2018. október 21. vasárnap Orsolya
HR Centrum

Erre rámehet az egészséged és a karriered: kiderült, nem érdemes ezen spórolni


Nem véletlenül szoktuk mondani: aludj rá egyet. A közkeletű mondás szerint jól tesszük, ha egy jelentősebb döntés előtt, vagy valamilyen probléma esetén érdemes aludni egyet, utána könnyebben találjuk meg a megoldást. De vajon az alvás valóban bölcsebbé tesz? Egy friss kutatás szerint a válasz igen.

Aludj rá egyet! - szoktuk mondani, ha valamelyik ismerősünk egy nehéz döntés előtt áll, vagy valamilyen megoldandó problémával találja szembe magát, utalva arra, hogy másnap talán más színben látja a dolgokat, és könnyebben rájön a megoldásra. Most kiderült, a mondásnak van valóságalapja.

A Bristol Egyetem kutatói 16 önkéntes részvételével végeztek felmérést: az agyi változásokat vizsgálták egy rövid alvás előtt és után. A kutatásban részt vevők 20 és 91 év közöttiek voltak, és EEG-vizsgálattal figyelték az agyműködésüket. Két feladatot kellett elvégezniük, az egyik során azt kellett eldönteniük, adott kifejezések helyesen vannak-e írva, másik során arra kellett válaszolniuk, kék vagy piros négyzet gyulladt-e ki az előttük lévő képernyőn.

Az önkéntesek közül néhányan a feladatok elvégzése közben aludtak egyet, nem sokat, úgy 90 percet, a másik csoport viszont ébren volt, és a pihenőidő után folytatta a "gyakorlást".

Azok, akik alvás után tértek vissza a feladathoz, gyorsabban végezték el azt, mint alvás előtt.Legalábbis az első feladatot.

Azoknál viszont, akik mindvégig ébren voltak, nem történt semmilyen jelentősebb változás - írja a Daily Mail. Kutatók szerint azok, akik aludtak, azért teljesítettek utána jobban, mert az agyuknak volt ideje feldolgozni és rendszerezni az adatokat alvás közben.

A napközbeni alvás csodákat tesz

Ha valaki napközben alszik egyet, nagyjából olyan hatása van, mintha koffeint juttatna a szervezetébe - legalábbis egy januári kutatás szerint. Ugyanakkor az alvás mégiscsak egészségesebb, hiszen nincsenek mellékhatásai, nem fogunk nyugtalanabbul aludni tőle éjszaka, ami viszont a kávé, tea vagy energiaital fogyasztás után előfordulhat.

Vagyis egy-egy nagyobb döntés vagy nehezebb feladat megoldása előtt érdemes aludni egyet, hogy aztán nyugodtan, kipihenten, a rendelkezésre álló információk feldolgozása után tudjunk biztos döntést hozni.

A karrierünk is megsínyli

A legtöbb magyar nem alszik eleget, ezt pedig nagyon rosszul teszi - számolt be korábban a Pénzcentrum. Akkor kiderült, hogy 10-ből 6 magyart érint ez a probléma, és ennek ellenére a legtöbbennem fordulnak szakemberhet, pedig sokat segíthetne. A számtalan egészségügyi problémán túl, keresetkieséshez is vezethet, ha kialvatlanok vagyunk, egy amerikai kutatás pedig egészen megdöbbentő eredményt hozott az alvás és a fizetés kapcsolatáról.

A kialvatlanság jelentős hatással van a munkahelyi teljesítményre.

A kevés alvás ugyanis megzavarja a gondolkodást, rontja a memóriát, rombolja a döntési képességet és a hiperaktív figyelemzavarhoz hasonló tüneteket produkál, melyek mind-mind nehezebbé teszik, hogy jó karriert fusson be az ember.

Az ilyen általános negatív hatásokon túl, egészen konkrét pénzkieséshez is vezethetnek azok az okok, melyeket a Huffington Post szedett össze a kialvatlansággal kapcsolatban.

  • Azok, akik 5 óránál kevesebbet (vagy 10 óránál többet) alszanak, 4,6 - 8,9 nappal többet lesznek betegszabadságon. Mivel a júliusi bruttó átlagbér 290 450 forint volt Magyarországon, így egyszerű kiszámolni, hogy 7 extra nap betegszabadság bruttó 21 ezer forint mínuszt jelent évente, ráadásul, ha ezt már nem betegszabadságként, hanem táppénzes napokként vesszük ki, akkor a keresetkiesés már 34 350 forintra rúg.
  • Bár Magyarország tekintetében nem találtunk ilyen adatot, de 2011-ben a Harvard Egyetem kutatói 63 milliárd dollárra becsülték azt az összeget, ami a kialvatlanság miatt kimaradt az amerikai GDP-ből, ez pedig a teljes 2010-es bruttó nemzeti össztermékük 0,4 százaléka volt. A Telegraph cikke ennél is riasztóbb adatot közöl Nagy Britanniából, ott egy 2016-os becslés szerint a kialvatlanság 40 milliárd fontba került a gazdaságnak, mely a teljes GDP-jük közel két százaléka volt. Mivel egy korábbi kutatás is 2 százalékra becsülte a kialvatlanság okozta gazdasági károkat EU-s szinten, ezért valószínűleg nem állunk messze a valóságtól, ha azt írjuk, hogy körülbelül 700 milliárd forintos kárt szenved Magyarország az állampolgárok kialvatlanság miatt.
  • 2014-ben készült el a Kaliforniai Egyetemen egy kutatás, amellyel végleg mattolni lehet azokat, akik azt gondolják, hogy a megfelelő mennyiségű alvás a lustaság jele lenne, vagy, hogy értelmesebben is el lehet tölteni az alvásra fordított időt. Ebből ugyanis az derült ki, hogy az Egyesült Államok teljes népességének körében, ha valaki egy órával többet alszik, annak 16 százalékkal magasabb a jövedelme. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az extra egy óra alvást nem a munkától kell elvenni, továbbá, hogy 9 óra alvással, és nem többel lehet elérni a bérmaximumot.

 

JÓL JÖNNE 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 13 070 forintos törlesztőrészlettel az MKB Bank nyújtja (THM 14,23%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 13 123 forintos törlesztőt (THM 11,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a K&H Bank, a Cetelem, valamint a Raiffeisen Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezeket a használt autókat veszik a legtöbben 3 millió alatt
Mutatjuk azt is, mire figyelj nagyon a kereskedőnél.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2018. 10. 19. 09:07
Jó tanácsok a hűtlen fél számára

A jó párkapcsolatokban is előfordul hűtlenség. Hogy is van ez? Az alábbi cikk azoknak szól, akik...

legacykft
2018. 10. 19. 09:00
5 dolog, amivel tönkretesszük a mentor programunkat

Az, hogy a szervezetekben miért van szükség mentorokra, miért meghatározó a szerepük az új kollégák...

perfekt
2018. 10. 17. 09:01
Értékcsökkenés megváltoztatásának szabályai 1. rész

Számviteli törvény alapján: A továbbképzéseken sokan teszik fel az előadóknak azt a kérdést...

hrdoktor
2018. 10. 15. 07:34
Sok a dolga? Növelje hatékonyságát!

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor az egész napot munkával töltjük ugyan, de a dolgok mégsem...

coachyourself
2018. 10. 14. 10:37
A múltadon rágódsz, a jövőd miatt aggódsz?

Sokszor eszedbe jutott már, mi az amit másképp kellett volna csinálnod, hogy a jelenlegi életed...

schrammelivett
2018. 10. 14. 09:12
Befogadás és elengedés – Az élet ritmusa

    Mit veszünk magunkhoz a világból? Hogyan változtathatunk szokásainkon?  A légzés olyan...

jobangel
2018. 10. 12. 06:00
Szexista robot választ az álláskeresők közül?

A robotinterjú előnyeiről HR-es körökben halljuk a „hivatalos”, már-már propagandába illő...

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Tesco

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos