2020. augusztus 15. szombat Mária
HR Centrum

Éledezik a munkaerőpiac: egyre több az álláshirdetés, vannak csúcsfizetések is


A járványhelyzet első heteiben rengeteg ember veszítette el a munkáját, és megtorpant a toborzás, leszámítva az ételfutár és bolti eladó pozíciókat: rájuk akkor nagy szükség volt. Az elmúlt napok adataiból azonban az derül ki, koronavírus-válság mélypontjához képest nőtt a foglalkoztatottak száma. És persze egyre több az álláshirdetés.

Ahogy beköszöntött a járvány, szinte egyik pillanatról a másikra leállt a toborzás, a cégek felfüggesztették az éppen futó kampányaikat. Az élet azonban ha lassan is, de újraindult, és ugyan az álláskeresők száma még több mint 100 ezerrel haladja meg a válság előtti szintet, ma már valamivel jobb a helyzet. 

Júniusban 4 millió 457 ezer magyar dolgozott, vagyis egy hónap alatt 60 ezerrel, a koronavírus-válság mélypontjához képest pedig 90 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma - derült ki a KSH honlapján megjelent foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokból. Ez azt mutatja elemzők szerint, hogy a hazai gazdaságban munkahelyek tízezrei jöhettek létre az utóbbi hetekben, hónapokban. A hivatal értékelése szerint az áprilisi mélypont óta nő a foglalkoztatottak száma, júniusban már többen dolgoztak, mint márciusban,

Már van munka

Az álláshirdetések között szemezgetve is azt tapasztalhatjuk, hogy bőven több a lehetőség, mint áprilisban, májusban: már nem csak ételfutárokat és bolti eladókat keresnek, beindultak a szezonális munkák, és egyre több lehetőség van itthon is elhelyezkedni.

A Workania oldalán összesen 2200 állásajánlat közül leht választani, és igaz hogy ezek egyharmada a fővárosi pozíció, azért vidéken sem reménytelen a helyzet.

 

Komárom-Esztergomban, Baranyában és Pest megyében is vvan lehetőség bőven, és még Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is találni összesen 107 nyitott pozíciót - és ez csak egyetlen állásportál.

Érdekes lehet azt is megvizsgálni, hogy miképp oszlanak meg kategória szerint a meghirdetett pozíciók. A Profession.hu-n például összesen 41 vendéglátáshoz, turizmushoz kapcsolódó állás van, keresnek gyorséttermi dolgozókat, szakácsokat, pincéreket, recepcióst, üzletvezetőt. Adminisztratív, irodai állásból lényegesen többet, összesen 527 darabot találni: keresnek ügyvezetői asszisztenst, ügyfélszolgálatost, titkársági referenst az ország minden területére.

Fizikai, segéd, betanított munkából összesen 921 darabot lehet találni, gyártás-termelés területén 993-at. Olyan szakembereket is keresnek, akik szállításban, beszerzésben, logisztikában jártasak: összesen 474 ilyen hirdetést találni, értékesítés-kereskedelemben 830.

Konkrét lehetőségek, konkrét számok

Keresnek többek között takarítókat is a Szárnyas fejvadászon keresztül Törökbálintra. A váltott műszakos munkaidő 6:00-12:30-ig és 13:30-20:00-ig tart, és felhívják a figyelmet, hogy szombati munkavégzésre is kell számítani. Nettó 1150 Ft/óra. Hat és fél óra munkával egy nap tehát nettó 7475 forintot lehet keresni, ami 20 nappal számolva 149 500 forintot jelent.


Ennél lényegesen többet, nettó 1592 forintot kínálnak óránként a gépi áru-összekészítőknek Alsónémediben, azok számára akik rendelkeznek 3313-as jogosítvánnyal. Szintén két műszakos a munkarend, ám céges busszal szállítják az alkalmazottakat Budapestről és a környező településekről a telephelyre. Heti 40 órás munkarendben nettó 254 720 forintot lehet keresni ezzel a munkával.

Egy budaörsi lakberendezési üzletünkbe áruösszekészítőt, raktáros kollégát keresnek teljes munkaidőben, nettó 230 - 250 ezer forintos fizetéssel. Raktáros, árucsomagolóként, aki a beérkező rendelések feldolgozását végzi, számláz, valamint nyomon követi a logisztikai folyamatokat, 170 ezer forintot lehet megkeresni egy budapesti cégnél.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
kovacstunde
2020. 08. 15. 16:35
A hamis optimizmus veszélyei a vállalatok irányítása során

  Életemben eddig négy nagy gazdasági válságot éltem meg, amelyből három már a rendszerváltás...

legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.