2020. július 10. péntek Amália
HR Centrum

Kevesebb segélyt osztanak az önkormányzatok, amióta maguk döntenek róla


Az önkormányzatok rendszres segély helyett inkább eseti támogatásokat osztogatnak, amióta ők dönthetnek a juttatásokról. Kiderült, hogy a rendszer 2015-ös átalakítása óta harmadával esett vissza a segélyként kiutalt összeg.

A szociális támogatások rendszerének 2015-ös átszervezése óta harmadával esett vissza az önkormányzati segélyezés, az eseti ellátások szerepe viszonjt nőtt - derült ki a Tárki adataiból. Mint ismert, 2015 óta nem normatív támogatásokat osztanak, hanem az egyes önkormányzatok maguk döntenek arról, hogy az akkor kivezetett ellátások helyett adnak-e segélyt - az összeget és a feltételeket is ők szabhatják meg. Egyedül az a kikötés, hogy akinek a létbiztonsága kerül veszélybe, annak mindenképpen segíteni kell.

Az kutatók Társadalmi Riport 2018 című kiadványa azt vizsgálta, miképpen állnak az új segélyezési rendszerhez a települések. Kiderült, hogy az egy ellátottra jutott támogatás összege 2016-ban a két évvel korábbinak már csak a 68 százaléka volt. A lakhatási célú támogatást igénybe vevők aránya csökkent hatalmasat: 35-ről 19 százalékra. 2014-ben a települések 98 százalékán volt olyan igénylő, aki lakhatási támogatást kapott, 2016-ra már csak a 74 százalékukon volt ilyen.

Az ápolási támogatásban részesülők száma is a felére csökkent két esztendő alatt, az egy allátottra jutó támogatás mértéke pedig csaknem negyedével lett kevesebb. Ennél is jobban csökkent a gyógyszertámogatások összege, amely megfeleződött.

Ugyanakkor az "egyéb támogatások" megnőttek, mára majdnem kétszer annyian kapnak más kategóriába be nem sorolható segélyt, mint a rendszer átalakítása előtt. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy vélhetően eseti jellegű segélyezésekről van szó, amely a Tárki szerint "a szociális biztosnágérzet csökkenését vonta maga után".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk