Erre rámehet az egészséged és a karriered: kiderült, nem érdemes ezen spórolni

2018. október 5. 14:02

Nem véletlenül szoktuk mondani: aludj rá egyet. A közkeletű mondás szerint jól tesszük, ha egy jelentősebb döntés előtt, vagy valamilyen probléma esetén érdemes aludni egyet, utána könnyebben találjuk meg a megoldást. De vajon az alvás valóban bölcsebbé tesz? Egy friss kutatás szerint a válasz igen.

Aludj rá egyet! - szoktuk mondani, ha valamelyik ismerősünk egy nehéz döntés előtt áll, vagy valamilyen megoldandó problémával találja szembe magát, utalva arra, hogy másnap talán más színben látja a dolgokat, és könnyebben rájön a megoldásra. Most kiderült, a mondásnak van valóságalapja.

A Bristol Egyetem kutatói 16 önkéntes részvételével végeztek felmérést: az agyi változásokat vizsgálták egy rövid alvás előtt és után. A kutatásban részt vevők 20 és 91 év közöttiek voltak, és EEG-vizsgálattal figyelték az agyműködésüket. Két feladatot kellett elvégezniük, az egyik során azt kellett eldönteniük, adott kifejezések helyesen vannak-e írva, másik során arra kellett válaszolniuk, kék vagy piros négyzet gyulladt-e ki az előttük lévő képernyőn.

Az önkéntesek közül néhányan a feladatok elvégzése közben aludtak egyet, nem sokat, úgy 90 percet, a másik csoport viszont ébren volt, és a pihenőidő után folytatta a "gyakorlást".

Azok, akik alvás után tértek vissza a feladathoz, gyorsabban végezték el azt, mint alvás előtt.Legalábbis az első feladatot.

Azoknál viszont, akik mindvégig ébren voltak, nem történt semmilyen jelentősebb változás - írja a Daily Mail. Kutatók szerint azok, akik aludtak, azért teljesítettek utána jobban, mert az agyuknak volt ideje feldolgozni és rendszerezni az adatokat alvás közben.

A napközbeni alvás csodákat tesz

Ha valaki napközben alszik egyet, nagyjából olyan hatása van, mintha koffeint juttatna a szervezetébe - legalábbis egy januári kutatás szerint. Ugyanakkor az alvás mégiscsak egészségesebb, hiszen nincsenek mellékhatásai, nem fogunk nyugtalanabbul aludni tőle éjszaka, ami viszont a kávé, tea vagy energiaital fogyasztás után előfordulhat.

Vagyis egy-egy nagyobb döntés vagy nehezebb feladat megoldása előtt érdemes aludni egyet, hogy aztán nyugodtan, kipihenten, a rendelkezésre álló információk feldolgozása után tudjunk biztos döntést hozni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A karrierünk is megsínyli

A legtöbb magyar nem alszik eleget, ezt pedig nagyon rosszul teszi - számolt be korábban a Pénzcentrum. Akkor kiderült, hogy 10-ből 6 magyart érint ez a probléma, és ennek ellenére a legtöbbennem fordulnak szakemberhet, pedig sokat segíthetne. A számtalan egészségügyi problémán túl, keresetkieséshez is vezethet, ha kialvatlanok vagyunk, egy amerikai kutatás pedig egészen megdöbbentő eredményt hozott az alvás és a fizetés kapcsolatáról.

A kialvatlanság jelentős hatással van a munkahelyi teljesítményre.

A kevés alvás ugyanis megzavarja a gondolkodást, rontja a memóriát, rombolja a döntési képességet és a hiperaktív figyelemzavarhoz hasonló tüneteket produkál, melyek mind-mind nehezebbé teszik, hogy jó karriert fusson be az ember.

Az ilyen általános negatív hatásokon túl, egészen konkrét pénzkieséshez is vezethetnek azok az okok, melyeket a Huffington Post szedett össze a kialvatlansággal kapcsolatban.

  • Azok, akik 5 óránál kevesebbet (vagy 10 óránál többet) alszanak, 4,6 - 8,9 nappal többet lesznek betegszabadságon. Mivel a júliusi bruttó átlagbér 290 450 forint volt Magyarországon, így egyszerű kiszámolni, hogy 7 extra nap betegszabadság bruttó 21 ezer forint mínuszt jelent évente, ráadásul, ha ezt már nem betegszabadságként, hanem táppénzes napokként vesszük ki, akkor a keresetkiesés már 34 350 forintra rúg.
  • Bár Magyarország tekintetében nem találtunk ilyen adatot, de 2011-ben a Harvard Egyetem kutatói 63 milliárd dollárra becsülték azt az összeget, ami a kialvatlanság miatt kimaradt az amerikai GDP-ből, ez pedig a teljes 2010-es bruttó nemzeti össztermékük 0,4 százaléka volt. A Telegraph cikke ennél is riasztóbb adatot közöl Nagy Britanniából, ott egy 2016-os becslés szerint a kialvatlanság 40 milliárd fontba került a gazdaságnak, mely a teljes GDP-jük közel két százaléka volt. Mivel egy korábbi kutatás is 2 százalékra becsülte a kialvatlanság okozta gazdasági károkat EU-s szinten, ezért valószínűleg nem állunk messze a valóságtól, ha azt írjuk, hogy körülbelül 700 milliárd forintos kárt szenved Magyarország az állampolgárok kialvatlanság miatt.
  • 2014-ben készült el a Kaliforniai Egyetemen egy kutatás, amellyel végleg mattolni lehet azokat, akik azt gondolják, hogy a megfelelő mennyiségű alvás a lustaság jele lenne, vagy, hogy értelmesebben is el lehet tölteni az alvásra fordított időt. Ebből ugyanis az derült ki, hogy az Egyesült Államok teljes népességének körében, ha valaki egy órával többet alszik, annak 16 százalékkal magasabb a jövedelme. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az extra egy óra alvást nem a munkától kell elvenni, továbbá, hogy 9 óra alvással, és nem többel lehet elérni a bérmaximumot.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem