2019. május 23. csütörtök Dezső
HR Centrum

Rengeteg magyar dolgozót keresnek: 500-700 ezres fizetés, végzettség sem kell


Több százezres fizetéssel csábítják külföldre a magyar fizikai melósokat. A legtöbb helyen a minimális nyelvtudáson kívül semmit nem várnak el, ellenben azt ígérik, hogy több százezret is simán félre lehet tenni. Utánajártunk, vajon az egyes álomhirdetésekben szerepelt számok, milyen anyagi jólétet tudnának biztosítani odakinn, és hogy a forintba számolt gigafizetések - vásárlóerő-paritáson számolva - milyen magyarországi bérezésnek felelnének meg.

Soha nem látott magasságba emelkedett a munkaerőhiány Magyarországon 2018 harmadik negyedévben a KSH adatai alapján. 280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szükség a Portfolio kalkulációja szerint, mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy a magyar munkaerőpiacon elméletileg továbbra is 400 ezer fő körüli tartalék van jelen. A hazai cégek azonban nincsenek egyszerű helyzetben, ugyanis elég csak néhány országgal tőlünk nyugatabbra körülnézni, és máris kiderül, hogy még a szakképesítést nem igénylő munkakörökre is, hazai szemmel nézve óriási keresetekért csábítják a munkavállalókat.

Ez ilyen

És hogy valójában mekkorák is ezek az "álomkeresetek"? A hazaihoz képest tényleg kiemelkedően magasak. A temérdek külföldi álláshirdetés között ráadásul sok esetben azt látni, hogy különösebb szakképesítésre nincs is senkinek szüksége ahhoz, hogy szerencsét próbáljon. Külföldre kacsingató munkavállalói szemmel körül is néztünk különböző online, állásközvetíti portálon, milyen hirdetéseket találhat ma az, aki kacérkodik a külföldi munka gondolatával.

Lássuk a medvét

50 magyar munkavállaló jelentkezését várják egy bécsi bútorszállító vállalathoz. A Facebookon kitett hirdetés szerint a bútorokat kell mozgatni, teherautóra rakni. Elvárják a fizikai erőnlétet, a rugalmasságot és a B-kategóriás jogsi is előnyt jelent, ellenben külföldi tapasztalatot nem várnak el, és a nyelvtudásról sem esik szó.

Cserébe bruttó 10,05 eurós órabért kínálnak, és lehetőség van túlórázni is. Tehát 20 munkanappal számolva, napi 8 órával 1600 eurót (több mint 500 ezer forintot) kereshetsz bruttóban. Kiemelik, hogy ez egy teljes munkaidős, bejelentett munka, határozatlan idejű szerződéssel. Júliusig várják a jelentkezőket.

Ha raktározni szeretnél, Hollandiába is keresnek 20-45 év közötti férfiakat. Mint írják, a raktáron belül változatos feladatkörökre lehet számítani, a raktár területéből adódóan pedig gyakori a sorok közötti ingázás. Egyedül az angoltudást várják el. Fizetés tekintetében pedig 1550-1750 eurót (490-550 ezer forintot) kínálnak havonta.

Németországba, Balingenbe is fiatal férfiakat keresnek raktárba, ide is csak nyelvtudást várnak el, illetve saját autót. Fizetésként havi 1500 eurót (470 ezer forintot) kínálnak, amiból lejön a szállás, ami 320 euró (100 ezer forint), de még így így marad a zsebedben 370 ezer forint. Szintén Németországban, szintén raktári munkára várják a jelentkezőket, akik valamennyire tudnak németül. Az órabér 9,5-12,5 euró (3000-4000 forint), ami havi 20 munkanappal, 8 órában 480-640 ezer forint. Ugyan ebből is lejön a szállás - nem írták mennyi -, de lehetőség van előleget kérni, illetve a targoncavezetői tanfolyamot is el lehet végezni, ami elég jól hangzik.

Angliába, a Tesco, a Sainsbury's, az ASDA és a Culia raktáraiba is keresnek magyar melósokat: a kezdő fizetés mindenhol 21 éves kortól bruttó 7,38 font (2700 forint) per óra, 25 éves kortól 7,83 font (2800 forint) per óra. Mint írják, a munkaidő heti 40 óra, a próbaidő után pedig 9-12 font (3300-4300 forint) lesz az órabér. A hirdetésben kiemelik, hogy nettó kb. 1800-2000 fontot (660-730 ezer forintot) kapnak kézhez havonta az itt dolgozó ügyfeleik, ennek a felét félre is lehet tenni.

Nem egyszerű a döntés

Legyen is bármennyire kecsegtető egy magas nettó bér egy másik országban, pusztán az összeg nagysága egyáltalán nem biztos, hogy elengedő infromációt hordoz egy felelősségteljes döntés meghozatalához. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy tőlünk nyugatabbra a magasabb bérekhez magasabb megélhetési költségek is tartoznak. Ezek pontos nagyságáról tehát érdemes jó előre információkat gyűjteni. Nagy általánosságban elmondható, legyen szó Ausztriáról, Németországról vagy az Egyesült Királyságról, hogy a lakhatási költségek sokkal magasabbak, mint idehaza. De ugyanígy a különböző szolgáltatások díjszabására is kitágulhat az ember pupillája.

A fodrász, az étteremben étkezés, egy egyszerű kifőzde használata, egy esti mozi vagy akár egy átlagos kocsmázás is sokkal többe kerül a fent említett országokban, mint Magyarországon. A kérdés tehát az, hogy ennek a tudatában is megéri-e külföldön dolgozni, esetleg egy teljesen új életet kezdeni. A lényeg tehát, hogy mindig a potenciálisan elérhető életszínvonal alapján kell dönteni, azaz a külföldi fizetéseket érdemes vásárlóerő-paritáson is megvizsgálni.

Egy kis matek

A világbank 2017-es adatait használva, az fentebb bemutatott hollandiai raktáros állásnál például az derül ki, hogy az ottani 550 ezer forintnak megfelelő fizetés kinn olyan életszínvonalat tesz lehetővé, mintha itthon egy raktáros 303 ezer forintot keresne.

Ha megvizsgáljuk az Angliában kereshető fizetéseket, azokból az derül ki, hogy az egyik hirdetésben kiemelt nettó összegnek számító, 730 ezer forintnak megfelelő fontbeli fizettség olyan, mintha itthon valaki 402 ezer forintot kapna készhez. Ennek ráadásul a hirdetők szerint a munkások akár a felét is félre tudják kint tenni, ami ha így nézzük, olyan lenne, mintha idehaza valaki a havi fizetéséből félre tudna rakni 201 ezer forintot. Ezt persze kezeljük egy csipet sóval, hiszen ilyen esetekben, a költségek szempontjából például a lakhatáson elég sok múlik, így lehet hogy valaki adott esetben tényleg nagyon olcsón megúsz egy szállást az Egyesült Királyságban, de lehet hogy ennek feltétele, hogy az adott helyiséget sokad magával ossza meg.

Ugyanezen az elven megvizsgálhatjuk a németországi ajánlatot is, ott a hirdetés szerint 640 ezer forinttal egyenlő eurót is meg lehet keresni. Vásárlóerő-paritáson számolva ez olyan, mintha Magyarországon 369 ezer forintot zsebelne be valaki egy hónapban. Amiből persze még lejön a szállás költsége is, ahogy arra a hirdetés fel is hívja az érdeklődök figyelmét.

Természetesen a bécsi bútorszállítós melót is ugyanígy meg lehet vizsgálni. Az a hirdetés bruttó 1 600 euróról szól, ami ennek a kalkulátornak az alapján 1 285 eurónyi nettót (forintban: 404 ezer forint) jelent havonta. Ez olyan, mintha valaki idahaza 226 ezer forintot kapna kézhez. Persze itt érdemes azt megjegyezni, hogy egy osztrák munkavállalót 13. és 14. havi bér is megilleti, ami az osztrák nettó-bruttó kalkulátor szerint 1 329, illetve 1 292 eurót jelentene pluszban egy 1 600-as bruttó béren.

Csak így vagy sehogy

Egy-egy kecsegtető külföldi álláshirdetés láttán érdemes tehát jócskán utánamenni a dolgoknak, és a lehető legkörültekintőbben meghozni a döntést. A fizetések mellett persze olyan dolgok is sokat nyomhatnak a latba, mint a szolgáltatások általános minősége, a közhangulat, a levegő minősége, az elismerés megléte vagy hiánya, a közúti,- tömegközlekedés minősége, a kirekesztettség érzése, az általános stressz, egyszóval bármilyen olyan, az életet befolyásoló körülmény, ami anyagilag nem biztos, hogy számszerűsíthető. Ugyanakkor ezekről a tételekről sem szabad megfeledkeznie annak, aki kacérkodik a külföldi munka gondolatával.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 7 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrbonbon
2019. 05. 22. 15:22
Mit üzenhetnek a szervezetek hálózatai? - Elemzés egy közös kávézás mellett

    Az utóbbi időszakban szervezetfejlesztési üzletágunk egyik legkedveltebb szervezetdiagnosztikai...

jobangel
2019. 05. 22. 11:20
Csalódott álláskeresők: miért nem engem vettek fel?

Ha jön az elutasító válasz az álláshirdetésünkre, mindenféle indok nélkül, ez a kérdés biztos...

perfekt
2019. 05. 22. 09:17
Iparűzési adó bevallása

Az iparűzési adó alanyainak fontos határidő közeleg, hiszen 2019. május 31-ig kell bevallani...

ajovomunkahelye
2019. 05. 22. 07:21
Egy szervezet, ahol a párbeszédnek helye van

Digitális elkötelezettség mérés, átfogó cselekvési terv. Egy cég, ahol csak a felmérést közel...

laskainelli
2019. 05. 20. 20:50
5 szokás, ami gyorsan aláássa a párkapcsolatot

A tartós kapcsolatban élő ügyfeleim, Panna és Gábor arról számoltak be, hogy 16 év után teljesen...

prevencioscoaching
2019. 05. 20. 15:40
Beszámoló az Ön-Coach Képző Alapozó létrejöttének folyamatáról

  2019. május 4-5-én elstartolt az első Ön-Coach Képző - alapozója, ami reményeim szerint...

hrdoktor
2019. 05. 20. 10:42
Monitor előtt dolgozik? Óvja szemét!

Az irodai munka során számos ember érez a szemében különböző mértékű szem-irritációt, szemszárazságot...

NÉPSZERŰ
FRISS