2019. február 21. csütörtök Elenonóra
HR Centrum

800 ezres fizetés, ingyen szállás: tömegével csábítják a magyar szakembereket


Rengeteg húsipari dolgozót, hentest keresnek nem csak Magyarországon, de egész Nyugat-Európában is, és habár már itthon is tisztességesen lehet keresni ebben a szakmában, a nyugati bérekkel a hazai vállalatok nem tudják felvenni a versenyt: találtunk olyan hirdetést, amelyben közel 800 ezer forintot ígérnek és ingyen szállást.

Már ezelőtt három évvel is brutális munkaerőhiányról számoltunk be a kiskereskedelemben, a helyzet azóta sem javul: 2018 harmadik negyedévében több mint 8 ezer ember hiányzott a kiskereskedelmből a KSH adatai szerint. Lasszóval kell fogni a bolti eladókat, kiszolgálókat és a henteseket is.

Ha beírjuk az egyik legnépszerűbb álláskereső portál keresőmezőjébe, hogy "hentes", összesen 911 ajánlattal találkozhatunk. Ezek között vannak hazai és külföldi lehetőségek. Magyarországon, amelyik hirdetésnél fel van tüntetve a kereseti lehetőség, nettó 250 és 300 ezer forint közötti összeget kínálnak a megfelelő szakképesítéssel rendelkező jelentkezőknek.

Külföldön ennek a sokszorosát lehet keresni. Találtunk olyan hirdetést, amelyikben hollandiai húsüzembe keresnek gyakorlattal rendelkező sertés- és marhacsontozókat 11, illetve 14 euróért óránként. Ez egy átlagos hónapban, 160 óra munkával 1760 illrtve 2240 eurót jelent: mai árfolyamon számolva ez 557 920 és 710 080 forint.


Forrás: Facebook

De találtunk a Profession.hu-n egy ennél is jobb ajánlatot: ebben Németországba, Offenburgba keresnek sertéscsontozásra, darabolásra, késztermék előállítására magyarokat. Feltétel a szakképesítés és a tapasztalat mellett az alapszintű német nyelvtudás, és saját autó munkába járáshoz.


Forrás: Profession.hu

Itt az ígéretük szerint 2400-2500 eurót fizetnek havonta, ami 760 800 és 792 500 forint között lesz valahol.

Mindkét hirdetésben közös, hogy ingyenes szállást biztosítanak a dolgozóknak.

Persze a fizetés nem minden, számos egyéb dolog van, amit mérlegelnie kell egy munkavállalónak, amikor úgy dönt, elhagyja a hazáját és külföldön él tovább.

Lehet ezzel versenyezni?

Kíváncsiak voltunk, hogy a hazai húsüzemek érzékelik-e a nyugati munkalehetőségek elszívóhatását: a Maczelka Márkot, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjét kérdeztük meg:

Igen, küzdünk munkaerőhiánnyal a Regnum húsüzemünkben: segédmunkásokat, szakmunkásokat és műszaki szakembereket keresünk leginkább. Az elszívóerőt elsősorban Ausztria, Németország és Svájc felől érezzük.

Arra a kérdésre, hogy fel tudják-e venni itthon a versenyt a külföldi bérekkel, azt a választ kaptuk, hogy a Magyarországon, ezen a területen elérhető bérekkel összehasonlítva a Regnum húsüzem bérei versenyképesek, de az Európa nyugati részén elérhető bérekkel nem tudunk versenyezni.

Kerestük a Húsipari Dolgozók Szakszervezetét is, szerettük volna tudni, ők hogy látják a helyzetet, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

JÓL JÖNNE 600 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 600 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 613 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB 14 634 forintos törlesztőt (THM 10,14%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas tortúra: gyerek nélkül is lehet kamatmentes az Orbán-hitel
A CSOK szabályai sejtetik, mi várhat a meddő párokra.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 02. 20. 09:01
Egyéni vállalkozók bevallási határidejének változása

Gyakorló könyvelőként már megszokhattuk, hogy a január havi áfa bevallás után igen fontos teendőnk...

ajovomunkahelye
2019. 02. 20. 08:16
Hatással lenni a szervezetre - egy jobb munkavállalói élményért

Szakmai workshop gyerekkel, formabontó események, munkavállalói élmény fejlesztés. Friedl Zsuzsanna...

coachco
2019. 02. 19. 17:47
Mielőtt kiakadnál, kapcsolj és kapcsolódj!

Lassan a csapból is az érzelmi intelligencia témája folyik. Nem véletlen! [...] Bővebben!

jobangel
2019. 02. 19. 06:00
Van más állásajánlata is folyamatban?

Erre mit is kellene válaszolni manapság, hogy taktikailag is jó legyen, korrekt is legyen, jó állás...

hrbonbon
2019. 02. 18. 16:11
ESETTANULMÁNY HR BUSINESS PARTNER - KÁBELGYÁRTÓ

AZ ÜGYFÉL A megbízónk a világ legmagasabb szintű technológiáján alapuló kábeleket és vezetékeket...

laskainelli
2019. 02. 17. 08:02
Hogyan szeressek vissza a társamba?

A tartós párkapcsolatban élők számára egyszer csak előáll a pillanat, amikor azt érzik, nem...

legacykft
2019. 02. 15. 09:00
Vezetőként ezért ne adj a csapatodnak visszajelzés helyett fejlesztési programot

Ma már egy vezető alapvető feladata, hogy fejlessze az embereit. Ennek kapcsán egyre többször fogalmazzák...

NÉPSZERŰ
FRISS