2018. november 21. szerda Olivér
HR Centrum

Aggasztó látlelet: van olyan magyar kórház, ahol azonnal 28 orvost vennének fel


Kedden reggel a Magyar Hírlapban jelent meg a hír, miszerint sosem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon. A lap a KSH statisztikáira hivatkozva azt írja, 39 132 szakember praktizált tavaly Magyarországon, ez a szám pedig gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas. Ezek után kíváncsiak voltunk, vajon mekkora munkaerőhiánnyal küzdenek a magyar kórházak. Elöljáróban annyit: van olyan kórház, ahol azonnal 28 orvost tudnának felvenni, ha lenne jelentkező az álláshirdetésre.

A múlt héten a Honvédkórház sürgősségi osztályával kapcsolatos hírektől volt hangos a sajtó. Összefoglalásképp:

Ha valaki azt gondolná, hogy a Honvédkórházban tapasztalható munkaerőhiány egyedi probléma, akkor téved. Ugyan ma reggel a Magyar Hírlap arról számolt be, hogy a KSH statisztikái szerint minden eddiginél több orvos dolgozik hazánkban (egészen pontosan tavaly a statisztikai adatok szerint 39 132 orvos praktizált, ez a szám pedig gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas), úgy tűnik, sok egészségügyi intézmény mégis komoly munkaerőhiánnyal küzd.

A Belügyminisztérium által működtetett Közigállás.gov.hu oldal szerint jelenleg 252 orvost keresnek országszerte. A keresési eredmények alapján a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban a legrosszabb a helyzet, azonnal fel tudnának venni 28 orvost. Szükség lenne többek között aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosra, belgyógyász, bőrgyógyász, geriáter szakorvosra, gyermeksebész szakorvosra, kardiológusra, neurológusra, onkológusra, infektológus szakorvosra, radiológus szakorvosra, sürgősségi szakorvosra, szülész-nőgyógyászra, traumatológusra, szemészre, de rezidenseket is keresnek.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 20 embert keres jelenleg. Az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztályra aneszteziológia és intenzív terápiás szakorvosra lenne szükség, a Krónikus Belgyógyászati Osztályon belgyógyászhiánnyal küzdenek, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumba gyermekpszichiáterre lenne szükség, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztályra kardiológust keresnek, de más osztályokon szükség lenne még tüdőgyógyászra, urológusra, neurológusra, gasztroenterológusra is.

Nem csak vidéken okoz gondot a munkaerőhiány. A budapesti Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 16 álláshirdetést tett közzé. Több bőrgyógyászt is keresnek, itt is szükség lenne kardiológusra, belgyógyász szakorvosra (és szakorvos jelöltek jelentkezését is várják), és több ortopéd-traumatológus szakorvos álláshirdetést is találtunk. A Központi Aneszteziológiai, Intenzív Terápiás és Sürgősségi Betegellátó Osztályán szintén munkaerőhiánnyal küzdenek, sürgősségi szakorvost is felvennének. Nincsenek ezzel egyedül, országszerte 11 egészségügyi intézmény szakorvost a sürgősségi osztályára, köztük a Keszthelyi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Felső-Szabolcsi Kórház, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház.

Az orvoshiány mellett a szakdolgozó hiány is szembetűnő. A Közigállás szerint közel 200 ápolóra is szükség lenne országszerte, a budapesti Szent Margit Kórházba például keresnek felnőtt szakápolót vagy OKJ ápolót az onkológiai osztályra, a kardiológiai osztályra, a Rehabilitációs Medicina Osztályra, a Krónikus Belgyógyászati Osztályra, az Általános Belgyógyászati Osztályra, de OKJ-s végzettséggel rendelkező ápolót is alkalmaznának az ápolási osztályon, ahová segédápolót is felvennének. Csecsemő- és gyermekápolót is keres az intézmény, de nefrológiai szakápolóra is szükség lenne, valamint intenzív terápiás szakasszisztenst vagy intenzív betegellátó szakápolót is foglalkoztatnának.

A Keszthelyi Kórház több osztályára szintén keres ápolókat, ahogy a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház is. Utóbbi összesen 6 ápolót alkalmazna, és egyébként 11 szakorvost venne fel. De több ápolót keres a Semmelweis Egyetem, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet, vagyis új nevén a Dél-pesti Centrumkórház és 23 ápolót, illetve asszisztenst venne fel azonnal a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kis trükk, nagy pénz: éhbérért güriző melósként is durván eladósodhatsz
Nagy összegű hitelre vágysz, de alacsony a jövedelmed? Nem akadály!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2018. 11. 21. 12:30
Supergroup vagy egy szuper csapat? A siker titkainak hiteles feltárása

Annyi helyen olvashatunk arról az utóbbi időben, hogy milyen jelentősége van az együttműködéseknek...

perfekt
2018. 11. 21. 09:02
Egyenlő bánásmód

Egy jogeset margójára: egyenlő munkáért egyenlő bért! [...] Bővebben!

coachyourself
2018. 11. 21. 08:50
Így manipulálhatod a saját gondolkodásodat.

  Biztosan Te is sokat hallottál már a pozitív gondolkodás erejéről, próbáltad is alkalmazni...

hrdoktor
2018. 11. 19. 11:01
Őszi agyturbó

A napsütéses órák számának csökkenésével mintha figyelmünk is egyre inkább beszürkülne....

jobangel
2018. 11. 18. 19:06
Személyes konfliktusok a munkahelyen, avagy a mobbing anatómiája

Prológus: Figyelem! Ez nem útmutató kezdő szociopatáknak a mobbing tökéletes kivitelezésére! ---- A...

laskainelli
2018. 11. 18. 17:22
A megcsalt fél 5 leggyakoribb kérdése

A mi kultúránk hűtlenség esetén leosztja a lapokat jó emberre és rossz emberre. A megcsalt fél...

legacykft
2018. 11. 16. 09:00
Miért csalódunk az új módszerekben?

Számos szervezet felismerte, hogy ha a jövőben is sikeresek akarnak maradni, nem mehetnek tovább...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk