11 °C Budapest

Emelt összegű nyugdíj? Van, aki nem csak álmodik róla!

Pénzcentrum
2008. május 21. 05:40

Ki kap többet? A magyar nyugdíjrendszer története során számos változáson ment keresztül. A magánnyugdíjpénztárak, mint mindenkire kötelező érvényű második pillér megjelenésével az akkori nyugdíj előtt állók dönthettek, hogy maradnak a tisztán állami rendszerben vagy csatlakoznak a magánnyugdíjpénztári rendszerhez is. A csatlakozók között volt aki meg volt elégedve és volt aki nem. De van olyan, akiknek még most is lehetősége van a két rendszer közötti váltásra, aminek eredményeképpen változhat a nyugdíj összege. Lássuk, hogy ki, és hogyan juthat magasabb összeghez...

A rokkant, illetve a 2012. december 31.-ig öregségi nyugdíjra jogosulttá váló magánnyugdíjpénztári tagok mellett 2010. december 31.-ig a honvédségnél, rendőrségnél, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatnál szolgálati jogviszonyban állóknak is lehetősége van a régi rendszerbe való visszalépésre.

Változik a besorolás: Kevesebb lehet a rokkantnyugdíj jövőre?

Rokkantnyugdíjasok helyzete

Abban az esetben, ha valaki rokkant nyugdíjra válik jogosulttá magánnyugdíjpénztári tagként, több lehetősége is van.

Kérhet egyösszegű kifizetés, vagy járadékszolgáltatás formájában pénztári nyugdíjszolgáltatást a magánnyugdíjpénztárától. Az egyösszegű szolgáltatást kérő tag pénztártagsági jogviszonya a kifizetéssel megszűnik, a járadékszolgáltatásban részesülő tag tagsági jogviszonya továbbra is fennáll. Második lehetőség, hogy nem kér magánnyugdíjpénztári szolgáltatást és az egyéni számláján levő összeget a pénztárában hagyhatja. Ezzel a pénztártag ún. számlatulajdonos lesz.

A későbbiek során amennyiben a rokkantsági nyugellátásra való jogosultság feltételei továbbra is fennállnak, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, bármikor kérhet nyugdíjszolgáltatást a pénztártól. Amint elérte a korhatárt, a rokkantnyugdíj feltételeitől függetlenül kérheti a pénztártól a szolgáltatást.

Harmadik lépésként kérheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépését, a 100 százalékos mértékű társadalombiztosítási rokkantsági nyugellátás igénybevétele céljából. A pénztártagság ez esetben a visszalépéssel a rokkantsági nyugdíj megállapításának napját megelőző nappal megszűnik.

A rokkantsági nyugellátásra jogosult tag kérésére, a visszalépési szándék írásbeli bejelentését, illetőleg a nyugdíjbiztosítási szerv erről szóló értesítését követően a magánnyugdíjpénztár haladéktalanul, írásban tájékoztatja a tagot arról, hogy az egyéni számláján meglévő követelése alapján milyen összegű várható életjáradékra számíthat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az első két esetben a tag társadalombiztosítási rokkantsági nyugdíját 75 százalékos mértékben állapítják meg, ezt egészíti ki a magánnyugdíjpénztár nyugdíjszolgáltatása (egyösszegű kifizetés, vagy járadékszolgáltatás). A harmadik esetben, azaz a tag visszalépése esetén a társadalombiztosítási rokkantsági nyugdíj 100 százalékos mértékben kerül megállapításra és folyósításra.

Visszalépés

A rokkantság esetén azonban az is előfordulhat, hogy az illető egészségi állapota javul. Ha a javulás jelentős mértékű, akkor a rokkantsági nyugdíjellátásra jogosultság feltételei megszűnnek. Ilyen esetben attól függően, hogy a megrokkanásakor a tag melyik lehetőség mellett döntött, szintén választhat több lehetőség közül.

Ha az illető korábban járadékszolgáltatást választott a rokkantnyugdíj mellé, akkor ennek folyósítása - hasonlóan a 75 százalékos mértékű rokkantnyugdíjhoz - megszűnik és a pénztártag a jogosultsága megszűnését követő naptól, ismét átkerül a felhalmozási időszakba.

Egyösszegű nyugdíjszolgáltatás választása esetén a tag pénztártagsági jogviszonya megszűnt. Miután megszűnik a 75 százalékos mértékű rokkantnyugdíjra való jogosultság állapotjavulását miatt, önkéntes döntése alapján ismét pénztártaggá válhat az illető abban az esetben, ha még nem töltötte be a 30. életévét, Magyarországon nyugdíj-biztosítási jogviszonyban áll, és pénztári tagságát írásban tett belépési nyilatkozatával kezdeményezi. A 30 éves kor betöltése után erre már nincs lehetőség.

A korábbi harmadik lehetőség választása esetén, vagyis ha a volt pénztártag a rokkantnyugdíjra való jogosulttá válás után visszalépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe és rokkantsági nyugellátásra jogosultsága állapotjavulás miatt megszűnik, önkéntes döntése alapján ismét pénztártaggá válhat, a fent említett feltételekkel.

Egy új kezdet? Megéri...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?