13 °C Budapest

Háziápolás csillagászati áron? Jól nézd meg kit engedsz be!

Pénzcentrum
2008. június 2. 05:40

Nem könnyű az otthonba jutás... Mindannyiunk környezetében előfordulnak olyan idős hozzátartozók, ismerősök, akik egyre kevésbé képesek saját maguk, vagy házastársuk ellátására. Felmerülhet ilyenkor a kérdés, hogy mit lehet tenni az otthonban való elhelyezésen kívül, illetve ha nincs olyan rokon vagy ismerős, aki el tudná vállalni az idős gondozását. Az egyik kézenfekvő megoldás ebben az esetben egy otthonápolást végző személy alkalmazása. Sajnos azonban ez sem olcsó mulatság!

A már sokszor emlegetett öregedő társadalmunk egyik legnehezebb, az egészségügyre is óriási terheket rovó problémája, az időskorú emberek egészségügyi és szociális ellátása. Az önkormányzatok által fenntartott idősotthonok zömében túlterheltek, az oda való bekerülés meglehetősen bonyolult és hosszadalmas procedúrát igényel. A Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonába elhelyezést igénylők kérelmeikkel a Felvételi Előkészítő Csoporthoz fordulhatnak. A FECS statisztikái szerint a várakozási idő az esetek 45 százalékában egy év körüli, de nem ritka a kettő-három, vagy akár öt éve várakozó idős sem. Lehetőség van ugyan soron kívüli kérelemre, ide viszont átlagosan hatszor több kérelem érkezik, mint normál elbírálásra. Ez tehát nem vetít előre gyors lefutást.

Ezen a helyzeten a várakozási idő tekintetében talán valamelyest változatni tud a 2008 elejétől érvényben lévő törvénymódosítás, melynek értelmében a házi segítségnyújtás és az idősotthoni ellátáshoz való hozzáférésben, mindkettő csak meghatározott gondozási szükséglet fennállása esetén nyújtható az igénylő számára. Ha az igénylő gondozási szükséglete fennáll, de nem haladja meg a napi 4 órát és egyéb körülmények sem indokolják az idősotthoni elhelyezést, úgy ezentúl saját otthonában látják el az időset.

A szolgáltatás végző intézmény fenntartója korábban abban volt érdekelt, hogy a jelentkezők közül a legkevesebb ápolásra szoruló, de leginkább fizetőképes idős embereket részesítse ellátásban, a mostani szabályozástól azonban azt várják, hogy megszünteti majd az indokolatlan elhelyezéseket. Az igénylés bonyolultsága, és a helyek száma azonban nem változik.

Ha tehát államilag fenntartott intézménybe nem sikerül elhelyezést nyerni, úgy lehetőség van magánvállalkozások által fenntartott otthonok felkeresésére is. Az ott igénybe vehető szolgáltatások köréről, illetve az ezekért felszámított díjakról egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk. Ezek mindegyike igen magas egyösszegű befizetést igényel az idős felvétele előtt, majd ezen felül havi ellátási díjat is kell fizetni a szolgáltatásokért.

Nyugdíjas évek elit otthonokban: repkednek a milliók!

Aki ezt nem tudja megengedni magának, illetve nem szeretné hozzátartozóját kiszakítani megszokott környezetéből, annak nem marad más választása, mint az otthoni ápolás, amit végezhet saját maga is, vagy ha ezt ideje nem teszi lehetővé, igénybe vehet szakszerű otthoni ápolót is.

Otthoni ápolás igénybevételére is lehetőség van állami szolgáltatón keresztül, azonban ebben az esetben is a kijelölt városi jegyző által működtetett a szakértői bizottság dönti el, hogy az idős gondozási szolgáltatásra jogosult-e, vagy sem. Ez azonban mindössze napi négy óra házi ápolást tesz lehetővé, ennél hosszabb idejű gondoskodást csak otthonban történő elhelyezés esetén tudnak biztosítani.

Szerencsésnek mondhatja magát ebben a helyzetben az az idős ember, akinek van olyan hozzátartozója, aki vállalni tudja ápolását. A hozzátartozó ápolási díjban részesülhet, amelynek összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum (jelenleg 28 500 Ft) összege. Ennél 30 százalékkal többet kaphat, aki fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos gyermek, szülő, nagyszülő gondozását vállalja. Természetesen ennek igénylése is feltételekhez kötött, és az beteg rászorultságát orvosilag bizonyítani kell.

Háziápolásból láthatóan igen nehéz megélni, kevesen vannak, akik felhagynak munkájukkal, hogy maguk lássák el idős hozzátartozóikat. Akik nem tudnak, vagy akarnak felhagyni megszokott életükkel, de nem szeretnék kiszakítani megszokott környezetükből hozzátartozóikat, kereshetnek szakszerű otthoni ápolást végző vállalkozást is.

Ezek természetesen piaci alapon működnek, tehát a szolgáltatásokért fizetni kell. Nem is keveset. A törvény azonban nem vár el szakképzettséget az otthonápolást vállalóktól, így aztán viszonylag sok ilyen szolgáltatást végző cég tevékenykedik hazánkban.

Mire számíthatunk, ha magánápolót veszünk fel?

A szakápolást nyújtó vállalkozások általában biztosítani tudják az akár 24 órás ellátást, az egyszerű szociális gondoskodást (bevásárlás, takarítás, főzés, betegfelügyelet), de szakszerű ápolási feladatokra, gyógytornára is vállalkoznak. Természetesen szolgáltatástípusonként eltérő áron.

Lássunk néhány példát a kínálatból szemezgetve!


A Kék Angyal Házi Betegápoló Szolgálat elsősorban Budapest területén vállal "ügyfeleket" a nap 24 órájában az év minden napján. Az egy betegre eső átlag ápolási idejük naponta 2 és 3 óra között mozog - a honlapon található információk alapján. A gyógytornán, illetve igény szerint szakorvosi ellátás nyújtásán túl ápolási otthonba történő elhelyezés lebonyolításában is segítséget nyújtanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezért az első órában ezer, majd minden megkezdett óra után 610 forintot számítanak fel. Éjszakai felügyeletért (12 óra) pedig 10 ezer forint a tisztes díjuk. Ez tehát azt jelenti, hogy ha valaki egy hónap minden napján igénybe szeretné venni szolgáltatásukat, úgy a 4 órás felügyelet havi 84 900 forintjába kerül. Ha mondjuk csak annyi időre szeretne valaki segítséget tudni hozzátartozója mellett, amíg dolgozik, például reggel 8-tól délután ötig, az havi 194 700 forintjába kerül.

Hasonló díjakkal dolgozik a Nurse Háziápolási Szolgálat is. A cég elsősorban szintén Budapesten, illetve Pest megyében tevékenykedik, azonban 24 órás ottlakásos ápoló biztosítása esetén országos szolgáltatást is vállal.

Náluk nem óradíj van, hanem szolgáltatási csomagok formájában kell fizetni, amelyek 1, 4, 10, 12 illetve 24 órás ápolási tevékenységet tartalmaznak. A napi egy órás vizit esetében a hét minden napján meglátogatják az idős beteget, hogy a szükséges fürdetést és/vagy bevásárlás, tisztába tételt elvégezhessék. Ennek díja havi 43 400 forint.

Ehhez képest a több órás ellátási feladatokba beletaroznak az ellátott környezetének rendbe tétele, mosogatás, kisebb takarítási feladatok is. A 4 órás délelőtti csomagért havi 83 500, a délutániért 72 500 forintot kell fizetni. A tíz órás napközbeni felügyelet 171 500 forintba, az éjszakai pedig már 287 500 forintba kerül havonta.

Abban az esetben, ha az idős folyamatos felügyeletre szorul, és sem napközben, sem éjszaka nem megoldható hozzátartozók által a feladat, úgy 24 órás, ottlakásos ápolást is végez a vállalat. Ekkor 2-3 ápoló váltja egymást egy-egy idős embernél, akik minden felmerülő háztartási és betegápolási feladatot ellátnak. Ez havi 210.000 - 265.000 Ft között mozog, természetesen az ápolószemélyzet ellátásán felül.

Természetesen Budapest, illetve vonzáskörzetén kívül is találunk szolgáltatókat, de ne gondoljuk, hogy ezek olcsóbbak a fővárosiaknál. Komárom és vonzáskörzetében tevékenykedik a Szent Ilona Kft. A vállalkozás végez rendszeres, illetve alkalomszerű idősfelügyeletet és ápolást is. A 24 órás felügyelet gondozási feladatok elvégzésével, havi 340 ezer forintba kerül, ez azonban a hónap minden napját, tehát a hétvégéket is magában foglalja.

A 12 órás felügyelet arányosan fele annyiba kerül, míg a 8 órás napközbeni háziápolásért 120 ezer forintot kell fizetni, ami nem tartalmazza a hétvégi feladatellátást. Természetesen itt is lehetőség van napi két órás felügyeletet igényelni, ami havi 30 ezer forintba kerül. Az alkalomszerű felügyeletért óránként 900 forintot kell fizetni.

A táblázatban szereplő többi vállakozás szintén szakszerű otthonápolással foglalkozik, a díjtételeik pedig hozzávetőleg hasonlóak, és mondhatni megdöbbentőek, amennyiben igénybevevői oldalról vizsgáljuk őket. Másrészt 700-800 forintos óradíj ellenében egész nap idős, beteg embereket ápolni, tisztába tenni, takarítani nem épp leányálom.

Ha nincs is a közvetlen környezetünkben ilyen szolgáltatásra szoruló idős ember, érdemes talán mégis elgondolkodni, hogy mennyi pénzt tegyünk félre nyugdíjas éveinkre, ha nem szeretnénk hozzátartozóinkat kellemetlen helyzetbe hozni, ha mi szorulnánk segítségre.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem