20 °C Budapest
Young couple using computer with their insurance agent on a meeting in the office.

Ijesztő a magyar dolgozók munkamorálja: ilyen feltételek mellett jöhet, a négynapos munkahét

2022. június 23. 12:31

A magyar munkavállalók 79 százaléka nem elkötelezett munkahelye iránt, 58 százaléka pedig nem élvezi a munkával töltött időt. A munkavállaló központú foglalkoztatás okán a Magyarországon jelen lévő vállalatoknál elsődleges kell, hogy legyen a munkamorál javítása és az elköteleződés növelése, így a kollégák megtartása. HR-szakértők szerint ezt alaposan átgondolt és előkészített juttatásokkal, megoldásokkal lehet elérni. Ilyen eszköz lehet a cafeteria, valamint a közbeszédbe nemrég bekerült négynapos munkahét is, azonban azt érdemes megfontoltan és a munkaügyi hatásokkal számolva bevezetni, mert számos kérdést vet fel többek között TB, bérszámfejtési vagy akár szabadságolási szempontból.

A Gallup State of the Global Workplace: 2022 Report kutatási eredményeit pozitív szemüvegen keresztül nézve a magyar munkavállalók 21 százaléka elkötelezett a munkahelye iránt, és 42 százaléka jól érzi magát a munkahelyén. Ez viszont sajnos azt jelenti, hogy a dolgozói réteg többsége azt gondolja, nem végez olyan értelmes munkát, amiben kiteljesedhet, és a munkával töltött időt sem élvezik igazán. A hazai adatok alulmaradnak több európai országhoz képest. Például a szomszédos Romániában a megkérdezettek 33 százaléka elkötelezett a munkahelye iránt, ezzel az adattal egyébként vezetik az európai listát, de megelőznek minket az albánok és a koszovóiak is. Ugyancsak elégedettebbek munkahelyükkel a román vagy a szlovén dolgozók.

Valamivel jobban állunk stressz tekintetében a kutatás szerint. A magyar dolgozók 34 százaléka érezte magát stresszesnek a felmérést megelőző napon, ezzel a 38 országot vizsgáló európai ranglistán a 31. helyezettek vagyunk. Nem meglepő módon, a magyar dolgozók 50 százaléka szerint jelenleg megfelelő a konjunktúra új munkahely kereséséhez.

A négynapos munkahét lehet a megoldás

„Rengeteg eszköz van a HR csapat kezében, mellyel élvezetesebbé tehetik a munkával töltött időt”, véli Vajna Zsófia, a Grant Thorton HR Services üzletágának vezetője. „A tapasztalat viszont az, hogy a HR csapatok nem használják ki maximálisan a motiváló és produktivitást növelő megoldásokat. Például a nemrég itthon is köztudatba bekerült négynapos munkahét megfelelő előkészítés és átgondolás után kiváló megtartó és motiváló eszközzé válhat a bátor HR osztályok és vezetők kezében. Ezzel az is megelőzhető, hogy az alkalmazottak fele új munkahely után nézzen, ahogy azt a kutatás is kihozta.”

Azonban a négynapos munkahét bevezetése HR szempontból több olyan dolgot von maga után, amit feltétlenül át kell gondolni és le kell fektetni, mielőtt egy vállalat átalakítja a foglalkoztatási kereteket. Ilyen például, hogy milyen vállalati kultúrákban és munkakörökben érvényesíthető? Pontosan hetente hány órában is dolgozik a munkavállaló: 4x8 vagy 4x10 óra a teljes munkaidő? Meg kell határozni ezután heti hány órában jelentik be az alkalmazottakat, mi történik, ha az ötödik napon mégis dolgoznia kell a kollégának, milyen díjazás jár neki.

Ez az extra nap munkában töltött időnek fog minősülni? Hogyan hat mindez az éves szabadság járandóság számolására? Mérnünk kell továbbá, hogy ha a munkáltató eltekint a munkavállalók munkaidejének és termelésének heti 1 munkanapjától, vagyis 20 százalékkal kevesebb lesz a munkavégzés, az végül hoz-e valóban termelékenységben pozitív növekedést?

Az extra nap adminisztrációja, kezelése, díjazása közvetve vagy közvetlenül hatással lehet
többek között:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a munkavállaló társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságára, időtartamára, illetve annak összegére
  • a járulékbevallás kezelésére, kiesőidők jelentésére
  • a munkavállaló havi díjazására
  • a rendkívüli munkaidő adminisztrációjára és annak díjazásának elbírálására
  • munkaidőben történő baleset, munkáltatói felelősség elbírálására

Vajna Zsófia szerint ugyanakkor a klasszikus cafeteria juttatások is javítják a munkavállalói elköteleződést, és hozzájárulnak a munkahelyi wellbeing kialakulásához. Nemrég például egy olyan budapesti fintech nagyvállalatnál vezette be a Grant Thornton HR services üzletága a SZÉP kártyát, ahol egyébként a négyéves munkaviszony után járó fizetett sabbatical és a munkahelyi étkezés támogatása már megszokott volt. A projekt szépsége, hogy olyan cégnél kellett a hungarikumnak számító juttatást tömegesen megismertetni, ahol a munkavállalók közel 40 százaléka külföldi.

A megvalósítást továbbá olyan kihívások nehezítették, minthogy a pénzintézetek egyike sem rendelkezett kiforrott megoldással az angol nyelvű ügyintézéshez, emellett az is, hogy a kitelepülésre, valamint a tömeges szerződéskötésre nem volt gyakorlatuk. Alapos előkészítéssel, folyamattervezéssel és kommunikációval, több mint 40 oldalnyi dokumentáció készítésével és számos workshop szervezésével a munkavállalók döntő többsége három hét alatt igényelt SZÉP kártyát.

A szakember szerint a munkaerő megtartásának további eszközei lehetnek az egyedi, formabontó, mégis a valódi problémákra reagáló juttatások. Legyen szó akár az iskolaszünet időszakában a nyári táboroztatás megoldásáról vagy animátor foglalkoztatásáról a cégen belül a dolgozók gyermekei részére, de a vállalati üdülők és a közlekedési eszközök biztosítása is támogatja a hosszú távon lojális munkavállalói állomány kialakítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem