2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly
HR Centrum

Ennyit kereshet óránként egy diák idén nyáron a Mekiben, KFC-ben, DM-ben


Nincs mese, a koronavírus-járvány diákmunka szektorra is hatással volt, piaci körképünk szerint azonban mostanra már némileg normalizálódott a helyzet. A Pénzcentrum néhány nagyobb iskolaszövetkezet adatbázisában csekkolta, mi a helyzet a gyorséttermi pozícióknál.

Mint arról a Pénzcentrumon beszámoltunk, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a diákmunka szektort is érintik. Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "azok a vállalatok, amelyek kitettek a gazdasági problémáknak, kevesebb lehetőséget tudnak a diákoknak biztosítani- ami lényegében azt jelenti, hogy kevesebb helyen tudnak a diákok elhelyezkedni."

A munkák száma bár kevesebb, de a kijárási korlátozás eltörlése óta egyértelműen érződik, hogy fokozatosa ugyan, de egyre nagyobb számban hirdetik meg, a nyáron hagyományosan diákokra építő cégek, a betöltésre váró pozíciókat. Egyre több hirdetést találni az áruházaknál, és a logisztikai igények is már-már a reneszánszukat élik, és természetesen a gyorséttermi pozíciókra is folyamatos a toborzás.

Annak kapcsán, hogy a válság a bérekben tükröződni fog-e, a szakértők korábban egyetértettek: azoknál, akiknek sikerül munkát találniuk, nem történt idén visszaesés a bérszintekben. Itt érdemes megjegyezni, hogy a törvény szerint diákokat 15 éves kortól lehet foglalkoztatni,és bérük nem lehet alacsonyabb, mint a minimálbér, azaz órabérben bruttó 960 forint. Hogy ehhez képest most mi is a trend, azt a Pénzcentrum néhány nagyobb iskolaszövetkezet adatbázisában csekkolta, kifejezetten a gyorséttermi pozíciókat górcső alá véve.

Nos, a két nagy étteremlánc, a McDonald's és a KFC több nyitott pozícióval van fent a Meló-Diák, a Mind-Diák, illetve a Fürge Diák iskolaszövetkezetek honlapján. A KFC-nél például akad komolyabb, "Junior Műszakvezető" pozíció is Budaörsön, amelyért 1980 forintot fizetnek óránként, de egy mezei éttermi dolgozó is megkaphat a fővárosban óránként 1690 forintot, már ha hajlandó 18 óra után munkába állni. Érdekesség, de a KFC vidéki éttermeinél ennél szűkebb a keret, a miskolci egységben például csak a minimumot, azaz óránként 960 forintot fizetnek az éttermi dolgozóknak.

Ezzel szemben a Meki kecskeméti egységében 1100 forintot vihetnek haza az éttermi dolgozók, este 6 és reggel 6között pedig 1430 forintot fizetnek óránként. Bábolnán pedig 1250 forintos órabérről 1625 forintra ugrik fel a 6 utáni órabér, míg Mosonmagyaróváron az 1800 Ft/órás alapbér 2340 forintra emelkedik a 30 százalékos esti/éjszakai pótlékkal. Ez nem is olyan rossz; csak összehasonlításként, a gödöllői DM-ben 1296 Ft/óra + pótlékokért kasszázhatnak a diákok, míg a Novartis HR gyakornoki programjában 1300 forintot kereshet óránként egy HR-gyakornok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.