7 °C Budapest

Globálisan romlik a nyugdíjba vetett bizalom! Élen az USA...

Pénzcentrum
2008. június 12. 05:55

A nyugdíjrendszerek már szinte egyetlen országban sem megfelelőek a jelenkori igények és feltételek kiszolgálására. Sok országban már csak jelentős veszteséggel, és komoly állami szerepvállalással tudják fenntartani az egyre elavultabb rendszereket. A fedezet egyre kisebb, sok helyen a nyugdíjak is, az elégedetlenség viszont egyre emelkedik. Ebben pedig egy felmérés szerint az Amerikai Egyesült Államok az élen jár...

Az EBRI (Employee Benefit Research Institute) tanulmánya szerint az amerikaiak egyre nagyobb arányban aggódnak a nyugdíjuk miatt, de komoly problémának tartják az egészségügyi ellátások emelkedő költségeit is. A kényelmes öregkor elérésére vonatkozó kilátások egyre rosszabbak a tengerentúlon. A dolgozók egyre kevésbé tartják képesnek magukat arra, hogy az elképzelt nyugdíjas kort megvalósítsák. A pesszimizmus 7 éve nem mért szinten van. Az aggodalmak részét képezik a egészségügyi költségek emelkedése és az ingatlanárak változása is.

Néhány plusz év megoldhatná a nyugdíjproblémákat amerikai kutatók szerint!

A bizalom csökkenése minden életkorban és jövedelmi szinten észrevehető folyamat, de a legjobban a fiatal munkavállalók és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők között tapasztalható.

Azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik bíznak abban, hogy elég pénzük lesz a kényelmes nyugdíjas évek finanszírozására, élesen csökken. 2007-ben még 27 százalék volt, miközben 2008-ban már csak mindössze 18 százalék. Ez a 9 százalékpontos csökkenés olyan mértékű, amire a felmérés készítésének 18 éve alatt nem volt példa. A korcsoportonkénti bontás is érdekes képet mutat, a 25-34 éves dolgozók 31 százaléka gondolta azt 2007-ben, hogy elegendő tőkéje lesz, 2008-ban viszont már csak 18 százalék. A 35-44 éves korosztálynál ez az arány 28 százalékról 16 százalékra csökkent.

A jövedelmi helyzet is jelentősen befolyásolja a borúlátást, a 35 ezer dollárnál kevesebb jövedelmű háztartásokban 14-ről 5 százalékra csökkent, a 35 és 75 ezer dollár jövedelemmel rendelkezőknél szintén csökkenés volt tapasztalható, de még így is lényegesen magasabb azoknak az aránya, akik bíznak a jövőben, 2007-ben 25 százalék, 2008-ban pedig 13 százalék.

A megkérdezett nyugdíjasok esetében sem felhőtlen a bizalom, egyre kevesebben érzik pénzügyileg biztos alapokon állónak a nyugdíjukat, a tavalyi 41 százalékhoz képest mindössze 29 százalék.

Aranyélet a megszorítások közepette: ahol a nyugdíjasoknak nem kell aggódniuk...

Az egészségügyi ellátások költségei azonban egyre nagyobb aggodalommal töltik el az embereket. Ez részben annak is köszönhető, hogy e tervezettnél korábban nyugdíjba vonuló idősek több mint fele (54 százalék), egészségügyi problémák vagy megrokkanás miatt tett így. Az idősek majdnem fele (44 százalék) nyilatkozta azt, hogy többet költ egészségügyi költségekre, mint azt korábban gondolta volna. Emellett szintén 54 százalék mondta, hogy már most aggódik a pénzügyi jövője miatt, annak ellenére, hogy a nyugdíjba vonuláskor még biztosnak látta azt. 2007-ben ebbe a körbe még csak 40 százalék tartozott.

Nem alaptalan az aggodalom...

A felmérés azt is világossá tette, hogy a jelenleg dolgozók mindössze 34 százaléka lesz később jogosult a munkáltató által fizetett egészségbiztosításra, ami 8 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2007-es 42 százalék. Habár a jelenlegi nyugdíjasok 41 százaléka jogosult a korábbi munkáltató által finanszírozott egészségbiztosításra, számos foglalkoztató vezeti be, hogy a dolgozói juttatásoknak ezentúl nem része az egészségbiztosítás finanszírozása, így később ha nyugdíjba vonulnak a dolgozók, maguknak kell majd megoldani az orvosi költségek kifizetését.

A tervezés egyre jellemzőbb, de még mindig nem elég...

Az USA nem készül a nyugdíjra: már-már veszélyes a nemtörődömség!

A dolgozók majdnem fele (47 százalék) adott olyan választ a felmérés során, hogy egyáltalán megpróbálta kikalkulálni, hogy mennyibe is kerül majd a kellemes nyugdíjaskor, ami viszont már előrelépés a 2004-2006-ban mért 42 százalékhoz képest, és jelentősen magasabb, mint az 1996-ban mért 29 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint az már korábban is látszott, sokszor már a számolgatás is elég ahhoz, hogy valaki változtasson a hozzáállásán, azoknak a 44 százaléka, akik kiszámolták a szükséges összeget, változtattak a nyugdíjtervezési stratégiájukon és két harmaduk el is kezdett félretenni vagy többet befektetni, hogy a későbbiek során legyen miből megöregedni.

A legtöbben azonban nem biztos, hogy elegendő összeget takarítanak meg, a riport során megkérdezett emberek 49 százalékának az összes befektetése és megtakarítása általában nem éri el az 50 ezer dollárt. A dolgozók és a nyugdíjasok nagyon nagy százaléka pedig egyáltalán nem rendelkezik megtakarításokkal.


Ég veled kellemes öregkor: újra munkába állnak az amerikai nyugdíjasok...

Sokan amiatt is aggódnak, hogy az egyre emelkedő átlagéletkor miatt nem lesz elegendő az eddigi megtakarítás, fel fogják élni a félretett pénzt. A kiadások visszafogására pedig csak kevesen képesek a szükséges mértékben. Ezt a megkérdezettek is tudják, mindössze 61 százalék mondta képesnek magát erre a 2007-es 70 százalék helyett.

A hozzáállás azonban egy kicsit elkeserítő lehet, mivel arra a kérdésre, hogy mit éreznek az emberek leginkább fenyegető pénzügyi kérdésnek, a dolgozók mindössze 5 százaléka, a nyugdíjasok pedig 4 százaléka nevezte meg a tervezést és megtakarítást a nyugdíjas évekre. A leginkább említett területek a megélhetés fedezése (dolgozók 17 százaléka, nyugdíjasok 19 százaléka), az egészségügyi költségek fedezése ( dolgozók 16 százaléka, nyugdíjasok 25 százaléka) vagy a jelzáloghitelek fizetése (dolgozók 16 százaléka, nyugdíjasok 10 százaléka).

Bár a növekvő üzemanyagárak, a dráguló élelmiszerek és a hitelpiac még mindig kétségbeejtő helyzete nyilvánvalóan sokak számára komoly pénzügyi megterhelést jelent, de az időkorról való gondoskodás, a tervezés és előkészületek mindenképpen lényegesek, hacsak nem akar valaki nyugdíjas korában lényegesen alacsonyabb életszínvonalon élni.

Máshol sem sokkal jobb a helyzet...

Problémák itthon is vannak, az állami finanszírozás egyre nehezebb. A pártok ráadásul a politikai válság miatt újra egymásra próbálnak ígérni, aminek keretein belül a nyugdíjasok táborának megszerzése komoly feladat.

Tízmilliárdokat spórolhatnánk picivel kisebb nyugdíjemeléssel


Nyugdíjkérdés Magyarországon: sokan fognak pofára esni...

A bizalom egyre csökkenő tendenciát mutat mindenhol, így az sem meglepő, ha számos országban azt a helyet tartják a legkedvezőbb nyugdíj célpontnak, ahol még nagyjából rendben van minden.

Mindenki Ausztráliába menne nyugdíjba! Mi a titok?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem