27 °C Budapest

Legyél Te is milliomos - csak néhány perc kell hozzá...

Pénzcentrum
2008. május 27. 05:40

Miért nem vonzó az USA részvénypiaca? Hogyan teljesít az amerikai piac? Kinek jó a gyengülő dollár? Érdemes-e feltörekvő piacokba fektetni? Megtakarított pénzüket a legtöbben inkább bankbetétek formájában kamatoztatják, akadnak azonban olyanok, akik a nagyobb hozam reményében hajlandóan magasabb kockázatot is vállalni. Lássuk, mire érdemes figyelniük, mielőtt egy részvény, vagy kötvény mellett döntenek!

Mielőtt bárki nemzetközi értékpapírokba fektetne, az első és egyik legfontosabb tényező a választás előtt a globális, továbbá az adott ország, régió gazdasági helyzetének és kilátásainak feltérképezése. Ebből a szempontból az Egyesült Államok vállalatai nem túl vonzó befektetési célpontok.

Ami leginkább jellemző jelenleg az amerikai gazdaságra, az a romló foglalkoztatási helyzet, a lakossági fogyasztás drámai visszaesése, az ipari termelés lassulása, valamint a likviditás hiánya. Ezek mindegyike külön-külön is igen kedvezőtlenül érintik a vállalkozások profitkilátásait.


A lakásépítési kedv is a '90-es évek elején tapasztalt mélypontra süllyedt, így az ágazat GDP-hez való hozzájárulása is drasztikusan csökkent, ami jelentősen visszaveti a gazdasági növekedést.

A likviditáshiány, akadozó bankközi hitelezés, valamint a továbbra is szigorodó hitelezési feltételek szintén nem segítik a fogyasztás előmozdítását, a kereslet növelését. A FED ez ellen igyekszik lépéseket tenni, különféle jegybanki eszközökkel, például az alapkamat csökkentésével, ami a bankközi kamatprémiumokat ugyan mérsékelte, azonban még mindig nem generáltak elégséges likviditást a hitelpiacon. A kormányzat is élénkítő programok segítségével próbál keresletet növelni, valamint szélesebb körű adócsökkentések, illetve egyéb vállalkozásoknak nyújtott kedvezmények formájában.

Mindehhez hozzájön még a gyenge dollár is. Emiatt azonban az exportkilátások még kedvezőek, hiszen a külföldi valutában képződő bevétel az árfolyamnak köszönhetően magasabb dollárbevételt eredményez. Mindezek alapján tehát azt lehet elmondani, hogy azon cégek papírjai lehetnek vonzóak, amelyek exporttal, azon belül is elsősorban feltörekvő országokba irányuló exporttal foglalkoznak.

Mit tud ehhez képes Európa nyújtani?

Rövid távon a problémák hasonlóak az USA-beliekhez, vagyis a termelési és kereskedelmi adatok romló tendenciát mutatnak, és a bankrendszer szintén megszorított helyzetben van. Ezek mindegyike alacsonyabb növekedést vetít előre. Ezt a helyzetet tovább rontja az euró erősödése, ami az exportra negatívan hat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy kis öröm az ürömben, hogy Amerikával ellentétben az európai piacokat nem jellemzi a foglalkoztatási adatok romlása. Ugyanakkor az Európai Központi Bank kamatpolitikája kevésbé alkalmazkodó a FED-énél. Ha az EKB továbbra is elsősorban inflációs célokat követ, és nem szól bele az árfolyam alakulásába, előfordulhat, hogy tovább csökken az export, ami 2009-re visszavetheti az EU gazdaságát. Előrejelzések szerint a reál GDP 1,6 százalékkal fog növekedni 2008-ban, ami közel azonos az USA-t jellemző 1,8 százalékos, és a Japánban tervezett 1,5 százalékos növekedéssel.


Fontos tudni azt is, hogy a tőzsdén jegyezett uniós vállalatok érzékenyen reagálnak a piaci változásokra. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a vállalatok bevétele export-túlsúlyos, vagyis érzékenyek a más országokban bekövetkező változásokra, például a kereslet csökkenésére, vagy éppen a növekedésére. Mivel az exportált termékek zöme a feltörekvő piacokra irányul, ahol a fogyasztás dinamikusan nő, így ezen vállalkozások várhatóan jobban teljesítenek azoknál, akik belső fogyasztásra termelnek.

Összességében azt lehet mondani, hogy azon vállalatok papírjai lehetnek vonzó befektetési célpontok, melyek árbevételének nagy része (40 százaléka) feltörekvő országokba irányuló exportból származik, ezek ugyanis konzisztensen felülteljesítették a globális részvénypiacot.

Feltörekvőkben a jövő?

A feltörekvő piacok, úgy mint Latin-Amerika, Oroszország, Délkelet-Ázsia és India 2008-ban becslések szerint 7 százalékos GDP növekedést produkálnak majd. Azonban a növekedési kilátásokon túl számos más tényező is ezen piacok mellett szól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?