Ennyit kereshet óránként egy diák idén nyáron a Mekiben, KFC-ben, DM-ben

2020. július 20. 16:55

Nincs mese, a koronavírus-járvány diákmunka szektorra is hatással volt, piaci körképünk szerint azonban mostanra már némileg normalizálódott a helyzet. A Pénzcentrum néhány nagyobb iskolaszövetkezet adatbázisában csekkolta, mi a helyzet a gyorséttermi pozícióknál.

Mint arról a Pénzcentrumon beszámoltunk, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a diákmunka szektort is érintik. Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "azok a vállalatok, amelyek kitettek a gazdasági problémáknak, kevesebb lehetőséget tudnak a diákoknak biztosítani- ami lényegében azt jelenti, hogy kevesebb helyen tudnak a diákok elhelyezkedni."

A munkák száma bár kevesebb, de a kijárási korlátozás eltörlése óta egyértelműen érződik, hogy fokozatosa ugyan, de egyre nagyobb számban hirdetik meg, a nyáron hagyományosan diákokra építő cégek, a betöltésre váró pozíciókat. Egyre több hirdetést találni az áruházaknál, és a logisztikai igények is már-már a reneszánszukat élik, és természetesen a gyorséttermi pozíciókra is folyamatos a toborzás.

Annak kapcsán, hogy a válság a bérekben tükröződni fog-e, a szakértők korábban egyetértettek: azoknál, akiknek sikerül munkát találniuk, nem történt idén visszaesés a bérszintekben. Itt érdemes megjegyezni, hogy a törvény szerint diákokat 15 éves kortól lehet foglalkoztatni,és bérük nem lehet alacsonyabb, mint a minimálbér, azaz órabérben bruttó 960 forint. Hogy ehhez képest most mi is a trend, azt a Pénzcentrum néhány nagyobb iskolaszövetkezet adatbázisában csekkolta, kifejezetten a gyorséttermi pozíciókat górcső alá véve.

Nos, a két nagy étteremlánc, a McDonald's és a KFC több nyitott pozícióval van fent a Meló-Diák, a Mind-Diák, illetve a Fürge Diák iskolaszövetkezetek honlapján. A KFC-nél például akad komolyabb, "Junior Műszakvezető" pozíció is Budaörsön, amelyért 1980 forintot fizetnek óránként, de egy mezei éttermi dolgozó is megkaphat a fővárosban óránként 1690 forintot, már ha hajlandó 18 óra után munkába állni. Érdekesség, de a KFC vidéki éttermeinél ennél szűkebb a keret, a miskolci egységben például csak a minimumot, azaz óránként 960 forintot fizetnek az éttermi dolgozóknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel szemben a Meki kecskeméti egységében 1100 forintot vihetnek haza az éttermi dolgozók, este 6 és reggel 6között pedig 1430 forintot fizetnek óránként. Bábolnán pedig 1250 forintos órabérről 1625 forintra ugrik fel a 6 utáni órabér, míg Mosonmagyaróváron az 1800 Ft/órás alapbér 2340 forintra emelkedik a 30 százalékos esti/éjszakai pótlékkal. Ez nem is olyan rossz; csak összehasonlításként, a gödöllői DM-ben 1296 Ft/óra + pótlékokért kasszázhatnak a diákok, míg a Novartis HR gyakornoki programjában 1300 forintot kereshet óránként egy HR-gyakornok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem