11 °C Budapest

Hiába a rezsicsökkentés, nem lesz kevesebb a közös költség

Pénzcentrum
2013. november 28. 05:15

Hiába terjesztené ki a kormány a rezsicsökkentést a társasházak és lakószövetkezetek közös helyiségeire, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jövőben csökkenni fog a közös költség összege is. A fenntartási hozzájárulás összegének meghatározása ugyanis a társasház belső ügye.

Tovább faragná a társasházak és lakószövetkezetek közös költségét Németh Szilárd. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős kommandójának parancsnoka a rezsicsökkentéssel kapcsolatban kezdeményezte a lakószövetkezeti és a társasházi törvény módosítását annak érdekében, hogy a villamos energia ellátásról szóló törvény is adjon lehetőséget a közös helyiségek egyetemes szolgáltatására. "A közös költségeket ismét faragni fogjuk" - fogalmazott Németh Szilárd, hozzátéve: kezdeményezésének 20 százalékos csökkenést kell eredményeznie a lakószövetkezeti és a társasházi lakásokban.

A rezsicsökkentés végrehajtásával összefüggő módosító javaslat általános vitájában célként a rezsicsökkentés teljessé és pontosabbá tételét nevezte meg az indítványt benyújtó Németh Szilárd. Korábban ugyanis a fenntartási hozzájárulás, vagyis a közös költség esetében aligha látszott meg a kormányakarat! Egyik olvasónk levele jól illusztrálja a helyzetet: "A mi társasházunk (Budapest, Podmaniczky utca) nem, hogy nem csökkentette a közös költség díját, hanem meg is növelte majdnem 10 százalékkal. Pedig a közművek árainak egységes csökkentése után azt vártuk, reméltük, ez a költség is csökkenni fog. Természetesen a társasház közgyűlése megszavazta, csak azt nem tudom mikor, s kikkel. A szomszédom se tudott ugyanis róla" - írta levelében olvasónk.

A módosítás rengeteg embert érinthet, hiszen a hazai lakóingatlan állomány (4,3 millió darab) jelentős része, mintegy 29 százaléka (1 millió 247 ezer darab) lakásszövetkezeti, társasházi lakás. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a fenntartási hozzájárulásban is megjelenik majd a rezsivágás - 20 százalékos díjcsökkenést pedig biztosan nem eredményez. Azon túl ugyanis, hogy a közös költség nem pusztán a közüzemi szolgáltatások díjaiból áll, a társasház nem is kötelezhető arra (legalábbis egyelőre!), hogy felsőbb utasításra, és előre meghatározott mértékben csökkentse annak összegét.

A közgyűlésen ugyanis a képviseltetett tulajdonosok döntenek az azévi tervszámokról; ez ad legitimitást a meghatározott közös költség értéknek. Ez a négyzetméter vagy tulajdoni alapú érték lesz az elszámolás alapja. Ennek a kalkulált összegnek behajtása joga es kötelezettsége a társasház közös képviselőjének - függetlenül attól, hogy csökkentek-e a közüzemi számlák vagy nem. Sőt, az el nem költött összegek sem automatikusan visszafizetendő összegek, csak amennyiben a következő évi, úgynevezett "beszámoló közgyűlés" során a tulajdonosok közössége így dönt.

Mit kell tenned, ha szerinted túl magas a közös költség?
A közös költség összegét - az szmsz-ben rögzített szabályok keretei között - a társasház közgyűlése egyszerű többségű döntéssel határozza meg, az a társasház belső ügye. Az a tulajdonostárs, aki szerint a közös költség indokolatlanul magas, próbáljon meg a módosítás érdekében közgyűlést összehívni, és többséget szerezni a javaslata mellé. Az úgynevezett rezsicsökkentéshez ennek nemigen van köze, a társasház nem köteles politikai elvárásoknak megfelelni, márpedig a közös költségnek az úgynevezett rezsicsökkentés miatt leszállítása puszta politikai igény, jogszabály erre a társasházat nem kötelezi.

A javaslat mindazonáltal tájékoztatási kötelezettséget is előír. E szerint a közös költségeknél is ki kellene mutatni a rezsicsökkentés adatait. A hirdetményt pedig a lakószövetkezeti elnököknek vagy a társasházkezelőknek minden év február 15-ig közzé kellene tenniük. "Ezt gyakorlatilag ki fogjuk kényszeríteni" - szögezte le Németh Szilárd a javaslat parlamenti vitájában. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzési és büntetési jogköröket is kap az ügyben. Ez az előírás pedig némi kapaszkodót nyújthat az albetéteseknek a következő évi tervszámok tárgyalása során.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arról azonban senkinek sem szabad megfeledkeznie, hogy egy tartalék nélküli éves terv és költségvetés öngyilkosság az adott társasház számára - szinte biztos anyagi csőd. Ehhez elég pár renitens nem fizető lakó. Pedig a tulajdonosok csak a legritkább esetben gondolkodnak felelős "tulajdonosi" szemlélettel. Végezetül pedig azt is érdemes kiemelni, hogy szakértők szerint, egy a közös költség teljes egészére vonatkozó kötelező díjcsökkentéshatalmas terhet jelentene az ingatlanok kezelőinek, s előbb-utóbb a szolgáltatások minőségi romlását vonhatná maga után.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem