8 °C Budapest
Érd, 2020. október 27.Az Érd-alsó vasútállomáson nyílt kormányablak ügyfélfogadás rendje az átadási ünnepség napján, 2020. október 27-én. Ez a kormányablak országosan a tizenkettedik, amely állomásépületben mûködik.MTI/Vasvári Tamás

Vallott a magyar kormánytisztviselő: sokkolóak a bérek, van, aki nettó 200 ezret se kap diplomával

2022. október 17. 13:08

Ugyan mostanában az alacsony tanári bérekről hallhatunk a legtöbbet, nem csak a pedagógusfizetések rendkívül alacsonyak ma Magyarországon. Egy, a Pénzcentrumhoz eljuttatott levélből az derült ki, hogy bizonyos közigazgatási munkakörökben a legmagasabb bruttó fizetés sem éri el a 400 ezer forintot, ráadásul évek óta nem került sor béremelésre. Ez a 20,1%-os infláció mellett óriási nyomást helyzet a kormánytisztviselőkre, ráadásul ilyen bérek mellett könnyen lehet, hogy nemsokára komoly munkaerőhiánnyal kell szembesülnie a közszférának. Most utánajártunk, a szóban forgó munkakörökben mennyit kereshet egy kormánytisztviselő ma egy tanárhoz vagy egy ápolóhoz képest itthon.

Ugyan mostanában a tanártüntetések és a pedagógusok béremelés-követelése az egyik leggyakoribb téma a hírekben, de úgy látszik, nem ők az egyetlen olyan állami foglalkoztatásban álló munkavállalói csoport, ahol nagyon alacsonyak a fizetések. A Pénzcentrumhoz nemrég eljuttatott levélből az derül ki, hogy itthon bizonyos kormánytisztviselők anyagi helyzete sem túl rózsás. A levelet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósítójánál dolgozó kormánytisztviselő írta.

A birtokunkba jutott levél szerint péntekeket kivéve napi 9 órát kell dolgozni ezekben a közigazgatási munkakörökben, a fizetések pedig ehhez képest meglehetősen alacsonyak, még akkor is, ha valaki magas végzettségű és több évtizede dolgozik a közszférában.

Nem csak a közoktatásban alacsonyak a bérek

Kormánytisztviselőként bérek jelenleg bruttó 300 ezer és bruttó 385 ezer forint között mozognak a levél írója szerint, a következő öt kategóriában:

bruttó 300 ezer forint/hó  nettó 199 500 forint
bruttó 350 ezer forint/hó  nettó 232 750 forint
bruttó 365 ezer forint/hó  nettó 242 725 forint
bruttó 375 ezer forint/hó nettó 249 375 forint
bruttó 385 ezer forint/hó nettó 265 025 forint

Jól látszik, hogy a legmagasabb bruttó fizetés nem éri el a 400 ezer forintot sem, az idén júliusi bruttó 500 ezer forintos átlagkeresetet pedig meg sem közelíti.

Ráadásul ezekben a munkakörökben sokszor magasan képzett, egyetemi diplomával és akár több nyelvvizsgával rendelkező munkavállók is dolgoznak, többek között a következő feladatok látják el:

  • ügyintéző
  • referens
  • előadó
  • revizor

A levél írója azt is kiemeli, hogy az olyan feladatok ellátása nélkül, mint a nyugdíjfolyósítás, a különböző támogatások elszámolása és igények elbírálása, nagyon sokan kerülnének bajba. Szintén hangysúlyozza, hogy a közigazgatásban dolgozók anyagi helyzete rendkívül rossz, egyik napról a másikra élnek, másodállást vállalni a 9 órás munkanapok mellett szinte képtelenség vállalni, illetve az azt jelentené, hogy ideje nem maradna a családjára.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2022-ben sok területen emeltek az állami szférában, de úgy tűnik nem ezeknél az állami alkalmazottaknál. A levél írójának elmondása szerint 2019. március óta nem emelkedett a fizetésük, ugyanis eltörölték a bértáblákat, ami alapján korrekciót kaphattak volna. 2019 előtt külön kategóriába estek a munkavállalók a legmagasabb végzettségük szerint, és a szolgálati idővel egyenesen arányosan növekedtek a bérek is. Ebben a rendszerben 2-3 évente járt emelés, ami szerinte bár nem volt sok, de kiszámítható volt. A levél írója szerint azonban ez az utóbbi három év során elmaradt.

A levélíró néhány gondolat erejéig kitért arra is, hogy az alacsony fizetések miatt logikus lenne máshol elhelyezkedni, azonban egy felmondási hullám komoly gondot okozhatna az állami szféra feladatinak ellátásában. Emellett még mindig fontos szempont, hogy állami alkalmazottként dolgozni biztonságot jelent, ami különösen felértékelődhet, ha a versenyszférában kirúgási sorozata indulna el a gazdasági válság és a megemelkedett energiaköltségek miatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kilátástalan helyzet a közigazgatásban

Ha a kormánytisztviselői fizetéseket összehasonlítjuk más, hagyományosan alacsony, állami foglalkoztatású szakmákkal, például az egészségügyi dolgozókéval, akkor nem tapasztalunk túl nagy eltérést: tavaly egy középiskolai tanárátlagosan bruttó 379 764 forintot keresett, míg az ápolók bruttó 351 718 forintot, az egészségügyi asszisztensek pedig bruttó 342 523 forintot kerestek.

Ez alapján nem csak a közigazgatásban jellemzőek az alacsony állami bérek, így nagyon széles körű problémáról beszélhetünk.

A levél írója arra is kitér, hogy az alacsony bérek a jövőben még nagyobb problémát okozhatnak: sokan vonulnak nyugdíjba a kormánytisztviselők közül, és nagyon nehéz lesz pótolni ezeket a munkavállalókat. Ma a frissdiplomásoknál valóban nem ritka a bruttó 400-500 ezer forintos kezdőfizetés, ezt viszont meg sem közelítik a közigazgatásban kínált bérek. Már most is komoly munkaerőhiány van itthon, ha pedig nem lesz elég ember az állami szféra feladatainak ellátására, akkor az nagyon sokakat érintő problémává válhat.

Régóta húzódó probléma

Év elején jelentős béremelések voltak, amiből az állami szféra bizonyos területeire is igaz volt, azonban idén szeptemberben az infláció mértéke elérte a 20,1%-os, 25 éves rekordot ekkora drágulás mellett pedig 20% feletti emelésekre lenne szükség a fizetések értékének megőrzéséhez.

Ez nagyon komoly érvágást jelenthet az ezekben a munkakörökben dolgozó kormánytisztviselőknek, úgyhogy itt is nagyobb emelésre lenne szükség, hogy ne értéktelenedjenek el a fizetések teljesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?