2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi
HR Centrum

800 ezres fizetés, ingyen szállás: tömegével csábítják a magyar szakembereket


Rengeteg húsipari dolgozót, hentest keresnek nem csak Magyarországon, de egész Nyugat-Európában is, és habár már itthon is tisztességesen lehet keresni ebben a szakmában, a nyugati bérekkel a hazai vállalatok nem tudják felvenni a versenyt: találtunk olyan hirdetést, amelyben közel 800 ezer forintot ígérnek és ingyen szállást.

Már ezelőtt három évvel is brutális munkaerőhiányról számoltunk be a kiskereskedelemben, a helyzet azóta sem javul: 2018 harmadik negyedévében több mint 8 ezer ember hiányzott a kiskereskedelmből a KSH adatai szerint. Lasszóval kell fogni a bolti eladókat, kiszolgálókat és a henteseket is.

Ha beírjuk az egyik legnépszerűbb álláskereső portál keresőmezőjébe, hogy "hentes", összesen 911 ajánlattal találkozhatunk. Ezek között vannak hazai és külföldi lehetőségek. Magyarországon, amelyik hirdetésnél fel van tüntetve a kereseti lehetőség, nettó 250 és 300 ezer forint közötti összeget kínálnak a megfelelő szakképesítéssel rendelkező jelentkezőknek.

Külföldön ennek a sokszorosát lehet keresni. Találtunk olyan hirdetést, amelyikben hollandiai húsüzembe keresnek gyakorlattal rendelkező sertés- és marhacsontozókat 11, illetve 14 euróért óránként. Ez egy átlagos hónapban, 160 óra munkával 1760 illrtve 2240 eurót jelent: mai árfolyamon számolva ez 557 920 és 710 080 forint.


Forrás: Facebook

De találtunk a Profession.hu-n egy ennél is jobb ajánlatot: ebben Németországba, Offenburgba keresnek sertéscsontozásra, darabolásra, késztermék előállítására magyarokat. Feltétel a szakképesítés és a tapasztalat mellett az alapszintű német nyelvtudás, és saját autó munkába járáshoz.


Forrás: Profession.hu

Itt az ígéretük szerint 2400-2500 eurót fizetnek havonta, ami 760 800 és 792 500 forint között lesz valahol.

Mindkét hirdetésben közös, hogy ingyenes szállást biztosítanak a dolgozóknak.

Persze a fizetés nem minden, számos egyéb dolog van, amit mérlegelnie kell egy munkavállalónak, amikor úgy dönt, elhagyja a hazáját és külföldön él tovább.

Lehet ezzel versenyezni?

Kíváncsiak voltunk, hogy a hazai húsüzemek érzékelik-e a nyugati munkalehetőségek elszívóhatását: a Maczelka Márkot, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjét kérdeztük meg:

Igen, küzdünk munkaerőhiánnyal a Regnum húsüzemünkben: segédmunkásokat, szakmunkásokat és műszaki szakembereket keresünk leginkább. Az elszívóerőt elsősorban Ausztria, Németország és Svájc felől érezzük.

Arra a kérdésre, hogy fel tudják-e venni itthon a versenyt a külföldi bérekkel, azt a választ kaptuk, hogy a Magyarországon, ezen a területen elérhető bérekkel összehasonlítva a Regnum húsüzem bérei versenyképesek, de az Európa nyugati részén elérhető bérekkel nem tudunk versenyezni.

Kerestük a Húsipari Dolgozók Szakszervezetét is, szerettük volna tudni, ők hogy látják a helyzetet, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 04. 22. 09:02
Május 1-jétől fontos változások az online számlaadat szolgáltatásban

Folyamatos a javítás és a felhasználói visszajelzések miatti fejlesztés a NAV online adatszolgáltatási...

legacykft
2019. 04. 19. 09:00
Agilis coach 2.0: avagy mi minden tud minőségi változást hozni egy agilis coach teljesítményébe?

Az előző blogposztban ránéztünk néhány olyan területre, amelyre tudatos figyelmet fordítva minőségi...

y2ycoaching
2019. 04. 18. 14:03
HR Revolution - Tényleg válság van a HR-en?

Munkaerőhiány, employer branding, generációk, megtartás, bevonzás, Big Data, automatizálás......

hrdoktor
2019. 04. 15. 07:46
3 tipp tavaszi fáradtság ellen

Reggelente nehezen kelünk ki az ágyból, ebéd után csak a sziesztán jár az eszünk, délutánonként...

jobangel
2019. 04. 15. 06:00
Üzenem a maximalistáknak: 60%

A maximalizmus tud jó dolog lenni, mert a munkájukra igényes emberekkel elvileg jó dolgozni. De...

coachco
2019. 04. 12. 11:37
A fejlesztés mellékhatásai

Mennyire könnyű másokban megtalálni a vétkest, az okozót, lerázva magunkról minden felelősséget! [...]...

vezetoi-coaching
2019. 04. 11. 02:31
Egy kis hasznos beszélgetésről…

Egy személyes történet arról, hogy hogyan lenne jó, hogy ha egy vezető ismerné a munkatársait...

NÉPSZERŰ
FRISS