24 °C Budapest

Befektetési tippek: szeretnél milliomos lenni?

Pénzcentrum
2008. július 1. 05:40

A részvényeket egy időre jobb elfelejteni.... Nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten is egyre nő az inflációs nyomás, ami az emelkedő olajáraknak köszönhető. Ezt tetézi a gazdasági növekedéssel kapcsolatos pesszimista jövőkép, ami összességében stagflációhoz vezethet. Ebben a helyzetben óvatosnak kell lennünk befektetési döntéseinket illetően, és érdemes inkább hosszabb távon gondolkodni megtakarításaink elhelyezését illetően.

A nemzetközi piacnak mindig is fontos mozgatórugója volt, van és lesz az USA gazdasága. Egyre nagyobb az esély, hogy a recesszió definíciójának is eleget tesz majd az amerikai gazdaság, vagyis két egymást követő negyedévben is csökken a GDP-je.

Ennek megfelelően a munkanélküliség egyre emelkedik, és az ipari termelés, valamint a kiskereskedelmi forgalom is egyre rosszabb képet fest. Arról, hogy a válság, illetve recesszió meddig fog tartani, és milyen mélységeket ér el, nincs egyértelmű vélemény, azonban a különböző bizalmi indexek alakulását tekintve a menedzserek és a fogyasztók sem bíznak túlzottan a gyors kilábalásban. Az utóbbit tükrözi a Michigan-i Egyetem által havonta mért, a lakosság gazdasági hangulatát mérő index (MCSI), amely 28 éve nem látott mélypontját is elérte.


Eddig úgy tűnt, hogy az USA gazdasági visszaesését ellensúlyozni tudja a feltörekvő országok gyors fejlődése, azonban az infláció ott is fenyeget. Mindeközben a központi bankok (FED, EKB) hamarosan kamatemelésekre kényszerülhetnek az infláció letörése érdekében, ami tovább lassíthatja a gazdaságokat.

Mindezek együttesen egyre inkább eltántorítják a befektetőket a részvényekbe történő befektetéstől, főleg rövidtávon. Ha valaki mégis kacérkodik a gondolattal, hogy magasabb hozam és kockázat reményében részvényt vásároljon, annak legalább 2 éves, de inkább 3-4 éves időtávon érdemes gondolkodnia.

Elemzők szerint USA és EU részvénypiacai helyett inkább Latin-Amerika és Oroszország lehetnek vonzóak, melyek továbbra is jó befektetési célpontok, utóbbi ugyanis olajpiaci kitettségének köszönhetően jelen körülmények között is jól teljesít.

Ha magyar vállalatok részvényei iránt érdeklődnénk, akkor a Magyar Telecom, az OTP és a Richter lehetnek attraktívak - a Portfolio.hu elemzője szerint.

Ha befektetési alapokban gondolkodnánk...

A Portfolio.hu által minden hónapban megkérdezett alapkezelők legutóbbi beszámolói alapján a befektetési alapok is kockázatkerülésben gondolkodnak, vagyis az olajár miatti inflációs nyomás, valamint a recessziós aggodalmak miatt részvények helyett inkább alacsonyabb kockázatú eszközöket választanak portfolióik kialakításakor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel befektetési alapokba alapvetően hosszú távon érdemes beszállni, így nehéz rövid távon tanáccsal szolgálni. Összességében a piaci kommentárok alapján a nyári hónapokban érdemes talán kivárni néhány hónapot a merészebb befektetésekkel, és kockázatos részvényalapok helyett, átmeneti megoldásként kacsintgathatunk például az alacsonyabb kockázati kitettséget nyújtó pénzpiaci alapok felé is.

Ezzel persze lélegzetelállító hozamra nem tehetünk szert (hasonló eredményre számíthatunk, mint egy lekötött betét esetében), de legalább nyugodtan élvezhetjük a nyaralást és nem kell megtakarításaink miatt aggódnunk. Ha pedig ősszel úgy látjuk, hogy a nemzetközi helyzet konszolidálódott, akkor újabb megtakarításainknak már választhatunk valami izgalmasabb és magasabb hozammal kecsegtető célpontot is.

Azoknak persze, akik igazán hosszú távon gondolkodnak a rövidebb távú piaci ingadozások nem jelentenek komoly gondot, ugyanakkor el kell viselniük, hogy megtakarításuk rövid távon akár veszíthet is értékéből. Számukra az Oroszországban befektető alapok szintén jó lehetőséget kínálnak, hiszen a globális gazdasági problémák közepette az orosz részvénypiac az erőteljes olajipari kitettségének köszönhetően még mindig jól teljesíthet.

A legjobban azok a befektetők járnak, akik hosszú távon gondolkodva igyekeznek több (de nem túl sok) befektetési alapból, diverzifikált befektetési portfoliót kialakítani.

Már az államkötvények sem olyan biztonságosak?

Az alapvető hozam-kockázat összefüggés alapján az alacsonyabb kockázatot jelentő kötvénybefektetés alacsonyabb hozammal is jár. Ugyanakkor az elmúlt hetekben a magyar állampapírpiacon 10 százalék körüli szintre ugrott a három, illetve öt éves futamidejű kötvények hozama, ami sokaknak vonzó befektetésnek tűnhet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?