22 °C Budapest
Businesswoman walking in office boardroom and sharing a strategy with team sitting at table. Female manager explaining new business plan with coworkers sitting at conference table in office.

Még hogy a nők a nem vállalnak kockázatot: így még nagyobb hozamot is elérhetnek, mint a férfiak

2023. november 21. 12:02

A Corvinus egyetem konferenciáján leleplezték a mítoszokat, amelyek szerint a nők minden esetben kevésbé becsvágyóak és bátrak lennének döntéseikben a férfiakhoz képest. Egy a rendezvényen ismertetett tanulmány szerint ugyanis a csúcstechnológiai területen dolgozó amerikai női vezérigazgatók éppenhogy több kockázatot vállalnak, mint a férfitársaik.

"A nők kevésbé ambiciózusak, mint a férfiak. A női vezetők általában kevesebb kockázatot vállalnak üzleti döntéseikkel". Ezek gyakran ismételt mondatok, de Rose Neng Lai professzor szerint nem igazak. A Makaói Egyetem pénzügyi kutatója a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett 14. éves pénzpiaci likviditási konferencián leleplezte ezeket a mítoszokat. A november 10-én megtartott előadásában elmondta: mivel a női vezérigazgatókat általában kockázatkerülőbbnek és etikusabbnak tartják, ezért kollégáival, Shaohua Tiannal (Makaói Tudományos és Technológiai Egyetem) és Yang Zhanggal (Makaói Egyetem) arra voltak kíváncsiak, hogy igazak-e ezek a megfigyelések, és milyen különbséget jelent, ha a cégek vezérigazgatói és igazgatótanácsi tagjai nők.

Nemcsak nagyobb kockázatot vállalnak, de nagyobb hozamot is érnek el  

Lai professzor a Corvinus szakmai eseményén ismertette: 1304 amerikai csúcstechnológiai cég adatait gyűjtötték össze 1996 és 2021 között, hogy megvizsgálják, hogy a nem szerepet játszik-e a kockázatvállalásban, és hogy a női vezetők milyen kockázatokat hajlamosak vállalni. Következtetéseiket tanulmányban foglalták össze, és bár a szerzők különbséget tettek a teljes és a cégspecifikus (idioszinkratikus) kockázat között, de az eredmények hasonlóak voltak.

Általánosságban az, hogy női vezérigazgató áll a vállalat élén, az nincs hatással a vezetés kockázatvállalási hajlandóságára, a férfiak által különösen uralt csúcstechnológiai ágazatban azonban a nemi hovatartozás jelentős szempont: a női vezérigazgatók ebben a szektorban a férfiakhoz képest hajlamosak több kockázatot vállalni. Náluk pedig ez a várható hozam növekedésével is jár. A női igazgatósági tagok viszont általában kevesebb kockázatot vállalnak. A gazdasági bizonytalanság enyhíti ezeket a hatásokat, de a tendenciák egyértelműen nem igazodnak ahhoz a szokásos előítélethez, hogy a nők általában kockázatkerülőek, szögezte le Rose Neng Lai professzor.   

A vizsgált női vezetők valószínűleg maguk választották a munkájukat, ezért felmerül a kérdés, hogy a hátterük hatással van-e a kockázatvállalási magatartásukra. A pénzügyi diplomával rendelkező női vezetők "úgy tűnik, hogy adataink szerint tudják, mit csinálnak, és úgy tűnik, hogy nagyobb kockázatot vállalnak" – mondta Lai professzor. A női szakemberek azonban inkább alacsonyabb kockázatot vállalnak. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a női igazgatók és vezérigazgatók ösztönzik-e az innovációt. Kiderült, hogy ez a szempont a női vezérigazgatók esetében nem releváns, de a női igazgatók pozitív hatással vannak az innovációra, különösen a zöld szabadalmakra. Mind a vezérigazgatók, mind az igazgatók jobban ügyelnek az ESG-célokkal való összhangra, ami azt jelenti, hogy a nők jelenléte az igazgatótanácsban valóban változást jelent.

A technológiai területen dolgozó nők 70%-a úgy érzi, a férfiakhoz képest keményebben kell dolgoznia a sikerért

"Azért foglalkozunk a nemi szempontokkal egy pénzügyi konferencián, mert a nők a pénzügyekben alulreprezentáltak" – mondta el Huszár Zsuzsa Réka, a Corvinus docense a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett 14. éves pénzpiaci likviditási konferencia plenáris előadásának a megnyitóján november 10-én. Kitért arra, hogy a pénzintézetek vezérigazgatóinak kevesebb mint 2 százaléka, az igazgatósági tagoknak pedig kevesebb mint 20 százaléka nő.

A kutatók célja, hogy ezt a problémát a szakemberek erősebb hálózatának kiépítésével és a helyzet tudományos vizsgálatával enyhítsék. A konferenciát ezért támogatta az Akadémiai Női Pénzügyi Bizottság (AFFECT), amely ezeket a célokat kívánja elérni. Csakúgy, mint az Euroázsiai Női Pénzügyi Akadémikusok Egyesülete, amely új mentorálási, kapcsolatépítési és együttműködési lehetőségeket biztosít a régió női akadémikusai számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei Nobel-emlékdíjas Claudia Goldin szerint az elmúlt évtizedekben nőtt a nők képzettségi szintje, de a modernizáció, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatott nők növekvő aránya ellenére a világban még mindig vannak kereseti különbségek. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy

a nők inkább kisebb bankoknál dolgoznak, és a technológiai területen dolgozó nők 70%-a úgy érzi, hogy keményebben kell dolgoznia a sikerért.

A konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Intézete, a Közgazdaság-- és Regionális Tudományos Kutatóközpontjának Játékelméleti Kutatócsoportja és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara szervezte. Az előadást egy mentorálási esemény is követte Lai professzorral.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm