lehet adni, amelyek persze mindig a múltbéli tapasztalatokon alapszanak. Nézzük, az eddigi Olimpiai Játékok milyen hatást gyakoroltak az egyes rendező országok gazdaságára.

Az 1996-os atlantai játékok Georga állam számára érdekes eredményt hoztak. Miközben a látogatók száma a megelőző 10 év során folyamatosan emelkedett, 1995-ről 1996-ra A látogatottsági arány 10 százalékkal esett vissza, a szobafoglalási arány 72,9 százalékról 68 százalékra mérséklődött. A GDP-t és a foglalkoztatottságot vizsgálva, nem találtak semmilyen pozitív hatásra utaló jelet a statisztikusok.

A Sydney Olimpiai játékok vizsgálata során is hasonló eredményre jutottak, így kérdéses, hogy az előzetes kiemelkedő várakozások vajon beigazolódnak-e, s tényleg megéri-e olimpiát rendezni, vagy mindez csupán pénzkidobás. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a sportolói sikerek, s az élmény megfizethetetlen...

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem