11 °C Budapest

Mivel jársz jobban? Egy összegű nyugdíj vagy havi járadék?

Pénzcentrum
2008. május 8. 12:00

Az alapok... A nyugdíj felé közeledve sokakban felvetődik a gondolat, hogy vajon elegendő lesz-e az állami nyugdíjrendszer és a magán-nyugdíjpénztári tagság keretein belül befizetett összeg. Ha arra a megállapításra jutunk, hogy nem, akkor számos lehetőség áll előttünk. Köthetünk biztosítást, csatlakozhatunk valamely önkéntes nyugdíjpénztárhoz vagy befizethetünk pótlólagos összegeket a magán-nyugdíjpénztárunkba. De az igazi kérdés az, hogy ha lejárt a határidő, hogyan kaphatjuk ezt vissza...

A régi rendszert, amelynek keretein belül a családok fiatalabb tagjai eltartották az öregeket, felváltotta a teljes állami szerepvállalás. Ez azonban a demográfiai fejlődésnek köszönhetően mára már elavulttá és tarthatatlanná vált. Sok a gyermektelen házaspár, de az aktív dolgozók száma is jelentősen csökken, nehezítve a finanszírozást mind a dolgozóknak, mind az államnak. Így ha valaki a saját megélhetését biztosítani szeretné, annak bizony előre kell gondolkodnia.

Nyugdíjkérdés Magyarországon: sokan fognak pofára esni...

A kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszert váltották fel, illetve egészítetik ki a nyugdíjpénztárak, amelynek két formája a kötelező magánnyugdíjpénztár és az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár.

A magánnyugdíjpénztár a kötelező nyugdíjjárulék egy részét és az esetleges kiegészítő befizetéseket tagdíjként gyűjti. A tagdíj mértékét törvény határozza meg, ez jelenleg a havi jövedelmünk 8%-a (1,5 százalék még mindig az állami rendszerbe kerül). A felhalmozódott összeg nyugdíjkorhatár elérésekor történő felhasználására jelenleg még több lehetőség is van. Aki még kevesebb, mint 15 éve fizeti a tagdíjat, az a korhatár elérésekor egy összegben kérheti a kifizetést, amiből járadékot vásárolhat, ha szeretne. Ez viszont 2013-ig lesz így, amikortól a nyugdíjpénztári megtakarításból kötelezően életjáradéki szolgáltatást kell majd vásárolni egy biztosítótól.

Az egy összegű kifizetéseket sokan ismerik, és sokan is élnek vele. A járadékok nyújtotta előnyökkel, vagy egyáltalán maga a járadék fogalma csak keveseknek ismert. A PSZÁF meghatározása szerint a járadék egy előre fizetendő rendszeres (havi, negyedéves, éves, stb.) juttatás, amelyek célja, hogy a jogosult megélhetését, anyagi biztonságát elősegítse.

Idei lényeges változás a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, hogy január 1-től itt is bevezették a hozamok további növelését szolgáló ún. választható portfoliós rendszert, bár egyelőre opcionális módon. Csak 2009. január 1-től lesz kötelező minden magánnyugdíjpénztárnak a rendszer alkalmazása. A pénztár által előre kialakított portfoliók valamelyikébe fekteti a tag választása alapján a befizetett összegeket.

Meg akarsz élni a nyugdíjadból? Jól gondold meg mit választasz!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztári forma esetén nincs kötelező tagság és a tagdíjfizetés legkisebb mértékét is kizárólag a pénztár alapszabálya határozza meg. A pénztár szolgáltatásait - a magán-nyugdíjpénztári rendszerhez hasonlóan - a rendszeres tagdíjbefizetésekből szervezi és finanszírozza, amelyeket a különböző kockázatú portfoliókba fektet.

Az önkéntes pénztár esetében többféle formában juthatunk hozzá megtakarításunkhoz, így rendszeres járadékként, egy összegben, vagy a kettő kombinációjaként történő kifizetésként. A tag halála esetén a kedvezményezett, illetve az örökös válik jogosulttá, de ez esetben a pénztár nem járadékszolgáltatást teljesít, hanem a tagra jutó megmaradt vagyonrészt egy összegben kifizeti. A járadékfizetés időtartama legalább 3 év, de legfeljebb 20 év lehet. A nyugdíjkorhatár elérésekor vagy azt követően úgy is választhat, hogy az egyéni számláján felhalmozódott összeg egy részének egyösszegű kifizetését, fennmaradó részének pedig rögzített időtartamú járadék formájában történő kifizetését kéri.

Van lehetőség egy összegben történő kifizetésre akár már a nyugdíjkorhatár elérését megelőzően is, feltéve, hogy a belépéstől számított kötelező 120 hónapos (10 éves) várakozási idő eltelt. A PSZÁF azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen kifizetés nem minősül nyugdíjcélú kifizetésnek, ezért adóköteles.


Nyugdíjcélú járadékot nem csak a nyugdíjpénztári rendszer kínál, hanem néhány biztosítónak is van ilyen szolgáltatása.

Megéri vagy nem?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?