Legyél Te is milliomos - csak néhány perc kell hozzá...

Pénzcentrum
2008. május 27. 05:40

Miért nem vonzó az USA részvénypiaca? Hogyan teljesít az amerikai piac? Kinek jó a gyengülő dollár? Érdemes-e feltörekvő piacokba fektetni? Megtakarított pénzüket a legtöbben inkább bankbetétek formájában kamatoztatják, akadnak azonban olyanok, akik a nagyobb hozam reményében hajlandóan magasabb kockázatot is vállalni. Lássuk, mire érdemes figyelniük, mielőtt egy részvény, vagy kötvény mellett döntenek!

Mielőtt bárki nemzetközi értékpapírokba fektetne, az első és egyik legfontosabb tényező a választás előtt a globális, továbbá az adott ország, régió gazdasági helyzetének és kilátásainak feltérképezése. Ebből a szempontból az Egyesült Államok vállalatai nem túl vonzó befektetési célpontok.

Ami leginkább jellemző jelenleg az amerikai gazdaságra, az a romló foglalkoztatási helyzet, a lakossági fogyasztás drámai visszaesése, az ipari termelés lassulása, valamint a likviditás hiánya. Ezek mindegyike külön-külön is igen kedvezőtlenül érintik a vállalkozások profitkilátásait.


A lakásépítési kedv is a '90-es évek elején tapasztalt mélypontra süllyedt, így az ágazat GDP-hez való hozzájárulása is drasztikusan csökkent, ami jelentősen visszaveti a gazdasági növekedést.

A likviditáshiány, akadozó bankközi hitelezés, valamint a továbbra is szigorodó hitelezési feltételek szintén nem segítik a fogyasztás előmozdítását, a kereslet növelését. A FED ez ellen igyekszik lépéseket tenni, különféle jegybanki eszközökkel, például az alapkamat csökkentésével, ami a bankközi kamatprémiumokat ugyan mérsékelte, azonban még mindig nem generáltak elégséges likviditást a hitelpiacon. A kormányzat is élénkítő programok segítségével próbál keresletet növelni, valamint szélesebb körű adócsökkentések, illetve egyéb vállalkozásoknak nyújtott kedvezmények formájában.

Mindehhez hozzájön még a gyenge dollár is. Emiatt azonban az exportkilátások még kedvezőek, hiszen a külföldi valutában képződő bevétel az árfolyamnak köszönhetően magasabb dollárbevételt eredményez. Mindezek alapján tehát azt lehet elmondani, hogy azon cégek papírjai lehetnek vonzóak, amelyek exporttal, azon belül is elsősorban feltörekvő országokba irányuló exporttal foglalkoznak.

Mit tud ehhez képes Európa nyújtani?

Rövid távon a problémák hasonlóak az USA-beliekhez, vagyis a termelési és kereskedelmi adatok romló tendenciát mutatnak, és a bankrendszer szintén megszorított helyzetben van. Ezek mindegyike alacsonyabb növekedést vetít előre. Ezt a helyzetet tovább rontja az euró erősödése, ami az exportra negatívan hat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy kis öröm az ürömben, hogy Amerikával ellentétben az európai piacokat nem jellemzi a foglalkoztatási adatok romlása. Ugyanakkor az Európai Központi Bank kamatpolitikája kevésbé alkalmazkodó a FED-énél. Ha az EKB továbbra is elsősorban inflációs célokat követ, és nem szól bele az árfolyam alakulásába, előfordulhat, hogy tovább csökken az export, ami 2009-re visszavetheti az EU gazdaságát. Előrejelzések szerint a reál GDP 1,6 százalékkal fog növekedni 2008-ban, ami közel azonos az USA-t jellemző 1,8 százalékos, és a Japánban tervezett 1,5 százalékos növekedéssel.


Fontos tudni azt is, hogy a tőzsdén jegyezett uniós vállalatok érzékenyen reagálnak a piaci változásokra. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a vállalatok bevétele export-túlsúlyos, vagyis érzékenyek a más országokban bekövetkező változásokra, például a kereslet csökkenésére, vagy éppen a növekedésére. Mivel az exportált termékek zöme a feltörekvő piacokra irányul, ahol a fogyasztás dinamikusan nő, így ezen vállalkozások várhatóan jobban teljesítenek azoknál, akik belső fogyasztásra termelnek.

Összességében azt lehet mondani, hogy azon vállalatok papírjai lehetnek vonzó befektetési célpontok, melyek árbevételének nagy része (40 százaléka) feltörekvő országokba irányuló exportból származik, ezek ugyanis konzisztensen felülteljesítették a globális részvénypiacot.

Feltörekvőkben a jövő?

A feltörekvő piacok, úgy mint Latin-Amerika, Oroszország, Délkelet-Ázsia és India 2008-ban becslések szerint 7 százalékos GDP növekedést produkálnak majd. Azonban a növekedési kilátásokon túl számos más tényező is ezen piacok mellett szól.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem