2020. augusztus 15. szombat Mária
HR Centrum

Ezért az álommelóért dobbantott volna innen a híres, magyar rádiós: így csúszott le róla


Szelba Christian, azaz Cooky már évtizedek óta szeretne utasszállító gépet vezetni, és bár most a rádiós műsorvezető megfelelt az Air France pilótafelvételijén, ám az öröme mégsem lehet teljes, a koronavírus ugyanis az ő számításait is keresztülhúzta. Éveket fog ugyanis valószínűleg csúszni a képzése. Pedig egy pilóta nem kevés summát szakít évente a munkájával.

Nagyon örültem, amikor megkaptam az e-mailt, hogy megfeleltem, hiszen egész életemben ezt szerettem volna elérni. De - sajnos - volt egy második mondat is, amelyből kiderült, hogy mindez csak két-három év múlva realizálódhat 

- mondta el Cooky a Blikknek. Ennek az az oka, hogy az Air France francia légitársaság 7600 munkahelyet szüntet meg a koronavírus-járvány következményeként lecsökkent tevékenységére hivatkozva, éppen ezért egyelőre Cookynak sincs esélye, hogy utasszállító repülőgépet vezessen a cégnél. Még akkor sem, ha az elmúlt tíz éve arról szólt, hogy igazi, profi nagygépes pilótává váljon.

A műsorvezető elmondta, gyerekkori álma, hogy pilóta legyen, úgyhogy 2-3 év már nem sok, ha arról van szó, végre összejöjjön neki. A légitársaságnál a korhatár egyébként 67 év, úgyhogy Cookynak még van 17 esztendeje arra, hogy beülhessen egy utasszállító pilótafülkéjébe.

Lenne mit a tejbe aprítani

Az nem meglepő, hogy a repülés terén a pilóták keresik a legtöbbet évente. Nehéz pontosan megmondani mennyit is jelent ez a valóságban, de egyes források szerint egy pilóta az Air France-nál havi 14-16 ezer eurót is zsebre tehet, ami nem kevesebb, mint

4,9 - 5,6 millió forint.

Ez évente tehát akár 192 000 eurós fizetést jelentene egy pilótának, ami azért szép kis summa, mai árfolyamon 67 millió forint. Az Egyesült Államokban a pilóták az első évükben egyébként nagyjából 120-160 ezer dollár körül szoktak keresni, de például a legjobban fizető FedEx-nél ez már az első évben több mint 200 ezer dollár. 12 év után pedig meredeken nőnek még a bérek, van ahol már majd 400 000 dollárig.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
kovacstunde
2020. 08. 15. 16:35
A hamis optimizmus veszélyei a vállalatok irányítása során

  Életemben eddig négy nagy gazdasági válságot éltem meg, amelyből három már a rendszerváltás...

legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.