Jobb a rövid lejárat? - Miben tartják az európaiak a pénzüket?

Pénzcentrum
2008. június 13. 16:00

Az Európai Központi Bank irányadó kamatlábai az elmúlt időszakban emelkedésnek indultak, amely hatást gyakorolt a háztartások megtakarítása. Legújabb havi jelentésében ezt, valamint az élelmiszerárak-emelkedését tárgyalja az EKB.

Hol tartják az európaiak a pénzüket?

~ M1: a fo­rgalo­mban lévő k­észpénz + a mo­ne­táris pénzügy­i intézmény­e­k­nél és a k­özpo­nti k­o­rmány­zatnál e­lhe­ly­e­ze­tt e­gy­napo­s be­téte­k­.
~M2: M1 + le­gfe­lje­bb háro­m hónapo­s fe­lmo­ndható be­téte­k­ + a mo­ne­táris intézmény­e­k­nél és a k­özpo­nti k­o­rmány­zatnál e­lhe­ly­e­ze­tt, le­gfe­lje­bb k­étéve­s le­járatú­ be­téte­k­.
~M3: M2 + a piack­épe­s e­szk­özök­ (pl. visszavásárlási me­gállapo­dáso­k­), a pénzpiaci alapo­k be­fe­k­te­tési je­gy­e­i és a mo­ne­táris pénzügy­i intézmény­e­k­ által k­ibo­csáto­tt, le­gfe­lje­bb k­étéve­s le­járatú­,
hite­lviszo­ny­t me­gte­ste­sí­tő érték­papí­ro­k­.
Forrás: EKB
Az EKB irányadó kamatlábainak 2005 óta tartó emelkedései egyrészt a hozamgörbe ellaposodásához vezettek, másrészt pedig a különböző típusú rövid lejáratú betétek után fizetett kamatok közötti különbségek emelkedtek.

Ennek hatásaként egyrészt a vagyonbefektetések a hosszabb lejáratú eszközökből a rövid lejáratú, monetáris eszközök felé mozdultak el, igaz, csupán ideiglenesen. Másrészt az M3-as monetáris aggregátumon belül is átrendeződés történt, mégpedig a viszonylag kedvezőtlen kamatozású egynapos bankbetétek felől inkább az egyéb rövid lejáratú betétekre helyeződött a hangsúly. Az ellaposodó hozamgörbe azt jelzi, hogy a rövid lejáratú betétek hozama egyre kevésbé különbözik a hosszú távú eszközökétől, így az előbbi válik vonzóbbá.

Kattints a képre a nagyításhoz!

Mitől drága az élelmiszer?

Az elmúlt időszak élelmiszerár-emelkedései kapcsán számos vita bontakozott ki arról, mire vezethető vissza a drágulás. Az EKB által idézett adatok szerint 2006 eleje óta a kukorica ára csaknem megháromszorozódott, a szójababé több mint duplájára emelkedett, a búza ára pedig 80 százalékot is meghaladó mértékben nőtt.

Forrás: EKB, Bloomberg

A legújabb tendencia azonban kevésbé egy irányú, miközben 2008 márciusa óta a kukorica ára tovább növekedett, a szójababé ingadozott, a búzáé pedig jelentős mértékben csökkent. Az EKB megállapításai szerint tehát egyrészt az élelmiszerárak globális emelkedése nem más, mint az elmúlt évtizedekben regisztrált csökkenés részleges megfordulása, másrészt az élelmiszerek reálára még mindig alulmúlja az 1980-as években mért szintnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

CAP-intézkedések az enyhítésre:
• gabonatermékek importvámjának és a termőföld ugaroltatási kötelezettségének felfüggesztése,
• tejkvóta emelése
• intervenciós készletek értékesítése.
Az áremelkedés egyrészt a globális demográfiai folyamatokra vezethető vissza, azonban a jelek szerint egyéb a keresletet is befolyásoló strukturális tényezők is szerepet játszottak. Így a gyorsan növekvő feltörekvő piacon az élelmiszerfogyasztási szokások megváltozása, az iparosodott országokban pedig a bioüzemanyagok iránti kereslet megemelkedése.

Kínálati oldalról érkező nyomás, hogy a magasabb energiaárak miatt megemelkedtek a szállítási és trágyázási költségek. Emellett az időjárással összefüggésbe hozható termeléskiesés is szerepet játszott az élelmiszerek árnövekedésében.

Az EKB szerint az élelmiszerek világpiaci áralakulásának kilátásait továbbra is nagyfokú bizonytalanság övezi, a jelenlegi tudás alapján a folyamatnak igen sokféle lehetséges kimenetele lehet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?