2021. január 28. csütörtök Károly, Karola
HR Centrum

Lezajlott az országos tesztelés: rengeteg iskola, óvoda zár be a járvány miatt


Nincs még eredménye a pedagógusok országos tesztelésének, azt viszont már tudjuk a nyilvános adatokból: az összes magyar általános iskolai osztályok egynegyede rendkívüli szüneten van. Az óvodai csoportoknak pedig már 13 százalékát kellett hazaküldeni - ezt összevetve a hétfői, illetve múlt heti adatokkal, az látszik: meredeken emelkedik a bezárt intézmények száma. 

Maruzsa Zoltán november 16-án, múlt hét hétfőn azt közölte, hogy a veszélhelyzet ismételt kihirdetése - november 11-e) óta 501, kizárólag középiskolai feladatot ellátó köznevelési intézmény tantermen kívüli digitális munkarendben működik. Rendkívüli szünet 31 iskolában van (ez az 1-8. évfolyamon oktató általános iskolák 1,2 százaléka) és továbbá 210 helyszínen lépett életbe tantermen kívüli digitális munkarend (8 százalék). Ez jellemzően néhány osztályt érint, míg a teljes intézményt csupán 15 esetben. Az óvodák közül 222-ben kellett rendkívüli szünetet elrendelni (az intézmények 7,5 százalékában).

Ezen a héten hétfőtől már a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon is közzétett az intézmények számát, ahol rendkívüli szünetet, vagy digitális tanrendet rendeltek el. November 23-i, hétfői adatok szerint akkor az Operatív Törzs 178 óvodai csoportban (6%) és 136 óvodában (5%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában (3%), 388 iskolai osztályban (15%) és 43 általános iskolában (2%) digitális tanrendet.

Tehát egy hét alatt az elrendelt redkívüli szünettel érintett óvodák száma 222-ről (7,5%) úgy változott, hogy 136 teljes intézmény és már 178 csoport volt érintett ezen a héten hétfőn. (Ez 41 százalékos emelkedés.) Rendkívüli szünet november 16-én még 31 iskolában volt, 23-án már 71-ben, a digitális munkarendben működő intézmények száma pedig 210-ről emelkedett 388 iskolai osztályra (15%) és 43 teljes általános iskolára (2%).

Az elmúlt héten pedig - feltehetően a pedagógusok tesztelésének folyományaként is - tovább nőt a bezárt, online oktatásra áttért intézények száma. A mai, legfrissebb statisztikák szerint az Operatív Törzs jelenleg 343 óvodai csoportban (11%) és 203 óvodában (7%), továbbá 99 általános iskolában (4%), rendelt el rendkívüli szünetet, 588 iskolai osztályban (23%) és 55 általános iskolában (2%) digitális tanrendet. Ez jelentős emelkedés:

A rendkívüli szüneten lévő általános iskolai osztályok száma a hét eleji 15 százalékról 25 százalékra ugrott, a szüneten lévő ovis csoportok száma több mint a duplájára nőtt. A teljes általános iskolát érintő rendkívüli szünet 71 intézményről 121-re terjed ki. Legkisebb ütemben azoknak az általános iskoláknak a száma nőtt, amelyek digitális tanrendre váltottal. 

Ez már a pedagógustesztelés eredménye?

Bár hivatalos adatok erről még nincsenek - Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón azt ígérte, hétvégén publikálják a pontos adatokat - a héten sok általános iskola adott hírt arról, hány fertőzöttet találtak az intézményben, és rendeltek-e el szünetet. Az biztos, hogy a napi járványadatokba még nem számolták bele az iskolákban talált fertőzötteket, így nehéz következtetni: valóban ilyen sok tanárnál, óvodapedagógusnál mutatták ki a vírust, és ezért emelkedik a bezárt intézmények száma, vagy ettől függetlenül.

Mindenesetre a héten elmaradt a további szigorítások bejelentése, és az ígéretek szerint 8-10 napon múlva térnek majd vissza arra, hogy milyen körülmények - korlátozások - között tölthetjük idén az ünnepeket. Ez azt is jelentheti, hogy egyelőre nem hozott olyan súlyos eredményeket a tesztelés, hogy az óvodák, iskolák egységes bezárására lenne szükség. Azonban ez is puszta találgatás. 

Ami biztos: a múlt heti, és az e hét hétfői adatokhoz képest is rohamosan nőtt azoknak az óvodáknak, iskoláknak a száma, ahol rendkívüli intézkedéseket követelt a járvány. Kérdés, hogy a bő két hete bevezetett korlátozásoknak, és a fertőzött tanárok kiszűrésének meglátszik-e hamarosan az eredménye, vagy ez a trend fog folytatódni. 

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága
A legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 27. 07:39
Lényeges enyhítés a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan

A személyi jövedelemadó törvény 13. számú melléklete a kisvállalkozások adókedvezményére...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked