Nehéz helyzetben a nők: sehol sem tudnak eleget félretenni?

Pénzcentrum
2008. május 8. 13:00

A nők munkahelyi helyzete az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott minden tekintetben. Ennek ellenére még mindig elég nagy rés lelhető fel a nemek között többek között a nyugdíjpiacon is. A gond már akkora, hogy segítség nélkül sokaknak nem oldható meg...

A brit kormány a héten emelte ki, hogy fél millió nőt érintően még mindig jelentős a nyugdíjak terén tapasztalható egyenlőtlenség a férfi társaikhoz képest. Ennek az az oka, hogy a nyugdíjas lakosság két harmadát adják a hölgyek, miközben a nyugdíjuk mindössze a fele a férfiakénak. A nők kevesebbet keresnek az életük során, így az összegyűjtött megtakarítások alacsonyabb összeget érnek el, ráadásul sokkal több évet töltenek el nyugdíjasként, vagyis a finanszírozás és több évre kell, hogy elegendő legyen.

Ráadásul az sem biztos, hogy ugyanannyi szolgálati idővel rendelkeznek, mint a férfiak, ugyanis gyakori, hogy a gyereknevelés vagy egy idősebb rokonra való felügyelet miatt megszakítják a munkát. Ezeknek köszönhetően mindössze a brit nők 30 százaléka válik a teljes összegű állami nyugdíjra jogosulttá, miközben a férfiaknál ez az arány 85 százalék. Sőt, a helyzet még ennél is rosszabb, ha azt vesszük figyelembe, hogy saját jogon mindössze a nyugdíjas nők fele kap állami nyugdíjat, a többiek általában a férjüknek köszönhetik a jogosultságot. A probléma akkor bukott ki, amikor kiderült, hogy az állam sokaknak kevesebb nyugdíjat adott, mint kellett volna.

1 milliárd fontnyi mulasztás: az állam nem fizetett elég nyugdíjat!

A jelenlegi szabályok szerint mind a nők, mind a férfiak kötelesek járulékot fizetni az államnak 39 éven keresztül, hogy jogosultak legyenek a teljes állami nyugdíjra. De 1978 óta az anyáknak joguk van a magasabb nyugdíjösszegre, illetve a teljes állami nyugdíjra, amennyiben a gyereknevelés miatt nem jön össze a 39 év szolgálati idejük. Akár már 19 év szolgálati idővel is lényegesen magasabb nyugdíjat kaphatnak.

De nem csak ez jelent problémát a nőknek, tavaly karácsony előtt utasította el a kormány azt a törvényjavaslatot, miszerint a hiányzó éveket meg lehetne vásárolni, ezzel válva jogosulttá egy magasabb összegű nyugdíjra. Ezzel nők ezreit segíthették volna ki a nyugdíjas évek alatti szegélységből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nők helyzete a nyugdíjakat tekintve lényegesen rosszabb, mint a férfiaké. Ez nem csak Nagy-Britanniában van így, hanem nagyon sok más országban is, ugyanis általánosan tovább élnek a nők, és az életük során alacsonyabb fizetést kapnak. Segítség nélkül azonban azt a helyzetet nagyon nehéz megoldani azoknak, akiknek annyi a fizetése, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokra már külön nem jut...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?