Vaj, kenyér, liszt: a briteknél, osztrákoknál olcsóbb, mint itthon. Mi folyik itt?

2019. január 10. 05:35

Az Egyesült Királyságban olcsóbb a vaj, a vizsgált kiszerelésű kenyér, de még a Nutella is, mint Magyarországon. Ráadásul az osztrákok lisztet is olcsóbban tudnak megvenni, mint a magyarok.  A csirkemell, a burgonya és a tej ugyanakkor nálunk a legolcsóbb. A Pénzcentrum 4 országban hasonlította össze 12 élelmiszer és üdítő árát, azért hogy kiderüljön mennyit fizet a lakosság közel azonos vagy teljsen megegyező termékekért. A világmárkákkal természetesen nem volt nehéz dolgunk, azok esetében maximum a kiszerelések voltak mások, tejből, kenyérből vagy éppen krumpliból azonban nem márkák mentén haladtunk (nem is tudtunk volna), hanem megpróbáltuk a lehető legjobban egymásra hasonlító - mennyiségben, minőségben - termékeket kiválasztani.

A magyar háztartások kiadásuk 18,2 százalékát fordították élelmiszerre és nem alkoholos italokra 2017-ben- derült ki az Eurostat jelentéséből. Ez az ötödik legmagasabb arány, ha az egész Európai Uniót nézzük, és az EU átlagnál (12,2 százalék) 6 százalékkal magasabb.

Mindez azt jelenti, hogy hazánkban a keresetekhez képest arányaiban magas élelmiszerárak társulnak, amik jócskán ürítik az emberek pénztárcáját. De hogy pontosan mennyire, annak egy két részes cikkel járunk utána:

  • Első cikkünkben 12 élelmiszer és üdítő árát hasonlítottuk össze más országokban tapasztalható árakkal, online kínálattal is rendelkező bolti bevásárlások segítségével.
  • Második cikkünkben pedig azt számoljuk ki, hogy az adott ország átlagkeresetéből mekkora mennyiséget tudnánk vásárolni a tesztünkön szereplő élelmiszerekből.

Kolbászból a kerítés?

Az összehasonlításokat online rendelhető webshoppos termékek áraiból készítettük, és az elsődleges szempontunk az volt, hogy a lehető legkevesebb eltérés legyen a különböző országok egyes termékei között. Így törekedtünk arra, hogy amennyire csak lehet mindegyik termékből hasonló kategóriát és mennyiséget válogassunk. 

Az árakat napi árfolyamon váltottuk át forintra a Magyar Nemzeti Bank hivatalos január 9-i devizaárfolyamait (kerekítve: 1 euró = 322, 1 font = 358) használva, majd a végösszeget kerekítettük. Az egyes termékek árait 4 ország 1-1 üzletéből vetettük össze a következő paraméterek figyelembevételével: 

  • Kerrygold vaj, 250g - Magyarországon csak 200g, Szlovákiában más márka
  • tej, 1 liter, UHT tej
  • kenyér, 1kg csomagolt, szeletelt fehérkenyér - Ausztriában 375 grammos, Magyarországon és Szlovákiában 500 grammos, Angliában 800 grammos tételből számolva
  • tojás, 10 darab, L-es méret - Nagy-Britanniában 12 darab
  • kristálycukor, 1kg
  • liszt, 1kg
  • görög joghurt, 1 kg
  • Milka csoki, 100g - Egyesült Királyságban Cadbury, 110g
  • Nutella, 750g - Magyarországon és Szlovákiában csak 600g
  • Coca Cola, 1 liter - Magyarországon az 1,25 literesből számolva
  • sárga krumpli, 1kg - Magyarországon 2kg-os, Szlovákiában 2,5 kg-s tételből számolva
  • csirkemell - 1kg vákuumcsomagolt kiszerelés

A felső infogramot megvizsgálva láthatjuk, hogy a hét termék közül hat esetben az osztrák Billa a legdrágább, a liszt viszont náluk a legolcsóbb. Az Egyesült Királyság árai ugyanakkor már sokkal többször vannak pariban a szlovák és magyar árakkal, sőt vajat, kenyeret és görög joghurtot is a szigetország boltjában találtunk a legolcsóbban. Mindez azt is jelenti, hogy 

Magyarországon van drágább vaj, vizsgált kiszerelésű kenyér és görög joghurt is, mint az Egyesült Királyságban.

Az árak összehasonlításakor sokkal kisebb meglepetést okozott, hogy a magyar adatok legtöbbször a Szlovákiában tapasztaltakkal csengtek össze. A vaj, a tojás, a cukor és a liszt például Szlovákiában olcsóbb, miközben Magyarországon olcsóbban juthatunk hozzá például a tejhez, a kenyérhez és a görög joghurthoz is, ám 1-2 termék kivételével nincs nagy különbség a két ország árai között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A második ábrán öt termék összehasonlítása található, ezek közül a legszembetűnőbb, hogy az osztrák boltban egyenesen csillagászati áron lehet csak csirkemellfilét vásárolni, 1 kg ára ugyanis forintosítva 4 830 forintba kerül (a bio csirkemell egyébként még ennek is a duplájába kerül). Csirkehúsban egyébként Magyarország a legolcsóbb, de például a Nutella nálunk és Szlovákiában a legdrágább, ráadásul úgy, hogy a grafikonon az angliai és az osztrák boltból egy 750 grammos kiszerelés ára szerepel, míg a magyar és szlovák adat csupán egy 600 grammos kiszerelést takar.

A Milka csoki is hazánkban a legolcsóbb, míg a burgonya a második legolcsóbbnak számít, igaz ebben az ausztriai Billa például még a magyar Tescót is veri, ott ugyanis egy kiló krumpliért csupán 232 forintnak megfelelő eurót kell fizetni, míg Magyarországon 265-öt. A második infogramon a kiugró osztrák csirkemellár mellett az is szembetűnő, hogy a Nutella a szlovákiai hipermarketben messze a legdrágább.

Nem minden arany, ami...

Az információk elemzésénél látni kell azt, hogy az átváltásokkal kapott adatok jó támpontok, tájékoztató jellegük miatt azonban inkább csak egy adott momentumot ragadnak ki a nagy egészből. Az pedig, hogy egy termék, egy országban/áruházban mennyibe kerül, az a márkán és kiszerelésen felül még rengeteg mindentől függ. Ilyenek például:

  • Árfolyamingadozás
  • A gyártók mennyiért szállítják a terméket
  • A kereskedők mekkora árréssel dolgoznak
  • A különböző országok nagymértékben eltérő adóterhei
  • Akciós időszakok (Fontos! a cikkben nem használunk akciós árakat, még akkor sem, ha valamelyik termék éppen az is volt)

Következő cikkünkben a 12 termék árának ismeretében azt fogjuk megvizsgálni, hogy az adott országok átlagkeresetéből mekkora árutömeget tudnánk képzeletben megvásárolni. Így például láthatóvá válik majd, vajon egy osztrák átlagfizetést terhel-e meg jobban a - tesztünkben - rekordmagas árnak számító 1 kg csirkemell vagy azt a magyart, aki az összehasonlítás szerint a legolcsóbban szerzi be a baromfihúst.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem