2 °C Budapest

Fontos változás a magyar munkahelyeken: akár a gépedben is túrkálhat a munkáltató

2019. február 18. 12:30

A GDPR, az uniós adatvédelmi rend miatt változik a munkahelyi számítógépek használatának szabályozása is. Így egy friss törvényjavaslat alapján a munka törvénykönyve módosul majd, és tilos lesz a munkáltatótól a munkavégzésre adott számítógép magáncélú használata. Így nem lesz adatkezelési probléma. De mi lesz a munkáltatótól kapott okostelefonokkal?

A munka törvénykönyve jelenleg csak a távmunka esetében szabályozza közvetlenül a munkáltatótól munkavégzésre kapott számítógép használatát. Így a munkáltató előírhatja, hogy a tőle kapott számítástechnikai eszközt a távmunkás munkavállaló kizárólag a munkavégzéséhez használhatja. Ezt a korlátozást ellenőrizheti is a munkáltató, de ugyanakkor azt is rögzíti a munkajog, hogy a munkavégzés ellenőrzése során a munkáltató már nem tekinthet bele a munkavállalónak a munkavégzéshez használt számítástechnikai eszközön tárolt, de nem a munkaviszonnyal összefüggő adataiba, tehát a magánéletébe - emlékeztet a Blokkk.com.

Az Országgyűléshez nemrégiben benyújtott, az uniós adatvédelmi rend 2018-as bevezetése miatt szükséges törvénymódosítások természetesen érintik a munka törvénykönyvét is, aminek egyik fejezete ma is szabályozza a munkaviszony keretein belül a személyiségi jogok védelmét. Nos, itt lesz némi felfordulás a törvényjavaslat alapján, mivel ennek a fejezetnek lesz része a munkáltatótól kapott számítógépek használatának rendje is, de most már nem csak a távmunka esetében.

Hanem minden esetben, amikor a munkáltató számítógépet ad a munkavégzéshez.

Ne lógj annyit a neten

Az azért egyértelmű, hogy a munkahelyen dolgozni kell, de hát tudott dolog, hogy időnként némi lazítás azért előfordulhat, és aminek egyik színtere a világháló azoknál, akik számítógépes munkát végeznek. És nem csak a Facebook, hanem például az e-mail is - hívja fel a figyelmet a portál.

A törvényjavaslat most már általános jelleggel írányozza elő, hogy a munkavállaló a munkáltatótól a munkavégzéshez kapott számítástechnikai eszközt - eltérő megállapodás hiányában - kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja.

A munkáltató ellenőrzése során a munkaviszony teljesítéséhez használt számítástechnikai eszközön persze csak a munkaviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet bele.

De - egy kis csavar is jön - munkaviszonnyal összefüggő adatnak minősül az előbbi korlátozás betartásának ellenőrzéséhez szükséges adat is.

Az indoklás lényege, hogy a munkavállaló magánéletét a munkáltató egyébként sem ellenőrizheti, de hogy egyáltalán ne legyen adatkezelési gond, a munkaadó munkavégzéshez adott számítógépének a magáncélú használatát megtiltanák. Így - teszi hozzá a Blokk - elvileg magáncélú adat nem is juthat a munkáltató munkavégzésre adott számítógépére, így ott nincs is mit kezelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hivatalos indoklás szövege egyébként:

A munkáltató által biztosított számítástechnikai eszközökkel összefüggésben a hatályos rendelkezésekhez képest a változás abban mutatkozik meg, hogy a magánélet ellenőrzésének kizárása helyett a hangsúly arra kerül, hogy a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja, mivel az Alaptörvényből és a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényből is levezethető a munkáltató azon kötelezettsége, hogy a magánélet nem ellenőrizhető. Tehát a munkáltató az átadott számítástechnikai eszközön tárolt adatba az ellenőrzés során addig tekinthet be, ameddig el nem tudja dönteni, hogy az adat magáncélú adat-e

- mondja a jogalkotó.

Autó, mobiltelefon: azért lehet itt más is

Számos vállalkozás ad autót, vagy éppen mobiltelefont munkavállalóinak, és engedélyezi azok magáncélú használatát. Például a Lidl a boltvezetőknek adott személygépkocsi magáncélú használatának minden költségét vállalja is. Így előfordulhat, hogy egy munkáltató meghatározott feltételekkel engedi majd a magáncélú számítógép használatot, akár munkaidőben is, erre a törvényjavaslat előreláthatóan adhat is majd lehetőséget. És miért is ne, például pihenőidőben, hiszen a mindennapokban már mélyen gyökerezik a számítógép, az internet használata, és ha például a Mol munkavállalói a kutyákat is bevihetik az irodába, ami azért némi törődést is igényel a munkaidő során, miért ne lehetne pár perc szörfözéssel, vagy mailezéssel újabb erőt meríteni a további munkához.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem