2 °C Budapest

Ennyit a munkanélküli segélyről: mire utalják, éhen is halhatnak a kirúgott dolgozók

2020. május 12. 05:41

Az elmúlt hónapokban magyarok százezrei veszítették el állásukat. Sokak számára az egyetlen bevételi forrást az álláskeresési járadék jelenti, amelyet elvileg az igénylés napjától folyósítanak. A folyósítás kezdetének azért is van jelentősége, mert az álláskeresési járadék folyósítási idejére az álláskereső jogosult TB ellátásra is. A rendszer túlterhelődött, a kérelmek elbírálása jelentősen lelassult. Volt, akit február 27-én vettek nyilvántartásba, de az álláskeresési járadékot május első hetében utalták: ez elvileg beleférhet a hivatalos, 60 napos határidőbe, azonban a munkájukat elvesztőknek minden nap számít.


Az Ipsos május elején publikál felmérése szerint a munkavállalók 9%-a veszítette el a munkáját vagy szűnt meg a cége, a Publicus felmérése alapján pedig az emberek 10%-a veszítette el az állását a koronavírus-válság kirobbanása óta Magyarországon.

Ha a felmérések helytállóak, akkor az azt jelenti, hogy 400-450 ezer fővel növekedett a munkanélkülieknek a száma Magyarországon az elmúlt alig két hónapban, így mostanra 550-600 ezer munkanélküli lehet az országban - írta a Portfolio. Sokak számára tehát az egyetlen bevételi forrást az álláskeresési járadék jelentené, csakhogy csúsznak a kifizetések.

"Múlt héten kellett volna megkapnom az első havi álláskeresési járadékot"

Kriszta március 20-án veszítette el az állását. Taxis diszpécserként dolgozott egy taxitársaságnál. Már márciusban jelentős volt a forgalomcsökkenés, a szektort már akkor súlyosan érintette a járvány. A 47 éves nő éppen szabadságon volt, amikor a főnöke megkérte, ugorjon be a céghez. Kriszta azt hitte, az otthoni munkavégzésre való átállás miatt van erre szükség, és hogy laptopot fog kapni, amivel otthon folytathatja a munkát.

Három diszpécser helyett kettő dolgozott, ez már furcsa volt. Mikor behívtak a tárgyalóba, tudtam, hogy vége

 - mondta. Márciusban összesen 12 embert küldtek el a cégtől, az ott maradó dolgozók fizetését pedig 30 százalékkal csökkentették. Áprilisban még 8 embert bocsátottak el.

Kriszta április 2-án regisztrált online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Pár napon belül megkereste e-mailen a területileg illetékes foglalkoztatási osztály ügyintézője, és felhívta a figyelmét, hogy az álláskeresési járadék iránti kérelem elbíráláshoz szükség van néhány további dokumentumra. Beszkennelve, online elküldte a hiányzó iratokat, és arra számított, hogy május elején utalják is majd az első havi járadékot. Csakhogy erre nem került sor.

A hiánypótlást követően hetekig nem történt semmi. Többször hívta a területileg illetékes munkaügyi központot ügyfélfogadási időben, ám hiába.

Aztán egy héttel ezelőtt, amikor már 48. alkalommal hívta őket, végül sikerrel járt és kapcsolták is az ő ügyével foglalkozó ügyintézőt.

Rájuk szakadt ez a rengeteg ember, egyszerűen nem győzik a munkát, ezt mondta nekem. Nagyon kedves és segítőkész volt, de elmondta azt is, hogy ne számítsak májusban utalásra, ugyanis még a március közepén hozzájuk beérkező kérelmek elbírálásával sem végeztek

 - mondta Kriszta, aki nagyon bízik benne, hogy júniusban már utalni fogják a neki járó járadékot, mert ha nem, nagy bajban lesz.

Albérletben élek. Jeleztem a főbérlőnek, mi történt, de nem merült fel, hogy csökkentené a lakbért. Még a májusi bérleti díjat ki tudom fizetni, de nem tudom, mi lesz velem júniusban, ha nem kapom meg addig a járadékot

 - mondta. Az elbocsátása után szinte azonnal elkezdett új munkát keresni. Csakhogy cukorbeteg és magas vérnyomása van, vagyis a koronavírus szempontjából veszélyeztetettnek minősül, így például nem szeretne a kereskedelemben dolgozni, noha van kereskedelmi végzettsége.

Több száz álláshirdetésre jelentkeztem, de válaszra sem méltatnak. Legalább annyit írnának, hogy sajnos már nem aktuális, vagy nem feleltem meg a követelményeknek. Csak azt nem értem, akkor minek hirdetnek egyáltalán, ha úgysem foglalkoznak a jelentkezőkkel. Mert több olyan is volt, ahol az összes kritériumnak megfeleltem volna

 - mondta a Pénzcentrumnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi az álláskeresési járadék és meddig jár?

Az álláskeresési járadék megállapításának és későbbi folyósításának előfeltétele regisztráció a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályán.

Már meglévő regisztráció esetén az ellátás iránti kérelmet kell benyújtania, ugyanis az álláskeresési járadék igénylése kérelem benyújtásával indul, amely lehetséges az alábbi módokon:
- személyesen,
- e-mailben
- ügyfélkapun keresztül
-online (elektronikus ügyintézés).

Az NFSZ honlapján ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy 2020. március 18-tól - a koronavírus terjedésének lassítása érdekében - az elektronikus ügyintézés igénybevételét javasolják mindenkinek.

Az álláskeresési járadék összege, a kiszámított járulékalap kiszámított 60%-a, amely nem lehet magasabb a legkisebb minimálbér összegénél. Az álláskeresési járadék maximum összege: legfeljebb - a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegének 100%-a - bruttó: 161 000,- Ft/hó vagy 5 367- Ft/nap.
Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap.

Február végén regisztráltam, május elején érkezett a járadék

Olívia, akinek nevét kérésére a cikkben megváltoztattuk, február végén veszítette el az állását. Mint mondta, ez nincs összefüggésben a koronavírus-járvánnyal. Több mint 20 éve dolgozott bérszámfejtőként a cégnél, voltak már arra utaló jelek, hogy esetleg megválnak tőle, de azért sokként érte a döntés.

Már február 27-én regisztrálta Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén, mielőbb szerette volna elindítani az ügyintézést, hogy a biztosítási jogviszonya megmaradjon, és ne kelljen neki fizetnie a TB-t.

Lassan haladnak a dolgok, az első kifizetésre május elején került sor

 - mondta.

Ráadásul miután megkapta a határozatot az álláskeresési eljárás elbírálásáról, április végén kiderült, hogy a jogviszonya nem rendezett, piros volt a TAJ száma.

Miután ezt az orvosa közölte vele, Olívia azonnal írt az ügyintézőnek,  aki megnyugtatta és azt mondta, intézkedik. Még április utolsó hetében is fennállt a probléma, május első hetében aztán, amikor Olívia ellenőrizte az Ügyfélkapun, már zöld volt, és május első hetében megkapta az álláskeresési járadék első havi összegét is.

Vannak döccenők, például a hiánypótlás során a területileg illetékes központ központi e-mail címére küldtem a beszkennelt dokumentumokat, de a tárgyban jeleztem az ügyintézőm nevét. Azért így küldtem, mert az ügyintéző e-mail címét nem tudtam.  A mail valahogy elkallódott. Elvárják, hogy aki elveszítette az állását, az a határidőket betartva járjon el és küldje el a szükséges iratokat elektronikus úton, de ha mi szeretnénk valamiben segítséget kérni, várnunk kell

- mondta Olívia, hozzátéve, ő nagyon szerencsésnek érzi magát, mert az ügyintéző, akihez került, az egész folyamat során nagyon kedves és segítőkész volt, és véleménye szerint végülis az ügyintézés viszonylag gördülékenyen ment.

Megkerestük a kifizetésekkel, illetve a határidőkkel kapcsolatban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot, rákérdeztünk arra, hogy aki április elején nyújtotta be a kérelmét, mikor számíthat a járadék összegének számlájára való érkezésére, valamint, hogy érkezett-e panasz hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy a telefonos ügyfélszolgálat, valamint a munkaügyi központok sem telefonon, sem e-mailen keresztül nem elérhetőek. Gyorsan megérkezett a válasz, miszerint ezek a kérdések nem az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe tartoznak, forduljunk a Miniszterelnökség sajtóosztályához, amely a következő választ küldte a kérdéseinkre:

"Az elektronikus úton benyújtott kérelmek sok esetben hiányosak, ezért a döntés meghozatalához szükséges adatok vonatkozásában a hatóságnak hiánypótlási felhívást kell kiadnia. A kérelmek elbírálása így teljes eljárásban történik, amelynek határideje 60 nap.

Az álláskeresési járadék folyósításának kezdőnapja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja, tehát a foglalkoztatási osztályok a fentiek szerinti elektronikus jelentkezés vagy akár a telefonos időpontkérés időpontját veszik figyelembe, így a bejelentkezés és a tényleges ügyintézés között eltelő időszakra is folyósítják a támogatást, amennyiben az ügyfél a jelentkezéskor arra jogosult. A kifizetés az álláskeresési ellátást megállapító döntés közlését követően történik meg" - írták, hozzátéve, a Miniszterelnökséghez 2020. március 16-tól a mai napig a megkeresésében foglalt témában ügyfélpanasz, megkeresés nem érkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm