14 °C Budapest
Vaj, kenyér, liszt: a briteknél, osztrákoknál olcsóbb, mint itthon. Mi folyik itt?

Vaj, kenyér, liszt: a briteknél, osztrákoknál olcsóbb, mint itthon. Mi folyik itt?

2019. január 10. 05:35

Az Egyesült Királyságban olcsóbb a vaj, a vizsgált kiszerelésű kenyér, de még a Nutella is, mint Magyarországon. Ráadásul az osztrákok lisztet is olcsóbban tudnak megvenni, mint a magyarok.  A csirkemell, a burgonya és a tej ugyanakkor nálunk a legolcsóbb. A Pénzcentrum 4 országban hasonlította össze 12 élelmiszer és üdítő árát, azért hogy kiderüljön mennyit fizet a lakosság közel azonos vagy teljsen megegyező termékekért. A világmárkákkal természetesen nem volt nehéz dolgunk, azok esetében maximum a kiszerelések voltak mások, tejből, kenyérből vagy éppen krumpliból azonban nem márkák mentén haladtunk (nem is tudtunk volna), hanem megpróbáltuk a lehető legjobban egymásra hasonlító - mennyiségben, minőségben - termékeket kiválasztani.

A magyar háztartások kiadásuk 18,2 százalékát fordították élelmiszerre és nem alkoholos italokra 2017-ben- derült ki az Eurostat jelentéséből. Ez az ötödik legmagasabb arány, ha az egész Európai Uniót nézzük, és az EU átlagnál (12,2 százalék) 6 százalékkal magasabb.

Mindez azt jelenti, hogy hazánkban a keresetekhez képest arányaiban magas élelmiszerárak társulnak, amik jócskán ürítik az emberek pénztárcáját. De hogy pontosan mennyire, annak egy két részes cikkel járunk utána:

 • Első cikkünkben 12 élelmiszer és üdítő árát hasonlítottuk össze más országokban tapasztalható árakkal, online kínálattal is rendelkező bolti bevásárlások segítségével.
 • Második cikkünkben pedig azt számoljuk ki, hogy az adott ország átlagkeresetéből mekkora mennyiséget tudnánk vásárolni a tesztünkön szereplő élelmiszerekből.

Kolbászból a kerítés?

Az összehasonlításokat online rendelhető webshoppos termékek áraiból készítettük, és az elsődleges szempontunk az volt, hogy a lehető legkevesebb eltérés legyen a különböző országok egyes termékei között. Így törekedtünk arra, hogy amennyire csak lehet mindegyik termékből hasonló kategóriát és mennyiséget válogassunk. 

Az árakat napi árfolyamon váltottuk át forintra a Magyar Nemzeti Bank hivatalos január 9-i devizaárfolyamait (kerekítve: 1 euró = 322, 1 font = 358) használva, majd a végösszeget kerekítettük. Az egyes termékek árait 4 ország 1-1 üzletéből vetettük össze a következő paraméterek figyelembevételével: 

 • Kerrygold vaj, 250g - Magyarországon csak 200g, Szlovákiában más márka
 • tej, 1 liter, UHT tej
 • kenyér, 1kg csomagolt, szeletelt fehérkenyér - Ausztriában 375 grammos, Magyarországon és Szlovákiában 500 grammos, Angliában 800 grammos tételből számolva
 • tojás, 10 darab, L-es méret - Nagy-Britanniában 12 darab
 • kristálycukor, 1kg
 • liszt, 1kg
 • görög joghurt, 1 kg
 • Milka csoki, 100g - Egyesült Királyságban Cadbury, 110g
 • Nutella, 750g - Magyarországon és Szlovákiában csak 600g
 • Coca Cola, 1 liter - Magyarországon az 1,25 literesből számolva
 • sárga krumpli, 1kg - Magyarországon 2kg-os, Szlovákiában 2,5 kg-s tételből számolva
 • csirkemell - 1kg vákuumcsomagolt kiszerelés

A felső infogramot megvizsgálva láthatjuk, hogy a hét termék közül hat esetben az osztrák Billa a legdrágább, a liszt viszont náluk a legolcsóbb. Az Egyesült Királyság árai ugyanakkor már sokkal többször vannak pariban a szlovák és magyar árakkal, sőt vajat, kenyeret és görög joghurtot is a szigetország boltjában találtunk a legolcsóbban. Mindez azt is jelenti, hogy 

Magyarországon van drágább vaj, vizsgált kiszerelésű kenyér és görög joghurt is, mint az Egyesült Királyságban.

Az árak összehasonlításakor sokkal kisebb meglepetést okozott, hogy a magyar adatok legtöbbször a Szlovákiában tapasztaltakkal csengtek össze. A vaj, a tojás, a cukor és a liszt például Szlovákiában olcsóbb, miközben Magyarországon olcsóbban juthatunk hozzá például a tejhez, a kenyérhez és a görög joghurthoz is, ám 1-2 termék kivételével nincs nagy különbség a két ország árai között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A második ábrán öt termék összehasonlítása található, ezek közül a legszembetűnőbb, hogy az osztrák boltban egyenesen csillagászati áron lehet csak csirkemellfilét vásárolni, 1 kg ára ugyanis forintosítva 4 830 forintba kerül (a bio csirkemell egyébként még ennek is a duplájába kerül). Csirkehúsban egyébként Magyarország a legolcsóbb, de például a Nutella nálunk és Szlovákiában a legdrágább, ráadásul úgy, hogy a grafikonon az angliai és az osztrák boltból egy 750 grammos kiszerelés ára szerepel, míg a magyar és szlovák adat csupán egy 600 grammos kiszerelést takar.

A Milka csoki is hazánkban a legolcsóbb, míg a burgonya a második legolcsóbbnak számít, igaz ebben az ausztriai Billa például még a magyar Tescót is veri, ott ugyanis egy kiló krumpliért csupán 232 forintnak megfelelő eurót kell fizetni, míg Magyarországon 265-öt. A második infogramon a kiugró osztrák csirkemellár mellett az is szembetűnő, hogy a Nutella a szlovákiai hipermarketben messze a legdrágább.

Nem minden arany, ami...

Az információk elemzésénél látni kell azt, hogy az átváltásokkal kapott adatok jó támpontok, tájékoztató jellegük miatt azonban inkább csak egy adott momentumot ragadnak ki a nagy egészből. Az pedig, hogy egy termék, egy országban/áruházban mennyibe kerül, az a márkán és kiszerelésen felül még rengeteg mindentől függ. Ilyenek például:

 • Árfolyamingadozás
 • A gyártók mennyiért szállítják a terméket
 • A kereskedők mekkora árréssel dolgoznak
 • A különböző országok nagymértékben eltérő adóterhei
 • Akciós időszakok (Fontos! a cikkben nem használunk akciós árakat, még akkor sem, ha valamelyik termék éppen az is volt)

Következő cikkünkben a 12 termék árának ismeretében azt fogjuk megvizsgálni, hogy az adott országok átlagkeresetéből mekkora árutömeget tudnánk képzeletben megvásárolni. Így például láthatóvá válik majd, vajon egy osztrák átlagfizetést terhel-e meg jobban a - tesztünkben - rekordmagas árnak számító 1 kg csirkemell vagy azt a magyart, aki az összehasonlítás szerint a legolcsóbban szerzi be a baromfihúst.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?